Linkuri accesibilitate

Raport HRW: Armata rusă a executat cel puțin 15 soldați ucraineni care s-au predat


Human Rights Watch afirmă că mai mulți soldați ucraineni care s-au predat au fost uciși, ceea ce constituie o încălcare a Convențiilor de la Geneva.
Human Rights Watch afirmă că mai mulți soldați ucraineni care s-au predat au fost uciși, ceea ce constituie o încălcare a Convențiilor de la Geneva.

Forțele ruse par să fi executat cel puțin 15 soldați ucraineni în timp ce aceștia încercau să se predea, arată un raport Human Rights Watch (HRW).

Aceste incidente ar trebui investigate ca posibile crime de război, transmite organizația, relatează Știrile ProTV.

„De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forțele sale au comis multe crime de război atroce”, spune Belkis Wille, director asociat pentru crize și conflicte la Human Rights Watch.

„Execuția sumară – sau uciderea – soldaților ucraineni care s-au predat și au fost răniți, împușcați cu sânge rece, interzisă în mod expres de dreptul internațional umanitar, este, de asemenea, inclusă în această moștenire rușinoasă”, a mai spus oficialul HRW.

Human Rights Watch a investigat trei cazuri de posibilă execuție sumară a cel puțin 12 soldați ucraineni, verificând și analizând imaginile filmate cu drona postate pe rețelele de socializare pe 2 și 27 decembrie și pe 25 februarie 2024.

În aceste cazuri, soldații ucraineni au demonstrat o intenție clară de a se preda și, din moment ce nu mai luau parte la ostilități, nu mai puteau fi vizați, conform dreptului internațional umanitar și legilor războiului.

Convențiile de la Geneva spun în mod specific faptul că soldații care nu se mai află în luptă din motive precum predarea, rănirea sau capturarea trebuie să fie tratați în mod uman și nu mai sunt ținte legale de atac.

La 25 februarie, imagini publicate pe rețelele sociale arată cel puțin șapte soldați ucraineni care își scot vestele antiglonț. Unul dintre ei și-a dat jos și casca. Cu toții s-au pus cu fața în jos în semn că se predau, în timp ce cinci soldați ruși își îndreptau armele spre ei.

Șase dintre bărbații ucraineni nu s-au mișcat după ce au fost împușcați. Unul dintre ei a încercat să scape înainte de a fi împușcat mortal. Acest incident a avut loc în satul Ivanivske, în apropiere de regiunea Donețk, notează raportul Human Rights Watch.

Presupusele execuții nu par a fi cazuri izolate, arată raportul Human Rights Watch, care identifică și un incident prezentat într-o postare video din 5 februarie 2024.

O voce masculină în limba rusă, despre care analiștii cred că dă ordine soldaților ruși în regiunea Donețk spune: „nu luați prizonieri, împușcați pe toată lumea”. Analiza audiovizuală a materialului susține concluzia că drona este rusească.

„În timp ce fiecare dintre aceste cazuri este îngrozitor, poate că ceea ce este cel mai condamnabil sunt dovezile care indică în cel puțin un caz că forțele ruse au dat în mod explicit ordine de a ucide soldați în loc să-i lase să se predea, aprobând astfel crimele de război”, a spus Belkis Wille.

Pe lângă faptul că este obligată să respecte dreptul internațional umanitar, Rusia este parte la Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (PIDCP), care interzice strict execuțiile extrajudiciare, mai notează autorii raportului Human Rights Watch.

Rusia are, de asemenea, obligația, în temeiul dreptului internațional umanitar, de a investiga și urmări penal presupusele crime de război comise de forțele sale sau de cele comise pe teritoriul pe care îl controlează.

Cu toate acestea, documentația extinsă a Human Right Watch privind încălcările dreptului internațional umanitar în Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina de-a lungul a peste trei decenii demonstrează clar că Rusia nu a fost dispusă să urmărească penal crimele de război și alte încălcări ale dreptului internațional comise de forțele sale, precizează organizația internațională.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG