Linkuri accesibilitate

Cetățenii Republicii Moldova vor avea noi acte de identitate, după model european


Imaginea unui buletin de identitate eliberat în prezent de autoritățile R. Moldova.
Imaginea unui buletin de identitate eliberat în prezent de autoritățile R. Moldova.

Începând cu 31 martie 2025, în Republica Moldova vor fi emise cărți de identitate de model european, care vor înlocui treptat buletinele de identitate folosite în prezent. Cetățenii străini, apatrizii, refugiații și beneficiarii de protecție umanitară vor primi o carte de rezidență.

Noile documente vor avea dimensiunile unui card bancar și vor conține atât informații tipărite despre titular, cât și date biometrice: imaginea facială și amprentele lui.

În schimb, cărțile de identitate nu vor mai conține informații despre domiciliul sau reședința temporară, ca să nu fie nevoie să fie schimbate des, și nu vor avea fișe de însoțire. În ziua votării, informațiile vor fi introduse în format electronic, fără să fie aplicată ștampila „Votat” pe fișă, ca acum.

Documentul va fi obligatoriu de la vârsta de 14 ani, și nu de la 16 ani, ca în prezent.

Guvernul anunță că, având aceste noi cărți de identitate, cetățenii moldoveni vor putea călători în mai multe state europene. De asemenea, vor putea accesa mai ușor servicii bancare, fiscale, sociale și educaționale.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern pe 6 martie, urmează să fie examinat și votat în Parlament. Potrivit autorităților, modificarea se face pentru a alinia R. Moldova la acquis-ul Uniunii Europene, după ce a obținut statutul de stat candidat la aderare, în iunie 2022.

XS
SM
MD
LG