Linkuri accesibilitate

Încă doi jurnaliști ruși anchetați în lipsă. Andrei Zaharov a făcut dezvăluiri despre viața secretă a lui Putin și fabricile de troli


Jurnalistul Andrei Zaharov, într-un interviu acordat pentru Associated Press, la Moscova, în februarie 2018.
Jurnalistul Andrei Zaharov, într-un interviu acordat pentru Associated Press, la Moscova, în februarie 2018.

Ministerul rus de interne a adăugat miercuri, 17 iulie, doi jurnaliști în exil pe lista urmăriților internațional, pentru acuzații care nu sunt foarte clare, dar care se înscriu în represiunea fără precedent a regimului de la Kremlin împotriva presei independente.

Andrei Zaharov şi Dmitri Fominţev sunt cei doi jurnaliști adăugați pe lista urmăriților.

Acuzațiile împotriva lui Zaharov nu sunt foarte clare, dar pe lângă cea care-i privește pe așa-zișii agenți străini, care ar trebuie să se înregistreze astfel singuri, Zaharov este acuzat și de răspândirea de știri false despre armata rusă.

De când a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, Rusia și-a adaptat legislația împotriva „agenților străini”, jurnaliști și activiști independenți, la așa-zisa defăimare a armatei ruse.

Kremlinul nu spune că a invadat țara vecină, ci că se află într-o „operațiune specială” de denazificare a țării conduse de un președinte cu origini evreiești. Părinții lui Volodimir Zelenski sunt evrei și are rude care au murit în lagărele de concentrare naziste.

Așa se face că orice jurnalist sau orice activist care vorbește de războiul dus de Rusia în Ucraina și de invadarea țării vecine devine dușman al poporului, în buna tradiție de odinioară a Rusiei sovietice, este catalogat „agent străin” și este obligat să se autodenunțe astfel, să se înregistreze singur pe lista agenților străini și să se eticheteze singur astfel pe produsele sale jurnalistice cu consecințe inevitabile asupra contractelor de publicitate.

Primii care au difuzat informații despre dosarul penal al lui Zaharov sunt jurnaliștii de la publicația Moskovski Komsomolets din Sankt Petersburg și canalul de telegram Brief, care au scris, fără a-și dezvălui sursele, că a fost deschis un dosar împotriva lui Andrei Zaharov, care a lucrat la Sankt Petersburg și Moscova, „în legătură cu sustragerea de la obligații care decurg din partea unor persoane în legătură cu statutul de «agent străin»”.

Fomințev, care este din Ekaterinburg, oraș aflat în partea estică a Uralilor, este acuzat că „a insultat sentimentele credincioșilor” prin postarea online de materiale care critică un preot ortodox.

Atât Zaharov, cât și Fomințev locuiesc în prezent în afara Rusiei.

Zaharov a spus că a aflat de deschiderea unui dosar penal împotriva sa de la știri și că nu știe pentru ce anume este acuzat. Ulterior, jurnalistul a publicat o declarație în care spune că se află în Statele Unite și că a fost trezit noaptea cu telefoane la care era întrebat despre dosarul său penal.

„Aceasta este o consecință a muncii mele. Nu am nicio informație. Sunt foarte îngrijorat pentru fosta mea colegă de la Fontanka (publicația la care a scris el în Rusia - n.r.) Xiușa Klocicova, care este căutată în legătură cu cazul meu”, a scris Zaharov, referindu-se la perchezițiile făcute la domiciliul fostei sale colege de redacție, în ancheta în care tânăra ar avea rol de martor.

El a menționat că și fosta sa colegă și publicația la care a lucrat sunt un exemplu excelent de jurnalism regional îndrăzneț și independent. „Xiușa a lucrat odată sub conducerea mea la Fontanka. Dușmanul poporului Zaharov îi transmite așa: «Xiușa, salut, ești grozavă»!”

Jurnalistul Ilia Șepelin, un alt șef de presă din Rusia de dinainte de oprimarea presei independente, a declarat că colegul său ar fi deranjat prin investigațiile pe care le-a făcut.

„În primul rând, nimeni nu știe cum funcționează legea agenților străini”, spune Șepelin.

„Andrei a fost primul sau unul dintre primii care a suferit o astfel de persecuție (...) și, cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că a ajutat BBC să găsească hackeri în serviciul FSB care lucrează în Rusia.”

Imediat după aceea au apărut plângeri împotriva sa și a fost introdus pe lista agenților străini și chiar l-au pus sub supraveghere în Rusia, după care a fost forțat să plece, spune fostul său coleg.

Un alt coleg al lui Zaharov, care a dorit să rămână anonim, crede că jurnalistul „a deranjat foarte mult pe cineva”.

„Tocmai am văzut știri despre acest caz la televiziunea federală, cred că Zaharov trebuie să fi enervat pe cineva. Probabil, după Navalnîi, el este unul dintre cei mai neplăcuți pentru regimul lui Putin. A vorbit despre fiica nelegitimă [a lui Putin] și amanta de la banca Rossiya. Și pentru că nu pot pune mâna pe el încearcă să ajungă la el prin prieteni, cunoștințe și să vină la toată lumea”, a spus el.

Cine este Andrei Zaharov

Andrei Zaharov are 41 de ani. S-a născut la Sankt Petersburg, a studiat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg la Facultatea de Istorie, cu specializare în istoria artei. În ultimii săi ani la universitate, Zaharov a obținut un loc de muncă la publicația populară Fontanka din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin.

„Anunțul de angajare la care am răspuns spunea: «Este nevoie de un jurnalist pentru un loc de muncă interesant non-stop și nu m-au înșelat»”, a povestit Zaharov .

La început a fost corespondent, apoi a urcat la conducerea departamentului de economie și afaceri.

Zaharov a început să publice investigații. De exemplu, în 2014, a descris o schemă conform căreia companiile de utilități ale orașului, plătite din bani de la buget, din anumite motive au început să transfere milioane în tranșe în fondul pentru restaurarea Mănăstirii Sfântul Pantelimon.

În timp ce lucra încă la Fontanka, Zaharov a început să investigheze cum a fost creată „fabrica de troli” care a apărut la Sankt Petersburg în 2013.

Angajații acestei fabrici au scris comentarii proguvernamentale pe rețelele de socializare și au criticat opoziția.

Zaharov a continuat să scrie despre „fabrica de troli” și „fabrica de mass-media” când s-a mutat la Moscova, în 2016, și a început să lucreze la RBC.

Împreună cu jurnalista Polina Rusiaeva au creat un holding media cu o audiență de peste 36 de milioane de cititori pe lună unde a scris despre Evgheni Prigojin, bucătarul lui Putin, și „fabrica de troli”.

„Toată lumea știa ce este o «fabrică de troli», aproape nimeni nu știa însă despre existența noii sale direcții - un fel de mașină media, în care lucrează peste 200 de oameni. 15 resurse media care funcționează armonios, acoperă agenda «corectă» și se sprijină reciproc în știrile potrivite”, a explicat atunci Zaharov.

Pentru investigațiile sale în „fabrica de troli”, el a primit primul său premiu de jurnalism. Pe următorul îl va primi pentru articolul scris cu Polina Rusiaeva - o investigație asupra modului în care a funcționat „fabrica de troli” la alegerile din SUA.

În 2018, Zaharov s-a mutat la serviciul rusesc al BBC, unde a făcut tot investigații, de astă dată despre modul în care autoritățile de la Moscova îi monitorizează pe locuitorii capitalei folosind sistemul Smart City, cum adună figuranți la Sankt Petersburg pentru o întâlnire cu Putin și despre „fabrica de troli” a lui Evgheni Prigojin. El a mai scris și despre viața din Crimeea ocupată la cinci ani de la referendum.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG