Linkuri accesibilitate

Inflația anuală a scăzut în iunie la 4,9%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii


Imagine generică cu medicamente.
Imagine generică cu medicamente.

Cele mai mari majorări de prețuri au fost la servicii, care s-au scumpit, în medie, cu 8,8%, arată informațiile publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,94%, în luna iunie 2024, după ce în mai a fost de 5,12%.

În ultimele 12 luni, preţurile mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 6,28%, iar cele ale mărfurilor alimentare au crescut cu 1,1%, potrivit unui comunicat INS.

Cel mai mult s-au scumpit serviciile poștale în perioada iunie 2023 - iunie 2024, majorarea fiind de 26,56%. Alte scumpiri importante au fost la medicamente (23,96%) și la detergenți (21,96%).

La capitolul produse alimentare, cele mai mari scumpiri au fost la conservele din fructe (9,76%), la carnea de vită (6,44%) şi cea de porc (3,17%).

La băuturi, prețul berii a crescut cu 7,21%, iar cel al vinului cu 8,12%.

Dintre mărfurile nealimentare, tricotajele s-au scumpit în ultimul an cu 8,12%, încălțămintea cu 7,81%, articolele cosmetice și de igienă și-au majorat prețurile cu 11,7%, iar combustibilii cu 5,02%.

În perioada iunie 2023 - iunie 2024, făina s-a ieftinit cu 32,09%, gazele naturale cu 10,36%, energia electrică cu 4,76%.


În ciuda tendinței de scădere, în luna mai, România a fost țara membră UE cu cea mai ridicată rată a inflației, potrivit Eurostat. A fost pentru a cincea lună consecutiv în care România are inflația cea mai ridicată la nivelul blocului comunitar.

În mai, conform celor mai recente actualizări Eurostat, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0%), Finlanda (0,4%) şi Italia (0,8%).

La extrema cealaltă, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,3%).

Banca Națională a României estimează că rata anuală a inflației va continua să scadă în 2024, dar într-un ritm mult încetinit față de 2023.

În ședința de politică monetară din 5 iulie, BNR a decis să scadă dobânda de referință de la 7% la 6,75%. E o măsură pe care observatorii o interpretează ca un semn de optimism temperat al Băncii Centrale legat de evoluția generală a economiei, inclusiv a inflației.

Specialiștii spun că inflația din România e în scădere și din cauza plafonării prețurilor la energie, gaze naturale și alimente. Ei atrag atenția că plafonarea pe termen lung poate avea un efect de invers scăderii ratei inflației.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de guvern din 11 iulie că măsurile de plafonare a prețurilor și adaosurilor comerciale vor continua.

De la începutul lunii iulie a fost majorat prețul combustibililor din cauza majorării accizelor încasate de stat. E de așteptat ca măsura să aibă un efect de favorizare a inflației.

Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o inflație anuală de aproximativ 2%.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG