Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu a fost pus sub urmărire penală în dosarul Mineriadei


Fostul președinte al Românei, Ion Iliescu, este acuzat din nou în Dosarul Mineriadei.
Fostul președinte al Românei, Ion Iliescu, este acuzat din nou în Dosarul Mineriadei.

Primul președinte al României de după Revoluție, Ion Iliescu, a fost informat oficial că este urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Cu o zi înainte au fost puși sub urmărire penală alți foști oficiali și responsabili: Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu ori Miron Cozma.

Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu pentru a-l informa despre calitatea de urmărit penal. Fostul președinte are 94 de ani şi este într-o stare precară de sănătate.

Avocatul lui Ion Iliescu a asistat la procedură.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea «Mineriada din 13-15 iunie 1990», procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii”, arată un comunicat al Parchetului General.

Cu o zi înainte, joi, pe 25 aprilie 2024, Parchetul General a anunțat continuarea urmăririi penale în dosarul Mineriadei faţă de alți foști demnitari din iunie 1990:

  • Petre Roman, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
  • Gelu-Voican Voiculescu, viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României,
  • Virgil Măgureanu, director al Serviciului Român de Informaţii,
  • Adrian Sârbu, consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu,
  • general în rezervă Petre Peter, la comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, a Ministerului de Interne,
  • general în rezervă Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne.

Este în continuare urmărit penal și Miron Cozma, care, în iunie 1990, era lider de sindicat al minerilor.

În 2019, instanța a dispus reluarea de la zero a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorii susțin că, în luna iunie 1990, inculpații au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală. În urma evenimentelor, patru oameni au fost uciși, două persoane au fost violate, peste 1.300 de persoane au fost vătămate fizic sau psihic și peste 1.200 de oameni au fost persecutați prin lipsirea nelegală de libertate.

Procurorii au deschis urmărirea penală și față de alte persoane, despre care momentan nu oferă alte detalii, cu promisiunea că vor furniza „noi informații în momentul în care acest lucru va fi posibil.”

Astfel, procurorii susțin că, începând cu data de 13 iunie 1990, acuzații ar fi pus în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților din Piaţa Universităţii din Bucureşti, care cereau, printre altele, ca foștii oficiali comuniști să nu poată participa la noile alegeri democratice.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, mai spun procurorii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG