Linkuri accesibilitate

Iran. Au început funeraliile președintelui și ministrului de Externe, morți într-un accident de elicopter


Oamenii se aliniază pe o stradă din Tabriz pe 21 mai pentru ceremonia funerară dedicată președintelui Ebrahim Raisi, care a murit într-un accident de elicopter pe 19 mai.
Oamenii se aliniază pe o stradă din Tabriz pe 21 mai pentru ceremonia funerară dedicată președintelui Ebrahim Raisi, care a murit într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Mai multe ceremonii funerare au loc în Iran pe 21 mai pentru a marca moartea președintelui Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian și a altor persoane în accidentul de elicopter, transmite RFE/RL.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat cinci zile de doliu național.

În Tabriz, capitala provinciei iraniene din nord-vestul țării, aproape de locul unde s-a produs accidentul din 19 mai, mii de oameni au participat la o procesiune funerară în memoria celor uciși.

Între timp, agenția de știri de stat IRNA a postat pe X, fostul Twitter, primele imagini care ar fi arătat sicriele lui Raisi și Amir-Abdollahianon.

Alte ceremonii funerare pentru fostul președinte Ebrahim Raisi au fost programate de autoritățile iraniene în mai multe orașe ale țării. .

Pe 23 mai, Raisi va fi înmormântat la sanctuarul Imam Reza din orașul sfânt Mashhad, a anunțat presa iraniană.

Khamenei l-a numit pe prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber ca președinte interimar. Legea iraniană stipulează că, în cazul în care președintele moare, puterea este transferată primului vicepreședinte.

Noile alegeri prezidențiale pentru stabilirea succesorului lui Raisi vor fi pe 28 iunie.

Scrutinul este organizat de un consiliu format din președintele parlamentului, șeful sistemului judiciar și primul vicepreședinte.

Președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber (dreapta), în timpul unei ședințe de guvern. 20 mai 2024.
Președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber (dreapta), în timpul unei ședințe de guvern. 20 mai 2024.

Ministrul adjunct de Externe, Ali Baqeri Kani, a fost numit ministru interimar, a anunțat presa de stat iraniană.

După ce televiziunea de stat a anunțat pe 20 mai că elicopterul prezidențial s-a prăbușit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, echipele de căutare și salvare au găsit trupurile lui Raisi și Amir-Abdollahian la locul accidentului, în nord-vestul Iranului.

Comunicarea s-a pierdut în timp ce elicopterul se întorcea la Tabriz, după ce Raisi participase la inaugurarea unui baraj, împreună cu omologul său azer, Ilham Aliyev, la granița lor comună.

Agenția de știri iraniană de stat IRNA a transmis că toate cele opt persoane aflate la bordul elicopterului Bell 212, achiziționat de Iran la începutul anilor 2000, au fost ucise. În afară de Raisi și Amir-Abdollahian, au fost uciși, potrivit IRNA, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, un cleric important din Tabriz, un oficial al Gardienilor Revoluției și trei membri ai echipajului.

Corpurile pasagerilor din elicopterul prăbușit erau arse, dar nu au fost imposibil de recunoscut, a spus șeful organizației iraniene de gestionare a crizelor, Mohammad Hassan Nami. El a declarat că nu a fost nevoie de teste ADN pentru a confirma identitatea celor uciși în accident.

Trupurile celor decedați în accidentul de elicopter din Iran au fost recuperate. Televiziunea iraniană anunță moartea președintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

El a adăugat că ayatollahul Mohammad Ali Al-e Hashem, care a fost reprezentantul lui Khamenei în provincia Azerbaidjanul de Est, a supraviețuit inițial accidentului și a rămas în viață timp de aproximativ o oră înainte de a muri.

Nami a mai declarat spus că, în acest timp, Al-e Hashem a luat legătura telefonic cu șeful de cabinet al lui Raisi.

Oficialii iranieni au declarat că elicopterul prăbușit era unul dintre cele trei care zburau într-un convoi și că celelalte două au aterizat în siguranță în Tabriz.

Între timp, Washingtonul transmis că Teheranul a cerut ajutorul SUA în cazul incidentului cu elicopterul, dar că nu a fost în măsură să ofere asistență, în principal din motive logistice.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, nu a precizat modul în care a fost făcută cererea sau natura acesteia. Statele Unite și Iranul nu au relații diplomatice.

După confirmarea decesului președintelui iranian, guverne străine au transmis mesaje de condoleanțe. Libanul a anunțat trei zile de doliu în onoarea lui Raisi. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Raisi și Amir-Abdollahian au fost amândoi „prieteni adevărați și de încredere ai țării noastre”.

Hamas, oragnizație desemnată de SUA și UE drept teroristă, a emis o declarație de condoleanțe și i-a mulțumit lui Raisi pentru „eforturile sale neobosite de solidaritate” cu poporul palestinian.

Statele Unite - un adversar al Iranului, au prezentat, de asemenea, condoleanțe.

„Statele Unite își exprimă condoleanțele oficiale pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, a ministrului de Externe Amir-Abdollahian și a altor membri ai delegației lor în accidentul de elicopter din nord-vestul Iranului”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Casa Albă a mai transmis că fostul președinte, Ebrahim Raisi, are „mâinile pătate de sânge” pentru că a sprijinit grupuri extremiste din Orientul Mijlociu.

„Fără îndoială, acesta a fost un om care avea mult sânge pe mâini”, a spus consilierul SUA pentru securitate națională, John Kirby.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a emis o declarație de „sincere condoleanțe”, adăugând că „gândurile noastre se îndreaptă către familii”.

Unii activiști au criticat Uniunea Europeană pentru că a ajutat la operațiunea de salvare a unui lider acuzat că a permis încălcări majore ale drepturilor omului.

Însă comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a apărat această acțiune afirmând că, prin furnizarea de servicii de cartografiere prin satelit către Teheran, Bruxelles-ul a acționat „la cerere pentru a facilita o operațiune de căutare și salvare” și că acesta nu a fost „un act de sprijin politic pentru niciun regim sau instituție”.

„Este pur și simplu o expresie a celei mai elementare umanități”, a adăugat el într-o postare pe platforma X.

Ebrahim Raisi a fost ales președinte al Iranului în 2021 și, de atunci, a înăsprit legile privind moralitatea și supervizat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale care au urmat după moartea lui Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG