Linkuri accesibilitate

Istoria Gay Pride în România. „În 2005, eram 200, iar oamenii aruncau cu roșii și cărămizi. Anul trecut, am fost 25.000”


Societatea românească a devenit mult mai tolerantă față de minoritățile sexuale, în anii care au trecut de la primul Marș al Diversității.
Societatea românească a devenit mult mai tolerantă față de minoritățile sexuale, în anii care au trecut de la primul Marș al Diversității.

Primul Marș al Diversității, desfășurat în 2005, a fost marcat de numeroase incidente între participanți și militanții anti-gay, reuniți în mișcarea Noua Dreaptă. În anii următori, chiar dacă au mai existat contramanifestații, s-au înregistrat doar incidente izolate, notează Știrile ProTV.ro.

„Marșul Diversității”, organizat de Asociația Accept, s-a transformat, între timp, în „Bucharest Pride”, versiunea românească a marșului Gay Pride din întreaga lume. Bucharest Pride este cel mai mare eveniment, dar și alte orașe din țară organizează parade similare, la o scară mai redusă.

„La primul marș, în 2005, au fost 100-200 de persoane, și aruncau oamenii cu roșii, cu cărămizi, cu ce prindeau. Era mai multă jandarmerie decât oameni efectiv în marș. Și acum, în 2023 au fost 25.000 de oameni în București”, spune Alex Zorilă, fondator al Asociației Vulgar.

„În fiecare an este chiar mai bine. Știu că de obicei tindem să fim mai negativiști, legat de asta, dar it gets better, societatea se deschide. (...) Încă mai avem de lucru destul de mult, dar este mult mai OK față de cum era în 2015, de exemplu”, spune el.

Citește toată știrea pe Știrile ProTV.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG