Linkuri accesibilitate

Lucrezi în IT? Ce trebuie să faci dacă vrei să contribui în continuare la pilonul II de pensii private


Clădiri de birouri în zona Pipera din București, România, zona în care sunt concentrați majoritatea salariaților din domeniul IT.
Clădiri de birouri în zona Pipera din București, România, zona în care sunt concentrați majoritatea salariaților din domeniul IT.

Angajații din IT vor fi nevoiți să facă o cerere către angajator, dacă vor să contribuie în continuare la pilonul II de pensii private. Este o măsură nouă, asemănătoare celei din construcții, industria alimentară și agricultură. În total, circa un milion de angajați sunt afectați.

Cei aproximativ 200.000 de angajați din domeniul IT nu vor mai fi obligați să contribuie la pilonul II de pensii private începând cu 1 noiembrie, conform pachetului de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament.

Măsura vine la pachet cu eliminarea scutirii de impozit pentru veniturile care depășesc 10.000 lei brut din domeniu.

Asta deoarece pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament, în urmă cu două luni, a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial.

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR), Mihai Bobocea, menționează că noutatea privind pensiile private este doar în ceea ce privește IT-ul, dar măsura îi viza deja și pe angajații din construcții, industria alimentară și agricultură.

„Problema este că oamenii aceștia, în loc să contribuie 25% CAS ca toată lumea, contribuie acum 21,25%. Ceea ce înseamnă un punctaj mai mic la pensie, ceea ce înseamnă garantat pensie mai mică”, a explicat reprezentantul APAPR pentru Europa Liberă.

„Guvernul dă acum ceva în plus la salariul net cu promisiunea tăierii garantate a pensiei, mai târziu, pentru un milion de salariați”, a completat Mihai Bobocea.

Ce se întâmplă cu contribuțiile acumulate până acum la pilonul II?

„Banii rămân în conturile salariaților, continuă să fie administrați și să producă rezultate din investiții. Întreaga sumă aparține salariatului respectiv, chiar dacă nu mai are contribuții curente”, explică el.

Suspendarea contribuției obligatorii la pilonul privat de pensii va fi în vigoare timp de cinci ani, până la finalul lunii decembrie 2028, dacă nu apar alte modificări legislative.

Salariu mai mare acum sau pensie mai mare la bătrânețe?

În prezent, contribuția la pilonul 2 de pensii private este 3,75% din salariu, iar diferența de 21,25% din salariu merge către sistemul public de pensii, așa numitul „pilon I”.

De la 1 ianuarie 2024, contribuția la pilonul II ar urma să crească la 4,75% din salariu, iar restul de 20,25% din salariu va merge către pensiile administrate de stat.

Practic, statul îl pune pe angajatul din domeniul IT să aleagă dacă să aibă un salariu ceva mai mare acum sau dacă să-și asigure o contribuție mai mare pentru pensie.

Un studiu Deloitte arată că, în prezent, pentru un salariu brut de 14.000 de lei/lună, un angajat din IT rămâne cu 9.100 de lei net, după reținerea contribuțiilor în sumă de 4.900 de lei.

În noua formulă – cea legată de impozitarea dacă salariul brut depășește 10.000 de lei – același angajat va putea opta să renunțe la contribuția la pilonul II de pensii, caz în care va rămâne cu un salariu net de 9.350 de lei pe lună (sau 9.486 de lei începând cu 2024), deci mai mult decât în prezent.

Însă, opțiunea pentru menținerea contribuției la pilonul II de pensii va atrage scăderea salariului net la 8.840 de lei lună.

Cererea către angajator

Odată cu eliminarea contribuției obligatorii apare cererea pe care angajații din IT vor trebui să o completeze pentru a fi incluși în continuare la pilonul 2, administrat privat.

Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR, spune că toți salariații din aceste patru sectoare – aproape un milion de oameni – pot să rămână în pilonul 2 cu contribuția respectivă doar printr-o simplă cerere depusă la angajator.

„Subsemnatul X, cu CNP Y, doresc să mi se rețină și să se vireze în continuare contribuția aferentă pensiei administrate privat. Atât de simplu”, explică el.

Însă, cum legea a fost publicată deja de vineri în Monitorul Oficial, ea prevede că angajatorul va reține contribuția aferentă „începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea.”

Aceste măsuri vin ca o încercare a Guvernului de a reduce deficitul bugetar și pentru a îndeplini cerințele prevăzute în PNRR, condiții pentru primirea fondurilor europene.

Pilonul II de pensii private obligatorii a fost întrodus în România din 2008 și de atunci a ajuns la un număr total de peste opt milioane de participanți.

Potrivit APAPR, românii au virat aproape 17 miliarde de euro în cei 15 ani de activitate a pensiilor private, fiind înregistrat un câștigat net total de aproximativ 5 miliarde de euro.

Randamentul mediu anual al pilonului 2 este de 7,41%, față de o inflație medie anuală de 4,38%, mai spune asociația.

În trecut au mai fost tentative de desființare a acestui pilon, ultima dată chiar în luna septembrie, în ziua asumării răspunderii pe pachetul fiscal de către Guvern.

Propunerea, care a apărut pentru scurt timp în amendamente, ar fi prevăzut ca toți cei opt milioane de români să fie excluși din pilonul II, iar ca să contribuie din nou ar fi fost nevoiți să depună o cerere la angajator.

Măsura a fost eliminată în cele din urmă, după ce presa scris despre subiect și în urma presiunii venite dinspre societatea civilă.

Zvonuri privind desființarea pilonului private de pensii au apărut și în 2018, în perioada în care PSD era condus de Liviu Dragnea.

Acesta a negat mai multe informații în acest sens, dar în paralel a scăzut contribuția de la 5,1% la 3,75%, deși ar fi trebuit să crească la 6%.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG