Linkuri accesibilitate

Judecătorii din New York au anulat condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein


Harvey Weinstein, în timpul audierilor din procesul care a dus la condamnarea lui, în 2020.
Harvey Weinstein, în timpul audierilor din procesul care a dus la condamnarea lui, în 2020.

Curtea de Apel din New York a anulat pedeapsa cu închisoare pentru viol a lui Harvey Weinstein, pe motiv că nu ar fi avut un proces echitabil. Curtea a decis că în proces au fost au chemați martori fără legătură directă cu acuzațiile. Harvey Weinstein mai are o condamnare definitivă la Los Angeles.

Instanța a spus că prezența, la procesul din 2020, când Weinstein a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, a unor martori care nu erau direct implicați în proces a afectat corectitudinea procesului. Prin urmare, judecătorii au decis reluarea procesului de la zero.

Producătorul de film Harvey Weinstein, în vârstă de 72 de ani, rămâne în închisoare. El a fost condamnat separat pentru viol de o instanță din Los Angeles.

Procesul din 2020 care a dus la condamnarea lui Harvey Weinstein a declanșat curentul global #metoo împotriva abuzului sexual, hărțuirii sexuale și culturii violului.

Decizia Curții de Apel din New York a fost primită cu nemulțumire de victime.

Silence Breakers, un grup de victime, a numit anularea procesului drept „descurajantă și profund nedreaptă”, în timp ce avocații victimelor au declarat că decizia de a rejudeca dosarul este un regres „tragic”.

De cealaltă parte, avocatul lui Weinstein, Arthur Aidala, a salutat decizia Curții ca pe o victorie pentru sistemul juridic.

„Există încă oameni care sunt foarte nepopulari în societatea noastră, dar trebuie să le aplicăm legea în mod corect”, a declarat Aidala la o conferință de presă din New York.

Cei șapte judecători ai Curții au decis cu un vot de 4-3 că în proces au fost admise în mod eronat mărturii despre infracțiuni sexuale comise împotriva altor persoane decât cele care l-au reclamat pe Harvey Weinstein.

„Remediul pentru aceste erori flagrante este un nou proces”, a constatat instanța.

Judecătoarea Madeline Singas, unul dintre magistrații care s-au opus hotărârii, a declarat că decizia lovește în progresele constante pentru care au luptat în justiție supraviețuitorii violenței sexuale.

Acuzațiile împotriva lui Harvey Weinstein au început în 2017 și au declanșat mișcarea #MeToo, care a expus abuzurile sexuale comise la cele mai înalte niveluri ale industriei cinematografice de la Hollywood și nu numai.

Harvey Weinstein a fost acuzat în două procese separate. La New York, el a fost condamnat la 23 de ani de închisoare în 2020 pentru agresarea sexuală a unei foste asistente de producție, în 2006, și violarea unei actrițe aspirante, în 2013.

Anul trecut, el fost condamnat și în California la 16 ani de închisoare pentru violarea unei actrițe italiene într-un hotel din Beverly Hills, în 2013. Această condamnare nu este afectată de decizia de apel din New York.

Weinstein se confruntă, de asemenea, cu două acuzații asemănătoare în Marea Britanie.

În urma deciziei Curții de Apel de la New York, urmează ca procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, să decidă dacă îl va trimite din nou în judecată pe Harvey Weinstein la New York.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a rejudeca acest caz și vom rămâne fermi în angajamentul nostru față de supraviețuitorii agresiunilor sexuale”, a declarat Emily Tuttle, purtător de cuvânt al procurorului.

Avocata Gloria Allred, care a reprezentat-o pe martora cheie al acuzării, Mimi Haley, a declarat după decizia Curții de Apel că clienta ei ar lua în considerare să depună mărturie din nou „chiar dacă procesul de depunere a mărturiei a fost istovitor și traumatizant pentru Mimi”.

Harvey Weinstein e cofondator al studioului de film Miramax, care a produs filme precum „Shakespeare in Love” sau „Pulp Fiction”.

Peliculele produse de studioul Miramax au primit peste 300 de nominalizări la Oscar și 81 de premii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Articol scris folosind și informații publicate de BBC și New York Times.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG