Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, primit de preşedintele Joe Biden la Casa Albă. Despre șefia NATO: „Am decis să continuăm dialogul”


Președintele Klaus Iohannis a fost primit marți, la Casa Albă, de președintele Statelor Unite, Joe Biden.
Președintele Klaus Iohannis a fost primit marți, la Casa Albă, de președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi seară de preşedintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, într-o vizită de lucru pe care şeful statului român o face la Washington.

Printre subiectele discutate s-au numărat: întărirea securității la Marea Neagră și a flancului estic al NATO, găsirea de noi modalități pentru a ajuta Ucraina, dar și necesitatea întăririi militare a României prin creșterea cheltuielilor.

„Am discutat cu președintele Statelor Unite ale Americii, dl. Joe Biden. Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România - s-au împlinit 20 de ani de când am devenit stat membru NATO. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Alianței”, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă pe care a susținut-o după întâlnire la Ambasada SUA în România.

Klaus Iohannis a recunoscut apoi, într-o conferință de presă susținută la Ambasada României în SUA, că a discutat cu președintele american și despre aspirația sa la șefia NATO și că au decis că continue dialogul. „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul.”

El a refuzat să ofere, însă, detalii suplimentare rezumându-se să constate că „aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden.”

În ceea ce privește decizia la nivelul NATO, privind candidatura sa și a premierului olandez Mark Rutte, Iohannis a recunoscut că „există riscul să nu fie consens”.

„Și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile - au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine.”

El a spus că România „stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare, sunt mulți aliați care-s foarte departe chiar de 2%”, iar în măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua. „Am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față.”

Iohannis a spus că a discutat cu președintele american și despre parteneriatul strategic, despre cum poate fi făcut mai puternic ca să răspundă „provocărilor din acest context complicat.”

„I-am mulțumit președintelui Biden pentru contribuția SUA la securitatea României și flancului estic și recunoașterea importanței Mării Negre. Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre reprezintă un factor de importanță și stabilitate nu doar pentru România ci și pentru întreaga regiune.”

Întrebat dacă se va întâlni și cu lideri republicani pentru a afla poziția lor față de Ucraina, Iohannis a spus că protocolul prevede să te întâlnești cu administrația în funcție „și asta am făcut”.

Sisteme de apărare pentru Ucraina. „Să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb”

El a spus că România trebuie să se întărească militar, să devină mai puternică, ceea ce presupune investiții mai mari. „Avem nevoie de o industrie militară mai puternică”, a declarat el susținând necesitatea unui sistem de alimentare cu carburant pentru tot frontul estic al NATO.

„Aș menționa câteva obiective - întărirea Flancului Estic. Avem acele battle groups, avem trupe, dar, după părerea mea nu e suficient, e nevoie și de descurajare, dar asta nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați, ci să fim echipați, să avem o producție suficientă. Știți bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă - proiectilele de apărare.

Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare. Lucrurile merg mult mai departe, dacă vrem un sistem funcțional pe flancul de est, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură, pentru carburanți de exemplu. Strategia pentru MArea Neagră - războiul e acolo, nu în altă regiune. În final, trebuie să ajungem la o pace care să satisfacă și obectivele Ucrainei.”

El a vorbit despre nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană și a spus că este „o discuție intensă” pe acest subiect în ultimele săptămâni și că România dispune de aceste sisteme, de care a fost întrebată.

„Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă că trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără”, a declarat Klaus Iohannis.

El a amintit că România are un singur sistem Patriot funcțional, dar a spus că „altele sunt pe cale de operatizare”.

„România va continua să sprijine Ucraina, prioritatea noastră comună atât a UE cât și a SUA e de a nu permite Rusiei să câștige războiul din Ucraina”, a mai spus Klaus Iohannis.

Visa Waiver: „Suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat”

El a spus că a vorbit cu președintele american și despre programul Visa Waiver, „aspect important pentru toți cetățenii români” și că „obiectivul nostru e să îndeplinim condițiile și suntem încrezători că se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat.”

Sunt foarte multe discuții tehnice, a spus Klaus Iohannis, care se bazează pe date statistice și nu reprezintă o discuție politică.

„MAE de la noi și ambasada acționează serios, putem avea speranța legitimă să se rezolve într-un viitor apropiat și această chestiune”, a adăugat el.

Întâlnirea de la Casa Albă

La întâlnirea avută la Casa Albă, Joe Biden a afirmat că atunci când era senator a luptat pentru intrarea României în NATO.

„Aţi întrecut toate aşteptările şi, acum 20 de ani, când v-aţi alăturat NATO şi în fiecare an de atunci naţiunile noastre au devenit tot mai apropiate”, a declarat Biden.

El a mulţumit României pentru găzduirea de trupe americane, pentru asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Vreau să ştiţi că SUA este angajată să rămână alături de voi. Azi punem fundaţia pentru următorii 20 de ani”, a declarat președintele SUA.

„Am reuşit să lucrăm şi la relaţiile noastre bilaterale care au devenit tot mai puternice, avem parteneriatul strategic şi cred că prin întărirea acestui parteneriat reuşim să facem mai puternică şi legătura transatlantică. (...)”, a declarat Iohannis.

Înainte de întâlnirea dintre cei doi, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a României ca membru al Alianţei NATO și că preşedintele Biden îi va mulţumi lui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi că recunoaşte multiplele contribuţii pe care România, „un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”.

„Cei doi lideri vor sublinia sprijinul lor constant pentru Ucraina, care continuă să se apere de agresiunea Rusiei. Ei vor trece în revistă, de asemenea, domeniile în care România şi Statele Unite colaborează, între care energie, cooperare economică şi valorile democratice comune”, mai arată Casa Albă.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Washington fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, un premiu care îi va fi acordat la gala Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european care primește această distincţie în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Consiliul Atlantic este o organizaţie americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Joi, la ora 11.30, ora locală (18.30, ora României), Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG