Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis se pensionează din învățământ după ce a ținut postul blocat 27 de ani


Președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Postul de profesor de fizică de la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, din Sibiu, blocat 27 de ani pentru profesorul de fizică Klaus Iohannis, este acum liber după ce președintele a făcut cerere de pensionare.

„Domnul preşedinte a iniţiat demersurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru depunerea dosarului de pensionare pentru limită de vârstă”, a transmis Administrația Prezidențială, la două ore după ce Ora de Sibiu a făcut publică informația.

Lista posturilor disponibile pentru titularizare în județul Sibiu a fost publicată luni, iar printre aceastea se află și postul pentru disciplina Fizică de la Colegiul Brukenthal din Sibiu, cu predare în limba germană, de 18 ore, cât are o catedră completă, arată sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă, a declarat pentru Ora de Sibiu și News.ro că președintele României și-a depus cererea de pensionare pentru poziția de profesor de fizică, invocând limita de vârstă.

Colegiul Brukenthal a scos la concurs catedra de fizică, „asta însemnând că tot ce e posibil să fie catedra domnului președinte. Klaus Iohannis și-a depus cerere de pensionare pentru limită de vârstă. Ceilalți profesori care au catedră sunt tineri”, a mai spus Constantin Dincă.

Acest post este inclus în lista posturilor vacante pentru angajare pe o perioadă determinată de 4 ani și poate fi ocupat de un candidat cu definitivat, care trebuie să obțină o notă sau medie de cel puțin 7 la examenul de Titularizare.

Monika Hay, directorul Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” a spus că în fiecare an sunt scoase la concurs posturi, inclusiv pentru catedra de Fizică.

„Noi am scos în fiecare an posturi la concurs. Chiar şi la fizică”, a declarat Monika Hay, citată de Ora de Sibiu, fără să precizeze, însă, că acestea sunt pentru o durată determinată de 4 ani.

Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar în județul Sibiu înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu, în anul 2000, post pentru care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, cu scoruri foarte mari, pe lista Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

În 2007, Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și a fi pus în valoare potențialul economic, cultural, istoric și turistic al orașului.

De asemenea, municipiul Sibiu a fost ajutat să obțină acest statut și de Marele Ducat al Luxemburgului cu care a împărțit acest titlu onorific la nivel european în anul 2007.

În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, însă președintele de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să-l nominalizeze în favoarea independentului Lucian Croitoru, care a căzut la votul din parlament.

În 2013, Iohannis a devenit membru PNL, dobândind de asemenea funcția de prim-vicepreședinte al partidului ulterior, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele liberalilor.

Devenit membru al Uniunii Social-Liberale (USL), Iohannis a fost respins în 2014 pentru funcția de vicepremier de premierul de atunci și aliat politic al liberalilor în USL, Victor Ponta.

La șefia PNL a făcut alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni prin absorbție între cele două partide.

Alianța Creștin Liberală (ACL) l-a propus candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul Partidului Social Democrat (PSD), premierul Victor Ponta.

Pe 24 noiembrie 2019 a câștigat în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2019, candidând din partea PNL cu sprijinul FDGR, fiind susținut de asemenea de Partidul Mișcarea Populară (PMP) precum și de Alianța 2020 USR–PLUS în turul al doilea, în care a obținut peste 66,09% din voturi, împotriva candidatei Partidului Social Democrat (PSD), Viorica Dăncilă, atunci prim-ministru.

A fost cea mai mare victorie prezidențială anti-PSD și, totodată, cea mai categorică victorie a unui candidat la prezidențialele din România de la Ion Iliescu.

În cel de al doilea mandat, însă, Klaus Johannis a devenit nepopular prin decizia alianței PNL cu PSD, după expulzarea Uniunii Salvați România de la guvernare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG