Linkuri accesibilitate

Kosovo. Autoritățile au închis șase filiale de bănci sârbe care făceau plăți în dinari, monedă interzisă în Kosovo


Poliția din Kosovo închide o filială a Băncii Poștale de Economii din Serbia din orașul Zvecan. 20 martie
Poliția din Kosovo închide o filială a Băncii Poștale de Economii din Serbia din orașul Zvecan. 20 martie

Autoritățile din Kosovo au închis șase sucursale a două bănci sârbești din patru orașe aflate în nordul Kosovo. Motivul invocat este că acestea foloseau ca monedă dinarul sârb, interzis în Kosovo de la începutul anului. Măsura a intensificat tensiunile cu Serbia.

Autoritățile kosovare afirmă că sucursalele băncilor din Mitrovica de Nord, Zvecan, Zubin Potok și Leposavic funcționau ilegal, scrie RFE/RL.

Instituțiile erau folosite de etnicii sârbi din regiune pentru a primi salarii din Serbia și făceau plăți în dinari sârbi în condițiile în care dinarul sârbesc a fost interzis de Kosovo la începutul anului.

Pristina a amânat măsura de închidere a sucursalelor care fac plăți în dinari sârbești cu aproximativ trei luni, la solicitările UE și ale SUA, îngrijorate că decizia ar avea un impact negativ asupra minorității etnice sârbe din nordul Kosovo, scrie Agence France Press (AFP).

Prim-ministrul sârb Milos Vucevic a numit acțiunea un „act barbar care amenință direct supraviețuirea poporului sârb” din Kosovo.

„Sârbii din Kosovo sunt singura comunitate din Europa care nu poate funcționa normal. Au dreptul la salarii și pensii? Sau nimic nu este permis?”, a spus Vucevic, potrivit unui anunț al guvernului sârb.

La rândul lui, ministrul sârb de interne, Ivica Dacic, a declarat că premierului kosovar Albin Kurti continuă „teroarea față de poporul sârb” din Kosovo, efectuând „raiduri asupra sucursalelor Băncii Poștale de Economii”.

În replică, Pristina a explicat că nu interzice Serbiei să plătească salariile sârbilor din Kosovo, ci solicită Belgradului să facă plățile în euro.

Interdicția de folosire a dinarului sârbesc a intrat în vigoare pe 1 februarie 2024.

Sârbii din Kosovo se străduiesc să aibă acces la numerar, în timp ce SUA solicită suspendarea interdicției privind valutele străine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Chiar dacă nu este membru al Uniunii Europene sau al zonei euro, Kosovo a adoptat unilateral moneda europeană în 2002 pentru stabilizarea monetară a țării și pentru a reduce costurile tranzacțiilor în interiorul și în afara țării.

Serbia alocă milioane de euro sârbilor din nordul Kosovo, aproximativ 120.000 de persoane, sub formă de salarii, pensii și asistență suplimentară plătite în moneda sârbă, dinarul.

Serbia și Kosovo, o fostă provincie a Serbiei înainte de a-și declara independența, sunt puternic divizate în legătură cu statutul majorității sârbe din nordul Kosovo.

Independența Kosovo, proclamată în 2008, nu a fost recunoscută de Belgrad.

Kosovo, este recunoscut ca stat doar parțial la nivel internațional. Aproximativ 100 de state și teritorii au recunoscut, până în 2024, independența statului Kosovo.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG