Linkuri accesibilitate

În timp ce președintele Iohannis declara că sprijină lupta anticorupție, deputații au votat „oligarhizarea justiției”


Deputații au trecut cu 150 de voturi la 70 Legea organizării judiciare, care acordă o superputere președinților de instanțe.
Deputații au trecut cu 150 de voturi la 70 Legea organizării judiciare, care acordă o superputere președinților de instanțe.

Deputații au adoptat proiectul de lege privind organizarea judiciară. Fără să aștepte avizul Comisie de la Veneția, majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat pentru sporirea puterilor judecătorilor șefi, pentru distribuirea aleatorie a dosarelor și numirea judecătorilor prin regulament intern, nu prin lege.

Amendamentele opoziției au fost respinse rând pe rând, fiind repetată schema de la adoptarea legii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Stelian Ion, fost ministru al Justiției și reprezentantul USR a reclamat faptul că prin această lege se produce oligarhizarea justiției și a lansat un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis.

„Ați votat legea privind oligarhizarea justiției în acord cu dorința președintelui. Aflat azi la un eveniment, a declarat ipocrit că susține lupta anticorupție. Anul trecut a blocat legile justiției, anul acesta fugiți de avizele Comisiei de la Veneția. Și-a pierdut de mult credibilitatea președintele Iohannis, cel care nu are nevoie de o justiție care să ancheteze achiziția de BMW-uri și acuzațiile de plagiat. Se pare că nu vreți să se ridice MCV-ul, iar vorbele rostite aici sunt rodul ipocriziei voastre”, le-a transmis Ion deputaților Puterii.

Klaus Iohannis, și Stelian Ion, pe vremea când nu se acuzau reciproc de blocarea reformelor în justiție.
Klaus Iohannis, și Stelian Ion, pe vremea când nu se acuzau reciproc de blocarea reformelor în justiție.

După o oră, președintele Iohannis, cel care a girat formarea majorității PSD-PSL-UDMR, declara la aniversarea a 20 de ani de DNA, în contradicție cu ce se întâmpla în Parlament, că „lupta împotriva corupţiei a fost şi rămâne un obiectiv al mandatelor mele de Preşedinte al României” și că „reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene”.

Vot politic pe linie

În Camera Deputaților, lucrurile au decurs fără emoții pentru inițiatorul legii, adică Guvernul prin Ministerul Justiției. În ciuda criticilor, majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins toate propunerile venite din partea USR și AUR.

Stelian Ion a arătat că procurorii șefi numiți politic vor putea infirma dosarele celor din subordine, că șefii de instanțe vor avea mai multă putere decât colegiile de conducere, că DNA și DIICOT vor rămâne la limita de avarie din cauza vechimii mari cerute pentru procurorii care doresc să lucreze în aceste structuri.

În legătură cu poliția judiciară, Ion a arătat că aceasta este lăsată la cheremul ministrului de Interne, adică un politician, care decide când și câți polițiști pune la dispoziția procurorilor pentru a lucra în dosare. „Știm cu toții că e o mascaradă pentru că veți respinge toate amendamentele, asa cum ați făcut și până acum”, a completat Ion.

Acest lucru l-a înfuriat pe deputatul PSD Radu Cristescu care, fără legătură cu legea, s-a lansat de la tribuna parlamentului la un atac verbal violent la adresa USR.

Radu Cristescu (PSD) a lansat, marți, un atac verbal violent la adresa membrilor USR de la tribuna Parlamentului.
Radu Cristescu (PSD) a lansat, marți, un atac verbal violent la adresa membrilor USR de la tribuna Parlamentului.

Cristescu i-a numit pe cei din opoziție drept parte a unui grup infracțional organizat, l-a numit „penal” pe Dan Barna și „handicapat” pe Stelian Ion. „Un grup de penali ce să ne învețe pe noi? Hoților care sunteți. Nu vă e rușine să ne dați lecții de moralitate?”, a declarat Cristescu.

George Simion, liderul AUR, actor al unui scandal chiar azi la Comisia de muncă, a venit la microfon și a făcut un apel la calm, explicând că acesta nu este un exemplu de urmat pentru cei care urmăresc ședința.

Supărat că l-a făcut fiu de securist, Claudiu Năsui a declarat despre Cristescu că este „un traseist care lingea clanțele turnătorului Petrov acum cațiva ani”.

În dreptul la replică, Stelian Ion a arătat că e „foarte trist că aplaudați un asemenea personaj grobian. Trâmbița pe care am auzit-o mai devreme este trambița PSD și PNL, partide care au cumparat aproape toată presa. Domnul Cristescu este purtătorul dumneavoastră de cuvânt”, a completat Ion.

Legea va fi atacată la CCR

Într-un final, Andrei Lupu, deputat neafiliat, a arătat că va ataca la Curtea Constituțională cele trei legi ale justiției și a cerut sprijin celorlalți deputați pentru a depune o sesizare în acest sens.

Cu 150 la 70 voturi au fost respinse toate amendamentele aduse de opoziție legii organizării judiciare.

Propuneri respinse:

  • ca tragerile la sorți ale judecatorilor completurilor de 5 de la instanța supremă să nu fie reglementate prin regulament intern, ci prin lege;
  • stabilirea competențelor poliției judiciare prin lege;
  • distribuirea aleatorie a dosarelor să se facă prin lege, nu prin regulament intern;
  • desemnarea judecătorilor la completurile privind interpretarea unor chestiuni de drept să se facă prin tragere la sorți, nu prin numire de șeful ÎCCJ;
  • convocările Adunărilor generale ale magistraților să fie strict reglementate, nu prin regulament intern;
  • modalitatea de schimbare a membrilor completurilor de judecată să fie strict limitată doar în cazuri de incompatibilitate și absență, nu prin regulamente interne;
  • infirmarea soluțiilor procurorilor să se facă doar de către procurorul ierarhic superior, nu de către procurorul general și procurorii șefi ai DNA și DIICOT;
  • opt ani vechime pentru ca un procuror să ajungă la DNA sau DIICOT;

În timp ce deputații votau legea organizări judiciare promovată de ministerul Justiției și CSM, ministrul Cătălin Predoiu dădea asigurări la bilanțul DNA că știe de greutățile cu care se confruntă direcția, dar că nu a putut trece peste voința CSM.

„Există, în continuare, numeroase provocări care trebuie confruntate pentru a perfecționa activitatea DNA – îmbunătățirea logisticii, rezolvarea deficitului de procurori, detalierea regulilor privind poliția judiciară ș.a.m.d. (...) Cunosc și nemulțumirea dumneavoastră legată de neîntoarcerea competențelor după desființarea SIIJ, competențe pierdute în 2018, dar reamintesc că soluția aleasă de minister și legiuitor a fost singura acceptată de majoritatea reprezentanților sistemului judiciar aleși în CSM, împrejurare care sugerează atât anumite concluzii pentru trecut, cât și estimări legate de viitor”, a susținut Predoiu în fața procurorilor anticorupție.

Urmează ca deputații să voteze și ultima lege a justiției, adică statutul magistraților, fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG