Linkuri accesibilitate

Legea tăcerii în căminele de bătrâni de frica DSP. Șefa INSP: „Testarea e obligatorie, oprirea ei duce la focare de COVID-19”


video grab mistere Covid Reuters
video grab mistere Covid Reuters

Oprirea testării personalului și rezidenților din căminele de bătrâni și lipsa unor circuite clare în interiorul acestora le pot transforma în focare de COVID-19.

Directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a declarat pentru Europa Liberă că testarea personalului și a rezidenților din centrele de bătrâni este obligatorie la fiecare două săptămâni. Cu toate acestea, mai multe cămine au devenit în ultima perioadă focar de COVID-19. Europa Liberă a discutat cu directori ai unor astfel de cămine, care au dezvăluit, sub protecția anonimatului, că DSP București a oprit testarea la scurt timp după ce România a ieșit din starea de urgență. De atunci, multe cămine testează personalul din fonduri proprii.

Europa Liberă a încercat să afle dacă situația căminului din Sectorul 1, care a devenit un focar de COVID-19, este una singulară sau există o problemă cu testarea acestor centre. Un ordin de ministru prevede că trebuie să existe o testare la fiecare 14 zile pentru personalul din căminele de bătrâni și rezidenți.

Iuliana Căpraru, directoarea căminului din nordul Capitalei, a susținut că ultima testare realizată de Direcția de Sănătate Publică în centrul său ,înainte de izbucnirea focarului de COVID-19, a fost pe 25 mai. În perioada stării de urgență, Direcția de Sănătate Publică a respectat calendarul de testare, apoi totul s-a oprit.

Managerii sau directorii căminelor consultați de Europa Liberă au evitat să vorbească deschis despre testarea în centrele pe care le conduc. Au existat cazuri în care, aceștia au fost de acord să ofere o declarație oficială despre situația testării, după care au revenit și au cerut să nu le apară numele. Ei spun că se tem de represalii ulterioare din partea Direcției de Sănătate Publică București.

Directoare cămin din București: Ne e frică să vorbim

„Ne-am obișnuit, băgăm capul între picioare și încercăm să supraviețuim pentru că ei oricum nu ne fac nimic. Știu doar să ne ceară imposibilul și să vină să îți tragă niște amenzi pentru nimic, iar amenzile sunt și de 45.000 de lei. În noi a băgat atât de multă frică cu amenzile, încât nu mai suntem în stare să deschidem gura. Nu s-a făcut nici o testare din partea DSP-ului la noi în cămin. Iertați-mi expresia, dar chiar îi doare undeva. Pe noi, nu ne-a ajutat cu nimic DSP-ul. Știți câte mail-uri am trimis către DSP? Știți ce am primit? Nimic”, a afirmat o directoare a unui cămin din Capitală. Nu a dorit ca numele său sau al căminului pe care îl conduce să apară public.

Într-un alt sector, o altă directoare de cămin încearcă să găsească o scuză pentru cei de la Direcția de Sănătate Publică. Nici căminul pe care îl conduce nu a fost testat la fiecare două săptămâni de DSP.

„Nu am fost testați de DSP. Suntem sunați săptămânal, dacă avem vreo problemă, să anunțăm. Formalitățile pentru testare au fost făcute către DSP, dar nu am fost testați. Au multe pe cap”, a fost poziția acestei directoare.

Situația s-a repetat cu mai mulți directori sau manageri ai unor cămine private. Toți spun că ultima testare s-a făcut la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

„Au trecut vreo două luni de când DSP nu ne-a testat, dar am plătit noi testarea din buzunarul nostru. Ne testăm personalul, bătrânii nu îi putem testa”, a afirmat un alt director de cămin.

Directorii de cămine spun că testarea personalului o fac pe cheltuiala lor de teamă să nu apară un focar de COVID-19.

„Nu ne-au anunțat motivul pentru care au renunțat la testare, dar au recomandat ca de două ori pe lună personalul să fie testat. Acum am început să testăm personalul săptămânal din banii noștri. Noi informăm DSP când facem testări. Direcția de Sănătate Publică ar trebui să se implice mai mult. Formăm numărul de la 10-15 ori la DSP până mi se răspundea la telefon. Din păcate, cred că toți ne confruntăm cu aceeași situație. Rezidenții nu au fost testați niciodată, doar personalul”, a explicat o altă directoare a unui cămin din București.

Astfel, managerii sau directorii căminelor private au apelat la testarea personalului din banii proprii. Legea însă prevede altceva.

Simona Pârvu (INSP): „​Testarea e obligatorie la fiecare 14 zile"

Europa Liberă a încercat să afle de la Direcția de Sănătate Publică când au fost realizate ultime teste la căminele din București, dar nu a primit vreun răspuns.

Directorul general al Institutului Național de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a explicat pentru Europa Liberă cum ar trebui aplicată legea.

„În momentul în care se întrerupe testarea nu mai există o imagine asupra persoanelor care ar putea să fie infectate. Dacă nu se face prelevarea de probe, pot să apară focare în centre, care sunt mai greu de limitat dacă numărul de persoane este foarte mare. Conform metodologiei stabilită de către INSP, personalul de îngrijire și beneficiarii trebuie testați de două ori pe lună, respectiv la 14 zile. Conform ordinului 807/2020 cu toate modificările aferente, la articolul 2, este menționat în mod explicit pentru centrele rezidențiale de îngrijire a persoanelor vârstnice cum se procedează. Prevederea se aplică căminelor private, dar și celor de stat, tuturor, nu se face diferențierea”, a spus Pârvu pentru Europa Liberă.

Șefa INSP a adăugat că directorii căminelor de bătrâni trebuie să ceară Direcției de Sănătate Publică teste la fiecare două săptămâni pentru personal și rezidenți.

„Centrele de bătrâni trebuie să își organizeze ritmul de prelevare, și să preleveze efectiv, iar DSP să pună la dispoziție recoltoarele și să transporte la laborator. Trebuie să existe o cooperare între cele două părți. DSP-urile nu au capacitatea de a face prelevarea la toate persoanele la care ar trebui conform metodologiei să facă prelevarea”, a subliniat Simona Pârvu.

Directoarea generală a INSP a precizată că testarea este o obligație și nu o recomandare.

„Dacă nu se face testarea, aceste aspecte trebuie sesizate Inspecției Sanitare de stat pentru că ei au atribuția și competența de a face controale și de a aplica și sancțiuni acolo unde este cazul. Responsabilitatea controlului o are personalul împuternicit al Ministerul Sănătății, respectiv inspectorii sanitari din cadrul Ministerului Sănătății și Direcțiilor de Sănătate Publică”, a declarat Simona Pârvu pentru Europa Liberă.

Cazul căminului din Sectorul 1 a fost prezentat săptămâna trecută de Europa Liberă. Directoarea căminului a acuzat Direcția de Sănătate Publică că a refuzat să testeze imediat tot căminul, deși o persoana a decedat din cauza infectării. Peste 30 de bătrâni au fost confirmați cu COVID-19 în căminul din nordul Capitalei.

Ministrul Nelu Tătaru a făcut joi, 23 iulie, o vizită fulger la căminul din București, iar la o zi după discuția pe care a avut-o cu șefa DSP București, întreg centrul a fost retestat.

Europa Liberă a dezvăluit duminică în exclusivitate că un bătrân din cămin, confirmat cu COVID-19 în cursul zilei de marți, 21 iulie, a rămas în centru până pe 25 iulie, deoarece spitalul Matei Balș a uitat să treacă numele acestuia pe lista celor depistați pozitiv.

Rezultatele pentru testele făcute vineri la căminul de bătrâni din Sectorul 1 nu au venit până luni la orele 18.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG