Linkuri accesibilitate

Agenția confidențială. Fost lider PNL: „Am plătit promovarea pe site-urile Antenelor, Digi24, Realitatea, B1, RTV, Hotnews”


Liderii PNL și PSD folosesc bani publici pentru a-și promova mesajele pe diferite site-uri. Deși legea obligă la transparență când e vorba de bani publici, partidele ascund destinatarii sumelor. Foto: Marcel Ciolacu (stânga), președintele PSD, și președintele PNL, Nicolae Ciucă.
Liderii PNL și PSD folosesc bani publici pentru a-și promova mesajele pe diferite site-uri. Deși legea obligă la transparență când e vorba de bani publici, partidele ascund destinatarii sumelor. Foto: Marcel Ciolacu (stânga), președintele PSD, și președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Site-urile antena3.ro, digi24.ro, realitateaplus.ro, rtv.ro, b1tv.ro, hotnews.ro, dcnews.ro, stiripesurse.ro, newsweek.ro au încasat bani publici de la PNL sau PSD, potrivit informațiilor Europa Liberă. Plățile s-au făcut, uneori, prin intermediul unor agenții, iar contractele sunt confidențiale.

PSD și PNL au aruncat în piață peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă, în primele șapte luni din 2022, potrivit datelor consultate de Europa Liberă. Banii vin direct de la bugetul de stat, iar marile partide îi folosesc pentru a cumpăra articole pozitive. Conducerile ambelor formațiuni refuză, în mod oficial, să dezvăluie spre ce site-uri se duc banii publici.

Europa Liberă reface traseul banilor publici plătiți de partide către diferite site-uri pentru a-și promova imaginea. Conform datelor, sumele au crescut de la an la an, iar fenomenul devine unul periculos pentru democrație, avertizează experții consultați de Europa Liberă. Publicul nu este informat dacă citește o știre plătită de partid sau un produs jurnalistic.

În primul pas, partidele votează anual Legea bugetului de stat. Subvenția încasată de partide face parte din lege, iar ea se menține în ultimii ani la aproximativ 50 de milioane de euro. Sumele mari ajung la PSD și PNL, partidele care au cei mai mulți parlamentari și aleși locali.

Banii publici sunt apoi direcționați de partide către diferite site-uri. Conform legii, formațiunile politice nu au voie să cumpere spațiu editorial la televiziuni în afara campaniilor electorale. PNL și PSD au contracte, însă, cu site-urile televiziunilor.

Partidele alocă aproape 50% din bugetul utilizat pentru presă și propagandă. În 2021, suma a fost de aproape 60 de milioane de lei. PSD a utilizat aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), PNL aproape 19 milioane de lei (3.8 milioane de euro), iar USR 1 milion de lei (200.000 de euro).

Contractele nu sunt încheiate întotdeauna direct între conducerea PSD și PNL cu firma care deține respectivul site. În afacere, ca intermediar, apare o Agenție de publicitate. Procedura nu este ilegală și nu ar exista vreo problemă, dacă partidele nu s-ar ascunde în spatele acestor contracte cu agențiile.

Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că nu poate oferi informațiile despre contractele cu presa, deoarece există o clauză de confidențialitate. Cu agenția. Clauză a fost introdusă chiar de partide, potrivit surselor Europa Liberă din conducerea PNL și PSD.

Noua conducere a PNL a început să preia modelul PSD. Dacă Robert Sighiartău și Dan Vîlceanu au oferit în trecut, în calitate de secretari generali ai PNL, toate datele legate de contracte cu presa, Lucian Bode - actualul secretar general al formațiunii și ministru de Interne - a oferit un răspuns parțial, în care a indicat doar sumele plătite către agențiile de publicitate.

O solicitare pentru transparență vine la sediul partidelor. Cine respectă legea?

Europa Liberă a trimis pe 25 iulie o solicitare în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informațiile de interes public pentru a afla ce sume au fost alocate în intervalul 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022 pentru presă și propagandă. Europa Liberă a realizat un demers similar și în 2021.

Destinari: PSD, PNL și USR.

Un al patrulea partid parlamentar, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), nu folosește banii din subvenție. Europa Liberă nu a cerut date publice de la UDMR, care nu primește subvenție, ci bani ca organizație a minorităților naționale.

Întrebarea Europa Liberă: Precizați valoarea fiecărui contract încheiat direct sau indirect (prin intermediul Agenției) de PNL/PSD/USR pentru promovare în presă și propagandă, firma de care aparține site-ul și ce a trebuit să presteze firma care a primit banii publici (publicare materiale online/ difuzare știri, preluare conferințe de presă etc.).

Singurul partid care s-a încadrat în termenele legale de oferire a unui răspuns a fost USR. Biroul de presă al Uniunii a comunicat în 10 zile că răspunsul necesită o documentare de 30 de zile. Europa Liberă a primit răspunsul final în a 30-a zi.

PNL a trimis răspunsul său, incomplet, pe 2 septembrie, după 39 de zile. Primul termen legal care trebuia respectat era de 10 zile, iar al doilea de 30 de zile. Niciunul nu a fost respectat.

PSD nu a răspuns la solicitarea Europa Liberă până pe 13 septembrie. Deși liderii din Kiseleff susțin că nu au nimic de ascuns, nu au oferit în ultimii doi ani și jumătate, de când Marcel Ciolacu este președintele PSD, vreo informație despre contractele cu presa.

Cum a apărut Agenția în viața partidelor. Clauza de confidențialitate

Agenția reprezintă un intermediar între partide și site-uri. Ea este folosită ca pretext de PSD, dar și de noua conducere a PNL, pentru a nu divulga numele publicațiilor online / site-urilor asociate unor instituții de presă care primesc bani de la partide.

Marcel Ciolacu susține că doar Agenția și consultanții știu site-urile unde se promovează PSD.

Noul secretar general al PNL, Lucian Bode, a răspuns solicitării Europa Liberă indicând doar numele agențiilor cu care lucrează, nu și pe cel al site-urile care au încasat sume indirect de la PNL, adică bani publici.

Clauzele de confidențialitate, atât de invocate de cele două mari partide, nu ar putea apărea în contracte fără voința expresă a liderilor PSD și PNL. O recunosc chiar specialiștii din domeniu. Un contract este semnat cu acordul ambelor părți, nu poate să fie impus de o agenție de publicitate partidului.

Partidul primește bani de la bugetul de stat, îi transmite mai departe agenției, care plătește presa în numele partidului. La final, agenția raportează conducerii PSD și PNL numele site-urilor, data la care a fost publicat articolul și câte materiale au fost publicate. Deși dețin aceste informații, liderii PSD și PNL refuză să prezinte informațiile, dar folosesc în continuare banii publici.

Agențiile PNL. Fostul secretar general dezvăluie numele site-urilor

PNL a indicat trei agenții cu care lucrează pentru promovare, subliniind că toate au ca obiect de activitate media buying și media planning.

Agențiile PNL sunt: Inventus Strategy Design SRL, All Media Company SRL și V PR COMM Agency SRL.

„Toate cele trei agenții desfășoară exclusiv activitatea de media planning si media buying, în conformitate cu strategia și nevoile de comunicare transmise de către Partidul Național Liberal. Menționăm că obiectul contractelor este promovarea mesajelor PNL exclusiv în mediul online, astfel: preluarea mesajelor principalilor comunicatori ai PNL, preluarea conținutului diseminat prin intermediul comunicatelor de presă/postărilor din social media și promovarea activității partidului și membrilor acestuia”, se arată în răspunsul oferit de PNL pentru Europa Liberă.

Suma cheltuită de PNL în perioada 1 ianuarie – 31 iulie pentru promovare în media a fost de 17.678.953 de lei, fără TVA.

  • Inventus Strategy Design SRL: 14.087.197,89 RON(fără TVA)
  • All Media SRL: 2.939.756,85 RON(fără TVA)
  • V PR COMM Agency SRL: 652.300 RON(fără TVA)

Contractul cu Inventus Strategy Design SRL a fost semnat de fostul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu. El este continuat și de actuala conducere PNL: Nicolae Ciucă - președinte, Lucian Bode - secretar general.

„Contractul a început la 1 ianuarie 2022 și are o perioadă determinată de un an, dar poate fi rezilitat de oricare dintre părți în orice moment, fără penalități”, a precizat Cosmin Ivănuș, acționar unic la Inventus Strategy Design SRL.

Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL în perioada 25 septembrie 2021 - aprilie 2022, dar și fost ministru de Finanțe.
Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL în perioada 25 septembrie 2021 - aprilie 2022, dar și fost ministru de Finanțe.

Fostul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu, a dezvăluit pentru Europa Liberă că primele două agenții se ocupau de contractarea mesajelor din presa centrală, iar ultima, care are contractul mai mic, din presa locală.

Dan Vîlceanu a precizat ce site-uri au avut direct sau indirect, prin intermediul agențiilor, contract cu PNL.

„Sunt site-urile televiziunilor centrale: B1, Realitatea, Digi24, Antena3, RTV - cu ei o perioadă ne-am oprit și am reluat apoi. Cu Hotnews nu am avut niciodată contract direct, se ocupa domnul Ivănuș. Nu am avut niciodată contract direct cu Hotnews și nici cu Digi, dar am avut prin intermediul Agenției. Cu știripesurse era un contract mic. DC News, Evenimentul Zilei și Capital sunt și ele pe listă”, a declarat fostul secretar general al PNL, Dan Vîlceanu pentru Europa Liberă. El a demisionat în aprilie 2022 din funcția obținută la Congresul din 25 septembrie 2021.

Contractul PNL a fost pentru promovarea pe site-ul antena3.ro, dar nu și pe site-ul care are legătură cu Antena 1.

Prin All Media Company erau încheiate contractele cu Antena3 și DC News, spune deputatul PNL.

G4Media precizează la finalul fiecărui articol că nu primește bani de la partide în afara campaniei electorale.

La începutul anului, Europa Liberă a prezentat în exclusivitate lista contractelor PNL cu presa. Datele reprezintă contractele directe între partid și site-uri, nu pe cele prin intermediul unei agenții.

Dan Vîlceanu subliniază că toate contractele mari au fost continuate și în 2022, cât timp a fost secretar general al partidului. Adaugă că au fost reziliate doar câteva contracte mici, dar au apărut noi contracte prin intermediul Agenției.

Fostul lider PNL explică apariția Agenției ca intermediar deoarece partidul nu avea capacitatea de a se ocupa de toate contractele cu presa. El spune că a dorit să evite riscul confiscării unor sume de bani după controlul Autorității Electorale Permanente și al Curții de Conturi.

În general, în articol apărea doar mesajul liderului PNL.
Dan Vîlceanu

„Pentru fiecare instituție media noi trebuia să facem o comandă către Agenție. Să explic mecanismul: facem o comandă către Agenție pentru toate instituțiile media unde dorim să apară mesajele și Agenția se ocupă mai departe de întocmirea contractelor și distribuția mesajelor în mass-media. Noi stabileam bugetul”, a afirmat Vîlceanu pentru Europa Liberă.

Potrivit fostului secretar general al PNL, articolul plătit de partid nu era marcat în vreun fel distinct pe site-ul unde era publicat și conținea, de fiecare dată, doar poziția reprezentantului PNL sau a partidului. El adaugă că articol nu era redactat la partid.

„În general, în articol apărea doar mesajul liderului PNL. Dacă site-ul dorea să facă o știre în care să publice o opinie critică a altcuiva, putea să o facă. Nu făceam politica editorială a unui site. În articolul pe care îl promovezi, e așa cum l-ai dat, nu cu o parte critică din partea altcuiva. Dacă exista o poziție critică și site-ul dorea să o publice, era liber să o facă în alt articol”, a descris Vîlceanu mecanismul.

Comisionul încasat de Agenție pentru activitatea sa era de 5%, a declarat fostul secretar general al PNL pentru Europa Liberă.

Vîlceanu precizează că l-a cunoscut personal pe Cosmin Ivănuș și a selectat firma acestuia pentru că „era serioasă.”

Cosmin Ivănuș, acționar unic Inventus Strategy Design SRL, firma care are contract cu PNL pentru promovarea pe diferite site-uri.
Cosmin Ivănuș, acționar unic Inventus Strategy Design SRL, firma care are contract cu PNL pentru promovarea pe diferite site-uri.

Cosmin Ivănuș și Anca Mireanu, care se află în prezent în board-ul Digi, au fost parteneri de afaceri până în toamna lui 2020. Cei doi au avut site-ul PSNews pe care l-au vândut.

„Am fost asociați în mai multe companii, dar activitatea noastră s-a separat. Ea se ocupă de partea de media management exclusiv, iar eu de partea de media buying exclusiv. Am ieșit din societatea în care eram asociați jumătate, jumătate. În septembrie 2020 am ieșit din firmă, s-a terminat asocierea noastră. Există niște firme în curs de radiere în care figurăm ca asociați. Nu au legătură cu activitatea curentă, nu au de un an de zile activitate. Nu există între societățile noastre niciun fel de transferuri”, a declarat Cosmin Ivănuș, acționar unic la Inventus Strategy Design SRL.

Ivănuș a declarat că toate informațiile pe care le poate oferi sunt doar după consultarea PNL și cu acordul conducerii PNL pentru a nu încălca vreo clauză de confidențialitate din contract.

„Mă ocup de partea de media buying și media planning exclusiv. Nu particip la partea de strategie și consultanță. Media buying înseamnă cumpărarea de spațiu de expunere și planificarea acestuia în funcție de necesitatea de comunicare a unui client, în funcție de publicul țintă. Alegem site-ul în funcție de publicul țintă, intensitatea mesajului și cu mențiunea că e exclusiv online”, a spus Cosmin Ivănuș pentru Europa Liberă.

El a precizat că partidul primește rapoarte detaliate despre numele site-urile unde au apărut articolele, câte articole și când.

„Mesajele PNL ajung în presa online. Nu vă pot indica pe ce site-uri, doar dacă îmi indică în mod explicit clientul că pot face acest lucru. Nu vă pot da eu informațiile. Dacă nu am o comunicare formală din partea clientului să vă dau niște date, nu pot să o fac din cauza clauzelor de confidențialitate. Nu vă pot spune la cererea cui au fost introduse clauzele de confidențialitate. Contractele reprezintă voința părților. Nu pot să vă confirm sau infirm comisionul firmei”, au fost răspunsurile lui Cosmin Ivănuș (Inventus Strategy Design SRL) când a fost întrebat pe ce site-uri apar articolele plătite de PNL, dacă firma sa încasează un comision de 5% sau cine a introdus clauzele de confidențialitate în contract.

El nu a dorit să răspundă nici la întrebarea dacă are un contract similar cu PSD, subliniind că toate contractele sunt confidențiale.

„Nu vă pot detalii despre clienții publici și privați, dacă ei nu doresc în mod specific să facă publice date din contract. Clauza de confidențialitate se referă și la furnizorii de media (n.r. - site-urile cu care are PNL contract indirect). Toate contractele au rapoarte de activitate, inclusiv cel cu PNL, pot afirma că ele există”, a precizat Cosmin Ivănuș.

Contractele PSD ținute la secret de Ciolacu. Surse din conducerea partidului: „Plătim promovare pe digi24.ro și antena3.ro”

Partidul Social Democrat este, potrivit informațiilor consultate de Europa Liberă, partidul care plătește cel mai mult pentru promovarea în presă și pentru propagandă: 31 de milioane de lei în primele 7 luni din 2022.

Dacă am face o comparație cu PNL (21 de milioane) și USR (2 milioane de lei), am observa că social-democrații beneficiază de cea mai mare expunere media.

Dacă luăm în calcul și banii utilizați în 2021, PSD ajunge în 19 luni la 70 de milioane de lei (14 milioane de euro), bani publici investiți pentru propria imagine. Drept comparație: două site-uri din top 5 ca trafic în România, au avut, în 2021, venituri în jurul a 7 milioane de lei fiecare. PSD se comportă astfel ca un investitor în media prin sumele alocate.

Marcel Ciolacu a promis, în luna aprilie, într-un interviu pentru Europa Liberă că va prezenta în câteva luni informații despre contractele PSD cu presa. Declarația nu a fost urmată de fapte concrete, iar PSD nu a răspuns la solicitarea Europa Liberă, deși avea obligația legală să o facă.

PSD a dat presei cei mai mulți bani. Răspunsul lui Marcel Ciolacu cu privire la secretizarea contractelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:26 0:00

Președintele PSD spune că nu știe pe ce site-uri este promovat partidul, deși agențiile de publicitate trimit rapoarte complete către clienți.

„Ciolacu vrea schimbarea legii finanțării partidelor pentru ca toate informațiile despre contractele cu presa să fie publice, la fel ca în timpul campaniilor electorale. Nu va da niciun răspuns până nu se schimbă legea”, au declarat surse din PSD pentru Europa Liberă.

Legea 544/2001 obligă partidele care folosesc banii publici să ofere toate informațiile despre destinația sumele utilizate. PNL și USR, pe baza actualei legi a finanțării partidelor, au oferit informații complete până în luna ianuarie. Liberalii au schimbat strategia după aprilie 2022, când s-a schimbat conducerea partidului.

Marcel Ciolacu: Nu știu ce site-uri a plătit PSD din bani publici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

Mai multe instanțe de judecată au decis că folosirea banilor publici implică și transparență, iar partidele trebuie să comunice informațiile solicitate.

Europa Liberă a discutat informal cu mai mulți lideri din conducerea partidului, care afirmă că partidul a plătit pentru promovare către site-urile televiziunilor de știri.

„Antena3.ro, digi24.ro, rtv.ro au primit bani prin intermediul agenției. Sunt contracte legale, încheiate prin intermediul agenției. Nu există un contract direct cu digi24.ro, e prin intermediul agenției. La fel și cu Hotnews. Tot prin intermediul agenției, căutați secțiunea pebloguri și acolo sunt textele promovate de PSD. Tot acolo veți găsi și articolele promovate de PNL”, au declarat sursele citate.

Informațiile nu au fost confirmate oficial de vreun lider social-democrat, iar toate declarațiile au fost formulate sub protecția anonimatului. Printre beneficiari s-ar număra și DCNews, spun surse din conducerea PSD.

Întrebați de Europa Liberă dacă pot numi vreun site care primește bani de la PSD, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și europarlamentarul Mihai Tudose au răspuns că nu știu.

„Nu mă ocup eu de asta la partid, eu sunt vicepreședinte pe probleme economice Banii unui partid sunt de două feluri: banii din alocația guvernamentală, banii de la stat, și banii din cotizații. Nu știu cu ce a plătit site-ul respectiv, poate e din cotizații”, a reacționat Mihai Tudose pe 30 august 2022.

Europa Liberă a explicat că suma totală strânsă de PSD din cotizații a fost de aproape 7 milioane de lei în 2021, în timp ce din subvenție a încasat peste 90 de milioane de lei.

„Ca o părere personală, eu îmi asum, sunt pentru transparentizarea acestor sume”, a adăugat Tudose despre contractele partidului cu presa.

„La fel și eu”, a afirmat Sorin Grindeanu, care a ridicat mâna în semn de aprobare.

„Sunt o mulțime de analiști politici și consultanți politici pe care îi văd la televizor care știu că au și site-uri. Poate eu nu vreau să știe PNL sau lumea cu cine fac eu consultanță”, a menționat Mihai Tudose.

Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi, instituții care verifică activitatea partidelor, și-au declinat competența în a prezenta informații despre contractele partidelor cu presa.

Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL, subliniază că liderii tuturor partidelor știu în detaliu cum sunt folosiți banii publici, iar pozițiile publice sunt mincinoase. „Explicația pe care o primiți de la diferite partide politice că nu știu unde se duc banii, vorbim totuși de milioane de euro anual, este o explicație puerilă, ridicolă. E o minciună. Nu poți să cheltui milioane de euro și să nu ai idee unde ajung acei bani. Este ridicol”, a spus fostul lider PNL.

El a adăugat că partidele politice primesc bani din bugetul public, ca subvenție, pentru a se promova.

„Mi-e greu să înțeleg de ce să ascunzi aceste lucruri, dacă nu faci nimic ilegal, oamenii trebuie să știe, nu pot să înțeleg care este rostul să ascunzi astfel de informații care ar trebui să fie publice. Din punctul meu de vedere, toate partidele ar trebui să ofere informațiile complete. ”, a fost poziția exprimată de Vîlceanu pentru Europa Liberă.

Contracte PNL

Octombrie 2021

  • All Media Company (octombrie – decembrie 2021) – 75.000 euro / lună (Antene, DC News);
  • Ancore Media – ( octombrie – decembrie 2021 ) – 80.000 euro / lună (B1);
  • DBV Media House (ianuarie – decembrie 2021 ) – 100.000 euro / lună (Realitatea);
  • News International SA (aprilie 2021 – aprilie 2022) – 5.000 euro / lună (Newsweek);
  • HB Media Advertising Company – 3.000 euro / lună (Dan Bucura)
  • Soma Social – 3.000 euro / lună;
  • Future Innovation (octombrie – noiembrie 2021) – 1.820.700 lei (suma necheltuită s-a raportat pentru perioada următoare) – (aproximativ 365.000 euro);
  • GKM Global Publishing S.R.L – 20.000 lei / lună (4.000 euro);
  • GKM Global WEB SRL – 15.000 lei / lună (3.000 euro);
  • Macondo Gabo Press – 16.500 lei / lună (3.300 euro) (ziaristii.com – Cartianu, Ciocăzanu);

Noiembrie - Decembrie 2021

  • All Media Company (noiembrie – decembrie) – 75.000 euro;
  • Agenția de presă RNEWS (noiembrie – decembrie) – 15.000 euro / lună – (PS News);
  • Ancore Media (octombrie – decembrie 2021 ) – 80.000 euro / lună;
  • DBV Media House (ianuarie – decembrie 2021) – 100.000 euro / lună;
  • Metalik Advertising (octombrie – decembrie 2021) – 100.000 euro / lună;
  • News International SA – 5.000 euro / lună;

Europa Liberă a publicat anterior și datele despre contractele PNL în primele șapte luni ale anului 2021.

Ianuarie – Iulie 2021

  • Agenția de presă RNews (ianuarie – iunie) – 5.000 euro / lună (PS News);
  • Ancore Media (martie – iulie 2021) – 75.000 euro / lună (B1);
  • DBV Media House (ianuarie – iunie) – 100.000 euro / lună (Realitatea);
  • GKM Global Publishing SRL – 20.000 lei / lună;
  • GKM Global WEB SRL – 15.000 lei / lună;
  • Facebook Ireland Limited – aproximativ 20.000 lei / lună;
  • Truezone – 4.165 de lei;
  • HB Media Advertising Company – 3.000 euro / lună (Dan Bucura);
  • News International SA – 5.000 euro / lună (Newsweek);
  • Macondo Gabo Press – 16.500 lei / lună (ziaristii.com – Cartianu, Ciocăzanu);
  • Soma Social – 3.000 euro / lună (colaborare cu stiripesurse.ro);
  • Stalex PR & Media Events (iunie – iulie 2021) – 84.000 euro / lună (firma fiului primarului din Cornu, Nanu Ștefan Alexandru, RTV, gândul.info, cancan.ro);

USR a cheltuit de 15 ori mai puțin decât PSD, de 10 ori mai puțin decât PNL

Calculele pentru primele șapte luni ale lui 2022 arată că Uniunea Salvați România (USR) a utilizat aproape 2 milioane de lei (400.000 de euro) pentru promovarea în presă și pentru propagandă.

Conducerea centrală a utilizat cea mai mare sumă pentru promovare: 1.4 milioane de lei. USR nu are contracte de promovare cu site-urile, nici măcar prin intermediul unei agenții.

Facebook este principalul mijloc prin USR încearcă să își vândă mesajele. Dintr-un total de 1.399.407 de lei utilizați pentru promovare, 1.381689 au fost plăți către Facebook.

Firma Zenvertising, deținută de Bogdan Șuică, este cea care se ocupă de campaniile pe Facebook, de promovare și de raportarea de la finalul ei.

Pe lista cheltuielilor de la sediul central mai apar cheltuieli legate de servicii fotografice - Haddad Images, filmare și editare video - Zoom Video Communication și materiale foto presă - Inquam Photos SRL. Împreună sumele sunt sub 20.000 de lei.

USR a trimis către Europa Liberă și sumele cheltuite de organizațiile partidului pentru promovarea în presă și pentru propagandă. Europa Liberă vă prezintă mai multe contracte de promovare în presa locală.

  • Alba - Unirea Press SRL - 11.250 de lei;
  • Arad - Special Arad Media SRL - 3.500 de lei;
  • Argeș - Aleco Media Press SRL - 400 de lei - felicitare sărbători de iarnă pe site www.politikia.ro;
  • Argeș - Media Group SRL - 400 lei felicitare 8 Martie;
  • Argeș - Cotidian Top SRL - 2.650 de lei;
  • Argeș - Info Press Smart Top SRL - 3.000 de lei - site financiarpress.ro;
  • Argeș - MB Agency Complete SRL - 9.000 de lei - promovare în ziarul Ancheta;
  • Argeș -PFA PAUL CODUNAS PAUL MIHAIL - 6.000 de lei - pitești24.ro;
  • Bacău - Deaprint - 26.000 de lei - ziarul Bacăul contează;
  • Botoșani - comunicate de presă - 9.450 de lei pe diferite site-uri, web emotion - SRL - 2.856 de lei;
  • Caraș Severin - Banat Mall Publimedia - 3.000 de lei;
  • Cluj - Saul Pop PFA - 6.466 de lei - servicii redactare / comunicare;
  • Constanța - Asociația Puterea Civică - 3.500 de lei - articole pe site-ul Ordinea
  • Constanța - Dezvăluiri SRL - 1.000 de lei;
  • Dolj - Andrepop - 5.000 de lei - prestări servicii presă pe subiecte din aria de interes politic;
  • Dolj - Investigatoria Press SRL - 6.000 de lei - publicare materiale;
  • Galați - Minismab SRL- 3.000 de lei - servicii articole presă;
  • Hunedoara - TMT Media International - 3.570 de lei - publicare articole cotidian județean;
  • Ialomița - Dorama Project SRL - 8.330 de lei - Independent;
  • Ialomița - SC Agenda Ialomițeană TV SRL - 6.000 de lei;
  • Ialomița - SC Lemasoft SRL - 12.500 de lei - articole în Obiectiv Ialomița;
  • Iași - Alcalin Iași 2G SRL - 10.000 de lei;
  • Iași - MGR Advertising - 2.400 de lei;
  • Iași - Reporteris SRL - 4.000 de lei;
  • Mureș - MDM Strateg - 4.200 de lei - promovare politică presa locală;
  • Timiș - Inform Media Press SRL - 9.000 de lei;
  • Vrancea - MAB Cons Media SRL - 3.500 de lei - actualitateavranceana.ro;
  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG