Linkuri accesibilitate

Loviturile israeliene din Rafah ucid cel puțin 5 persoane. 18 țări cer eliberarea ostaticilor israelieni și un armistițiu prelungit în Gaza


Urmările unui atac aerian israelian asupra orașului Rafah. 25 aprilie 2024.
Urmările unui atac aerian israelian asupra orașului Rafah. 25 aprilie 2024.

18 țări, inclusiv SUA au publicat o scrisoare deschisă care propune o perioadă prelungită de armistițiu în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de Hamas de 200 de zile. Israelul e tot mai aproape de o operațiune terestră în orașul Rafah.

Președintele Joe Biden și un grup de alți 17 șefi de stat și de guvern ai căror cetățeni sunt ținuți ostatici de Hamas cer „eliberarea imediată” a ostaticilor și îndeamnă grupul militant să accepte un acord de încetare a focului, într-o declarație publicată joi, 26 aprilie.

Declarația a fost transmisă simultan de guvernele Argentinei, Austriei, Braziliei, Bulgariei, Canadei, Columbiei, Danemarcei, Franței, Germaniei, Ungariei, Poloniei, Portugaliei, României, Serbiei, Spaniei, Thailandei și Regatului Unit.

Documentul afirmă că soarta ostaticilor și a populației civile din Gaza sunt chestiuni de interes internațional.

„Subliniem că acordul pe masă pentru eliberarea ostaticilor ar aduce o încetare imediată și prelungită a focului în Gaza, care ar facilita o creștere a asistenței umanitare suplimentare necesare care urmează să fie livrată în întreaga Gaza și ar duce la sfârșitul credibil al ostilităților", se arată în document.

Scrisoare comună solicită eliberarea imediată a ostaticilor deținuți de Hamas

„Subliniem faptul că acordul propus pentru eliberarea ostaticilor ar aduce o încetare imediată și prelungită a focului în Gaza, care ar facilita o creștere a asistenței umanitare suplimentare necesare care urmează să fie furnizată în întreaga Gaza și ar duce la încetarea credibilă a ostilităților”, se mai arată în scrisoare.

Israelul se apropie de o operațiune în Rafah

În acest timp însă, Israelul pare pregătit să lanseze o ofensivă terestră planificată asupra orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, potrivit Associated Press (AP).

Presa israeliană relatează că armata a informat guvernul că este pregătită și așteaptă ordine, iar cabinetul de război al lui Benjamin Netanyahu s-a întâlnit pentru a discuta planurile.

AP mai relatează că loviturile aeriene ale armatei israeliene asupra orașului Rafah au ucis cel puțin persoane, potrivit autorităților sanitare din Fâșia Gaza.

Printre cei uciși în atacurile din timpul nopții și până joi s-au numărat doi copii.

Israelul realizează raiduri aeriene aproape zilnice la Rafah după ce a anunțat că urmează o operațiune terestră a armatei.

Pregătirile pentru un atac terestru asupra orașului Rafah vin în ciuda avertismentelor transmise Israelului inclusiv de SUA, cel mai apropiat aliat, că o asemenea operațiune s-ar putea termina cu un nou dezastru umanitar în rândul civililor din Gaza.

În Rafah din sudul Fâșiei trăiesc în condiții precare și aglomerate peste un 1,4 milioane de palestinieni care au fugit din calea luptelor. Israelul susține că o operațiune militară terestră e obligatorie pentru a elimina și ultimele resurse armate ale organizației Hamas.

Israelul a mai transmis că are un plan de evacuare a civililor înainte de a efectua orice operațiune în Rafah.

În nordul Gaza e în continuarea foamete

În același timp, Agenția ONU Programului Alimentar Mondial (PAM) transmite că nordul Fâșiei Gaza este în continuare amenințat de foamete pentru că Israelul nu ar fi permis livrarea zilnică de alimente și alte articole critice pentru sute de mii de oameni care au nevoie disperată.

Directorul executiv adjunct al PAM, Carl Skau, spune că ritmul de 12 camioane cu ajutoare care ajung în regiune o dată la două sau trei zile este insuficient pentru a acoperi nevoile minime de ajutor. Ar fi nevoie, afirmă oficialul, de cel puțin 30 de camioane pe zi.

Un comandant european al misiunii UE de protejarea a traficului maritim în Marea Roșie a declarat că o fregată a distrus joi dimineață o dronă lansată dintr-o zonă din Yemen controlată de rebelii Houthi.

Generalul austriac Robert Brieger, care este președintele comitetului militar al UE, a declarat că amenințarea reprezentată de atacurile Houthi „nu va dispărea” câtă vreme va fi un conflict în Gaza.

„Sarcina dată armatei este pur și simplu de a proteja navele comerciale și de a arăta publicului că Uniunea Europeană nu este dispusă să accepte că o organizație teroristă va întrerupe libertatea de mișcare pe mare", a spus Brieger.

Generalul Robert Brieger, președintele comitetului militar al UE.
Generalul Robert Brieger, președintele comitetului militar al UE.

Războiul Israel-Hamas a fost declanșat de atacul condus de Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, și alte 250 răpite.

Atacurile israeliene care au urmat au ucis mai mult de 34.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Ministerul nu face distincție între civili și combatanți în numărătoarea sa, dar susține că aproximativ două treimi dintre cei uciși erau femei și copii.

Războiul a devastat cele mai mari două orașe din Gaza, Gaza City și Khan Younis. Aproximativ 80% din populația teritoriului a fost strămutată din cauza războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG