Linkuri accesibilitate

Macron repetă ideea trimiterii de trupe în Ucraina: Ce securitate vor avea Moldova, România și alții?


Președintele francez Emmanuel Macron se numără, mai ales în ultimele luni, printre susținătorii cei mai fervenți ai ajutorării militare a Ucrainei. Deocamdată, este singurul care vorbește de trimiterea de trupe.
Președintele francez Emmanuel Macron se numără, mai ales în ultimele luni, printre susținătorii cei mai fervenți ai ajutorării militare a Ucrainei. Deocamdată, este singurul care vorbește de trimiterea de trupe.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus din nou că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, avertizând că dacă Rusia învinge acolo, este în pericol siguranța Moldovei, României și altor țări din regiune.

„Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a spus Emmanuel Macron într-un interviu publicat joi de revista The Economist.

Chestiunea trimiterii de trupe va apărea „în mod legitim”, dacă Rusia rupe linia frontului și dacă Ucraina va cere acest lucru, a adăugat el.

Macron a reiterat astfel ideea formulată la începutul anului, dar care a fost urmată de precizări din partea NATO și unor guverne din țările membre, anume că nu au de gând să trimită militari în Ucraina.

„Eu am un obiectiv strategic: Rusia nu are voie să învingă în Ucraina”, a mai spus Macron în interviul publicat joi.

„Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va exista pentru alte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și alții?”, a mai întrebat el, retoric.

Noile remarci ale liderului francez vin pe fondul unor avansuri ale trupelor rusești în estul Ucrainei.

Chiar joi, Rusia a anunțat că a cucerit așezarea Berdîci, de lângă Avdiivka, unde trupele rusești avansează de mai multă vreme. Kievul a spus că soldații săi abandonaseră satul la sfârșitul săptămânii.

Tot joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia a atacat în aprilie Ucraina cu 300 de rachete, 300 de drone de tip Shahed și 3.200 de bombe ghidate.

Ucraina nu a exprimat niciodată public dorința ca aliații să trimită trupe pe teren, dar a insistat și insistă că are nevoie de muniție și armament, cât mai rapid.

Președintele Zelenski a mai spus săptămâna aceasta că primele ajutoare americane încep să vină după deblocarea în Congres a asistenței de 61 de miliarde de dolari, pe 22 aprilie, dar a spus că livrările trebuie grăbite.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG