Linkuri accesibilitate

Revoluția Română din 1989 | Ce învață copiii la ora de istorie


Nouă manuale de clasa a IV-a, trei de a VIII-a și patru de a XII-a pot fi consultate online pe siteul dedicat pus la dispoziție de Ministerul Educației.
Nouă manuale de clasa a IV-a, trei de a VIII-a și patru de a XII-a pot fi consultate online pe siteul dedicat pus la dispoziție de Ministerul Educației.

La 32 de ani de la evenimentele din 1989, subiectul Revoluției Române este tratat pe scurt sau deloc în manualele de istorie din România. Motivul? Controversele legate de evenimente sunt doar o parte a explicației. Iar profesorii spun că mulți copii nu știu nimic din ce s-a întâmplat în 1989.

Revoluția din 1989 este un subiect care apare în programa de studiu din clasele terminale ale fiecărui ciclul de învățământ - a IV-a, a VIII-a și a XII-a și trebuie predată în vară, chiar în ultimele ore înainte de terminarea anului școlar. Pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, interesul pentru materie scade odată cu apropierea examenelor de capacitate și bacalaureat.

Marcel Bartic este profesor de Istorie și spune că, în toate manualele, evenimentele din decembrie 1989 sunt prezentate foarte puțin.

Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, crede că profesorul nu trebuie să se limiteze la informațiile din manual, ci trebuie să prezinte lucrurile exact cum s-au întâmplat.
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, crede că profesorul nu trebuie să se limiteze la informațiile din manual, ci trebuie să prezinte lucrurile exact cum s-au întâmplat.

„Contrastul este evident când ajungem la 1989, adică vorbim atât de mult de comunism, dar, când ajungem la Revoluție, expediem așa, într-o pagină, două ca și cum românii și comunismul au fost două lucruri total diferite și, ce să vezi, comunismul a fost îndepărtat ca o plagă care nu avea nicio legătură cu noi”, spune Marcel Bartic.

Europa Liberă a analizat toate manualele publicate de Ministerul Educației pe site-ul creat special pentru fiecare dintre cei trei ani de studiu.

Clasa a IV-a - 9 manuale, maximum două paragrafe dedicate revoluției

La clasa a IV-a, sunt 9 manuale care pot fi consultate online, atât în varianta interactivă cât și în cele tipărite.

În manualul Editurii Corint, subiectul este tratat în capitolul „Comunismul și Revoluția din 1989„ care are două pagini. Din cele două pagini, doar două paragrafe se referă la evenimentele din decembrie 1989. Este cea mai amplă referire la subiect din toate cele nouă lucrări.

„Nemulțumirea populației a declanșat la Timișoara, în decembrie 1989, o manifestație anticomunistă, reprimată sângeros. În zilele de 21 și 22 decembrie 1989, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în București și în alte orașe și i-au îndepărtat pe Nicolae Ceaușescu și comuniști de la putere.
În România, sfârșitul comunismului a început cu mari demonstrații populare înăbușite într-o primă fază de armată (Timișoara, 17 decembrie 1989); ulterior, aceasta a fraternizat cu demonstranții. Regimul Ceaușescu este înlăturat ( 22 decembrie 1989) și se adoptă o nouă constituție prin referendum (decembrie 1989)”

Manualul editura Akademos Art prezintă subiectul în capitolul „România la cumpăna dintre milenii”, tot pe două pagini. Una dintre ele este relatarea unui bunic care îi povestește nepotului ce s-a întâmplat.

„În România, în a doua jumătate a secolului XX a existat un regim comunist caracterizat prin încălcarea drepturilor omului. Dorind să trăiască liber, în anul 1989, poporul a înlăturat regimul comunist și a instaurat democrația în care drepturile omului, dar și ale copilului, sun respectate ți garantate. În mileniu al III-lea, România a intrat în NATO și Uniunea Europeană.

Editura Aramis, prin manualul semnat de Doina Burtea și Alina Perțea prezintă evenimentele prin două poze cu explicații similare celor din benzile de desene animate și prin folosirea unghiului subiectiv, prin relatarea la persoana I a personajului Nicolae Ceaușescu.

„Am fost dezamăgit și uimit când au început revoltele în țară - la început rare, apoi au culminat cu revoluția de la Timișoara( eram sigur că erau niște huligani și am lăsat în grija altora liniștirea populației de acolo, în timp ce am plecat în Iran, dar a trebuit ca unii să fie împușcați.). La revenirea în țară, am încercat să arăt adversarilor că suntem uniți și am convocat o adunare a muncitorilor, dar oamenii au început să mă huiduie. Guvernul meu a demisionat a doua zi, după ce mulți români au rămas în stradă, iar eu am fost sfătuit să părăsesc Bucureștiul, împreună cu soția mea. Am fost prinși și, în cele din urmă, am fost duși la Târgoviște și am fost judecați că am înfometat pe români, că le-am încălcat drepturile și nu mi-a păsat de români. Judecătorii ne-au condamnat la moarte, pe mine și pe soția mea.” ( Evenimentele prezentate din perspectivă subiectivă a lui N. Ceaușescu)

Manualul Editurii ART omite atât comunismul, cât și revoluția, la fel și manualul editurii CD Press.

Manualul Editurii Corvin din Deva este singurul care amintește numele lui Ion Iliescu și formarea FSN, iar

În decembrie 1989, regimul comunist este înlăturat ca urmare a unei mișcări revoluționare care a început la Timișoara. În 1990, au loc primele alegeri parlamentare, câștigate de Frontul Salvării Naționale și de Ion Iliescu, care devine președinte al României. Manifestațiile anticomuniste continuă, cele mai importante fiind cunoscute sub denumirea de „Piața Universității”, căreia i se pune capăt prin intervenția minerilor în iunie 1990.
Regimul democratic instaurat are la bază Constituția din 1991, care garantează proprietatea privată, separația puterilor în stat și respectarea drepturilor omului.
În februarie 2000, România a inițiat tratativele de aderare la Uniunea Europeană, iar în 2007 devine membră a acesteia.

Grup editorial Litera arată, în plus, numărul de morți și cel de răniți.

În timpul evenimentelor din decembrie 1989, poporul a răsturnat regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu. La temelia libertății recâștigate de români, după 45 de ani de dictatură, a stat sacrificiul celor peste 1 100 de morți și a peste 4 000 de răniți.

Editura Ascedia Design, manual publicat în 2021, și Editura Didactică și Pedagogică au câte un singur paragraf despre subiect.

Revoluția din Decembrie 1989 a înlăturat regimul comunist, lăsând cale liberă democrației. În anii următori, România și-a îndeplinit alte două obiective importante: aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.(Ed. Ascedia Design)
În decembrie 1989, poporul român s-a ridicat împotriva lui Nicolae Ceaușescu pe care l-a răsturnat de la putere. Iar România a devenit un stat democratic. (Ed. Didactică și Pedagogică)

Clasa a opta - trei manuale, două fără capitole separate

Nici la clasa a opta, lucrurile nu stau mai îmbucurător.

Manualul realizat pentru Editura CD Press de un colectiv are alocate două paragrafe mai mari despre revoluție, iar cel al editurii ART un clip de două minute. În cel de-al treilea manual de pe site-ul public de manuale, cel al editurii Litera nu este nimic despre Revoluție. De la războiul rece trece direct la ce a fost după 1989.

Revoluția în manualul de clasa a patra
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Explicația lipsei de detalii stă în controversele istorice legate de subiect

„Manualele de istorie au rămas cramponate undeva într-o zonă extrem de precaută, de neutră pentru că, dacă e să vorbim deschis despre ce s-a întâmplat în 1989, atunci și numele lui Ion Iliescu și al grupului pe care l-a constituit în decembrie ar fi trebuit să apară după 30 de ani”, explică Marcel Bartic.

Numele lui Ion Iliescu apare mai frecvent acolo unde se vorbește despre trecerea la democrație sau i se alocă mai mult spațiu la lecția despre Constituția din 1991. ”Ceea ce e corect, dar incomplet. Nu se vorbește de responsabilitatea lui Ion Iliescu în legătură cu morții din 22 decembrie 1989 încolo cu atât mai puțin ce s-a întâmplat după 1990, ceea ce ar fi trebuit, după 30 de ani să apară.”

Clasa a XII-a. Mult despre comunism, mai nimic despre Revoluție

Pentru clasa a XII-a pot fi consultate patru manuale, toate în varianta tipărită

În manualul editurii Corvin din Deva prezintă evenimentele din decembrie 1989 în cinci paragrafe. Este amintit rolul lui Laszlo Tokes în declanșarea evenimentelor și momentul întoarcerii lui Nicolae Ceaușescu din Iran.

Manualul de clasa a XII-a al Editurii Corvin prezintă pe scurt evenimentele din decembrie 1989
Manualul de clasa a XII-a al Editurii Corvin prezintă pe scurt evenimentele din decembrie 1989

În manualul Editurii Corint, nu există nimic despre Revoluție în mod explicit, nu există un capitol dedicat ei, sunt prezentate într-un tabel principalele momente ale evenimentului și sunt inserate referiri în alte capitole care vizează comunismul, în special, sau războiul rece. La fel se întâmplă și în manualul Editurii Niculescu.

„Ce vreau să spun este că cei care sunt interesați de ce se întâmplă în școlile din România cred că manualul este un fel de biblie pe care profesorul trebuie să o respecte ad litteram, ceea ce nu este așa. Un profesor bun, cu experiență știe că manualul este doar un auxiliar, adică te folosești de el doar în măsura în care îți folosește scopului pe care ți l-ai propus,. Or, în asemenea subiecte sensibile cum este Revoluția de la 1989 sau tema Holocaustului din România, acolo profesorul de istorie are obligația de a nu se raporta la manual”, precizează Marcel Bartic cum a trebui tratat în clasă subiectul.

Ce știu copiii despre Revoluție

Deși manualele școlare nu-i ajută, o parte dintre copiii care ajung la școală în mediul urban au informații despre evenimentele din decembrie 1989 din familie. Nivelul de cunoaștere crește o dată cu nivelul de educație al familiei din care provine copilul.

„Pot unii să-ți spună, de exemplu, că Ion Iliescu este responsabil de o parte dintre evenimentele produse la Revoluție”

Marcel Bartic spune că situația nu este similară în mediul rural.

„În primii mei ani din învățământ, copiii de la țară știau ceva-ceva de Ceaușescu care a dat case oamenilor și le-a dat de lucru și cam asta era tot. Acolo a fost mult de muncă pentru că, până să ajungi la Revoluție și la 1989, trebuia să le explici că toată povestea aia a fost toxică - cum a ajuns comunismul în România, ce a însemnat el.”

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG