Linkuri accesibilitate

Ministrul britanic al Forțelor Armate, la București: securitatea Mării Negre este o prioritate pentru noi


Ministrul britanic al Forțelor Armate, Leo Docherty, într-o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu (imagine de arhivă).
Ministrul britanic al Forțelor Armate, Leo Docherty, într-o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu (imagine de arhivă).

2024 este un an critic pentru războiul din Ucraina, a spus ministrul britanic al Forțelor Armate, Leo Docherty, aflat miercuri la București.

2024 „va fi un an critic în ceea ce privește asigurarea și consolidarea apărării ucrainene, mai ales pe măsură ce ne îndreptăm spre summitul NATO din iulie”, a declarat miercuri Leo Docherty.

„Și cred că ceea ce am încercat să facem este să dăm exemplu în ceea ce privește asigurarea că orice muniție, tehnologie sau echipament de rezervă pe care le-am avut le-am oferit Ucrainei”, a adăugat ministrul britanic al Forțelor Armate.

Oficialul britanic a adăugat că securitătea Mărea Negre este o prioritate pentru țara sa.

„Nu este vorba doar despre securitatea Ucrainei, este și despre securitatea regională a Mării Negre. (...) Nu este important doar pentru cele două țări ale noastre, nu este important doar pentru regiune, este foarte important pentru lume, deoarece o mare parte din aprovizionarea mondială cu cereale și alte activități economice are loc în Marea Neagră”, a spus ministrul.

Docherty a menționat că apreciază foarte mult ajutorul dat Ucrainei de către Guvernul României.

Leo Docherty spune că anul acesta este important ca forțele aliate să asigure consolidarea apărării ucrainene.
Leo Docherty spune că anul acesta este important ca forțele aliate să asigure consolidarea apărării ucrainene.

Întrebat de Europa Liberă despre posibilitatea trimiterii de către britanici a unor trupe terestre în România, Leo Docherty a spus că vor continua exercițiile militare pe care românii și militarii britanici prezenți la Baza Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, le au deja.

„Vom vedea un flux foarte constant de acest tip de lucru comun”, a spus ministrul.

Reportaj video | Cum se va schimba Baza Aeriană „Kogălniceanu” după o investiție de 2,5 miliarde de euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

„Există un ritm foarte mare de exerciții și lucru în comun. Din misiunea de poliție aeriană a NATO de la Constanța fac parte femei și bărbați din Forțele Armate Britanice. (Misiunea) este extrem de eficientă și foarte importantă, are un impact foarte semnificativ asupra securității României și a securității NATO și a Mării Negre”, a spus Leo Docherty.

Ministrul a mai spus că militarii români se vor pregăti în Marea Britanie în cadrul unor cursuri rezidențiale. „Asta este foarte important. Cred că acest tip de schimb de forță de muncă și pregătirea oamenilor va fi tot mai relevant pe parcursul acestui an”, a declarat Leo Docherty

Ministrul britanic al Forțelor Armate vizitează România săptămâna aceasta pentru întâlniri cu oficiali români și cu misiunile militare britanice din România.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG