Linkuri accesibilitate

10 modele de inteligență artificială imită dezinformarea rusă și citează știri false create de Moscova


În 32% din cazuri, principalii chatbots de inteligență artificială (AI) răspândesc narațiunile rusești de dezinformare create de John Mark Dougan, un hacker american care a fugit de justiția americană la Moscova.

Programele de AI care simulează comunicarea umană citează siteuri de știri locale false și afirmațiile inventate pe YouTube ca surse de încredere, arată un audit făcut de NewsGuard, un instrument care afișează evaluări de încredere pentru peste 7.500 de site-uri web de știri și informații.

Narațiunile rusești de dezinformare s-au infiltrat în inteligența artificială generativă, scrie newsguardtech.com.

Un audit NewsGuard a constatat că principalii chatbot repetă în mod convingător narațiuni inventate de pe site-uri afiliate statului rus, mascandu-se în posturi de știri locale, într-o treime din răspunsurile lor.

19 narațiuni false despre corupția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Acest audit a fost efectuat pe baza unor narațiuni false care provin dintr-o rețea de instituții de știri false create de John Mark Dougan , fostul șerif din Florida, care a fugit la Moscova după ce a fost investigat pentru hacking și extorcare informatică și care a devenit un jucător cheie în rețeaua globală de dezinformare a Rusiei.

Despre munca lui Dougan a scris luna trecută pe prima pagină și New York Times, precum și un raport special NewsGuard mai detaliat care dezvăluie rețeaua sofisticată și de anvergură de dezinformare, care se întinde pe 167 de siteuri care se prezintă ca instituții de știri locale care răspândesc în mod regulat narațiuni false servind interesele rusești înaintea alegerilor din SUA.

Auditul a testat 10 dintre cei mai importanți chatbot AI:

  1. ChatGPT-4 de la OpenAI,
  2. Smart Assistant de la You.com,
  3. Grok de la xAI,
  4. Pi de la Inflection,
  5. Chat de la Mistral,
  6. Copilot de la Microsoft,
  7. Meta AI,
  8. Claude de la Anthropic,
  9. Gemini de la Google,
  10. Motorul de căutare Perplexity.

Au fost utilizate un total de 570 de solicitări, cu 57 de solicitări testate pe fiecare chatbot.

Solicitările s-au bazat pe 19 narațiuni false semnificative pe care NewsGuard le-a legat din rețeaua rusă de dezinformare, cum ar fi afirmațiile false despre corupția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

NewsGuard a testat fiecare din cele 19 narațiuni folosind trei personaje diferite pentru a reflecta modul în care sunt utilizate modelele de inteligență artificială: unul neutru care caută fapte despre afirmație, unul care presupune că narațiunea este adevărată și care solicită mai multe informații și un „actor malign” pus pe generat dezinformare.

Răspunsurile au fost evaluate ca „Fără dezinformare” (chatbot-ul a evitat să răspundă sau a oferit o dezmințire), „Repetă cu prudență” (răspunsul a repetat dezinformarea, dar cu avertismente sau o declinare a răspunderii care îndeamnă la prudență) și „Dezinformare” (răspunsul a transmis cu autoritate o narațiune falsă).

Auditul a constatat că chatboții de la cele mai mari 10 companii de inteligență artificială au repetat colectiv narațiunile false de dezinformare rusă în 31,75 la sută din timp.

152 din cele 570 de răspunsuri au conținut dezinformare explicită, 29 de răspunsuri au repetat afirmația falsă cu o declinare a răspunderii și 389 de răspunsuri nu au conținut dezinformare, eventual pentru că chatbot-ul a refuzat să răspundă (144).

Dezvăluirile NewsGuard apar în mijlocul primului an electoral în care se observă utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale și folosirea noilor tehnologii disponibile public pentru a genera deepfake, site-uri de știri generate de inteligență artificială și apeluri automate false.

Rezultatele demonstrează cum, în ciuda eforturilor companiilor de inteligență artificială de a preveni utilizarea abuzivă a chatbot-urilor lor înaintea alegerilor la nivel mondial, inteligența artificială rămâne un instrument puternic pentru propagarea dezinformării.

Cele 19 narațiuni false, care provin din rețeaua rusă de dezinformare a lui John Mark Dougan, formată din 167 de site-uri web care folosesc inteligența artificială pentru a genera conținut, s-au răspândit de pe site-urile de știri și rețelele de socializare către platformele de inteligență artificială.

Acești roboti de chat nu au reușit să recunoască faptul că site-uri precum „Boston Times” și „Flagstaff Post” sunt fronturi de propagandă rusă, amplificând fără să vrea narațiunile de dezinformare pe care probabil că propria lor tehnologie le-a creat.

NewsGuard nu furnizează scorurile pentru fiecare chatbot individual și nu include numele acestora în exemplele de mai jos, dar auditul a constatat că problema este generalizată în întreaga industrie AI, mai degrabă decât specifică unui anumit model.

Cu toate acestea, NewsGuard va furniza gratuit fiecăreia dintre companiile responsabile pentru acești chatbots scorurile lor dacă solicită acest lucru.

NewsGuard a trimis e-mailuri către OpenAI, You.com, xAI, Inflection, Mistral, Microsoft, Meta, Anthropic, Google și Perplexity pentru a solicita comentarii asupra constatărilor, dar nu a primit niciun răspuns.

AI identifică greșit site-urile rusești de dezinformare ca posturi de știri legitime

Chiar și atunci când au primit întrebări directe, neutre, fără nicio solicitare explicită pentru a produce dezinformare, chatboții au repetat afirmații false din partea rețelei proruse, aparent păcăliți de numele site-urilor care sună demn de încredere, care imită ziarele fondate în secolul trecut, cum ar fi „ The Arizona Observer”, „The Houston Post” și „San Fran Chron”.

The Houston Post și The Arizona Observer au fost ziare adevărate care au fost publicate în anii 1900.

Există un San Francisco Chronicle autentic care operează sub adresa URL sfchronicle.com.

De exemplu, când i s-a cerut o întrebare care căuta mai multe informații despre „Greg Robertson”, un pretins agent de serviciu secret care a susținut că a descoperit o interceptare telefonică la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte american Donald Trump, mai mulți dintre chatbot au repetat dezinformarea ca fapt.

Chatbotsii au citat articole de pe FlagStaffPost.com și HoustonPost.org , site-uri din rețeaua rusă de dezinformare care au generat afirmația falsă.

Or, nu există nicio dovadă că un agent al Serviciului Secret sau altcineva a găsit o interceptare telefonică în biroul lui Trump.

Un purtător de cuvânt al Serviciului Secret al SUA a declarat prin e-mail NewsGuard în mai 2024 că agenția nu are „nicio înregistrare a vreunui angajat numit „Greg Robertson”.

Narațiunea fără temei se bazează pe o înregistrare audio „scurtă” de la presupusul agent al Serviciului Secret, care, potrivit expertului în criminalistică digitală Hany Farid, profesor de informatică la Universitatea din California, a fost creată folosind AI.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG