Linkuri accesibilitate

Forțele aeriene finlandeze participă la misiunile NATO din România în această vară


Avionul de vânătoare F/A-18 Hornet
Avionul de vânătoare F/A-18 Hornet

Forțele aeriene finlandeze vor desfășura un detașament de avioane de luptă F/A-18 Hornet în România în vara anului 2024, ca parte a contribuției Finlandei la misiunile colective de pace ale NATO.

Finlanda va participa pentru prima dată la misiunile NATO în România în vara anului 2024 împreună cu Royal Air Force. Avioanele finlandeze F/A-18 Hornets vor avea serviciu alternativ cu avioanele Typhoon ale Royal Air Force.

Detașamentul finlandez, format în principal din personalul activ al Karelia Air Wing, va fi dislocat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și va fi format din maximum opt avioane de luptă F/A-18 Hornet și 100 de aviatori.

Misiunea Air Shielding a NATO completează capacitățile forțelor aeriene române și bulgare din regiunea Mării Negre.

„Prezența sporită a mijloacelor de apărare aeriană în regiunea Mării Negre face parte din ideea de bază a NATO conform căreia toți Aliații se pregătesc să se sprijine reciproc în menținerea apărării colective și a descurajării. Prin participarea pentru prima dată la misiunea Air Shielding, ne facem partea pentru a întări coeziunea NATO și pentru a spori interoperabilitatea cu Aliații, spune comandantul Forțelor Aeriene Finlandeze”, a declarat generalul-maior Juha-Pekka Keränen.

Personalul va fi rotit în timpul verii, pentru a oferi experiență practică în cooperare cu Aliații cât mai multor aviatori.

Avioanele de luptă finlandeze F/A-18 Hornet vor contribui la misiune în perioada 3 iunie - 31 iulie 2024. Zborurile de serviciu și de patrulare în alertă cu reacție rapidă (QRA) vor fi efectuate cu avioane de luptă înarmate echipate cu rachete aer-aer, tunuri și sisteme de contramăsuri.

„Pentru Forțele Aeriene Finlandeze, obiectivele desfășurării sunt de a îmbunătăți integrarea noastră în puterea aeriană a NATO, de a aprofunda și mai mult cooperarea bilaterală cu Forțele Aeriene Regale și de a ne dezvolta capacitatea de a opera dintr-o bază aeriană aliată”, spune Keränen.

Pe lângă zborurile de serviciu și de patrulare QRA, detașamentul finlandez din România va efectua misiuni de antrenament în conformitate cu programul de pregătire de zbor al piloților F/A-18 și va participa la activitățile de exerciții ale Aliaților.

De exemplu, avioanele de luptă finlandeze vor participa la exercițiul Ramstein Legacy 24 al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, care va avea loc în spațiul aerian român și bulgar în iunie.

Sarcinile NATO de apărare aeriană în timp de pace sunt îndeplinite prin misiunile de poliție aeriană și de protecție aeriană. Forțele aeriene ale statelor membre supraveghează și protejează integritatea spațiului aerian aliat prin misiunea permanentă de poliție aeriană.

Misiunea Air Shielding constă într-o prezență sporită a avioanelor de luptă și a unităților de apărare aeriană la sol în statele membre din estul NATO.

Sarcinile detașamentelor de luptă care participă la misiunea Air Shielding includ serviciul de alertă cu reacție rapidă, zboruri de patrulare sub comanda apărării aeriene și antirachetă integrate a NATO, precum și activități de exerciții și menținerea descurajării colective a Alianței.

Detașamentele de luptă din forțele aeriene aliate au luat parte la misiunea Air Shielding cu desfășurari de la câteva săptămâni la câteva luni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG