Linkuri accesibilitate

Nava rusească avariată, cu 20.000 de tone de substanță explozibilă, plutește lângă un stat NATO


O navă rusească care transporta 20.000 de tone de explozibil a fost observată în largul coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia. Nava Ruby se află acum la doar câteva mile de estuarul Tamisei.
O navă rusească care transporta 20.000 de tone de explozibil a fost observată în largul coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia. Nava Ruby se află acum la doar câteva mile de estuarul Tamisei.

O navă rusească care transporta 20.000 de tone de explozibil a fost observată în largul coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia. Nava Ruby se află acum la doar câțiva kilometri de estuarul Tamisei, relatează Știrile ProTV.

Nava ar aștepta permisiunea de a intra în Strâmtoarea Dover. Ruby a căutat un port în care să acosteze pentru a reparații, după ce a fost avariată. Dar autoritățile sunt prudente, deoarece nava rusă este plină cu nitrat de amoniu, o substanță explozivă care este, de asemenea, utilizată ca îngrășământ agricol.

Cantitatea de nitrat de amoniu este de șapte ori mai mare decât cea care a provocat o explozie enormă care a distrus o parte din capitala libaneză Beirut în 2020.

Cargoul avariat a luat decizia de a se opri în Tromso, Norvegia, pe 3 septembrie, în timp ce căuta să se pună la adăpost de o furtună. Elicea, coca și cârma au fost avariate, dar, după câteva zile, autoritățile au insistat ca nava să plece.

Marine Traffic a consemnat, de asemenea, că nava Ruby se îndreaptă acum spre Malta, însă un purtător de cuvânt al ministerului maltez al Transporturilor a declarat presei locale că navei nu i se va permite să intre în apele malteze decât în anumite condiții.

Confirmând că nava rusă a cerut ajutor din partea serviciilor de urgență, oficialul a declarat că „pentru a putea intra în strâmtoarea Dover și a-și continua călătoria anunțată către Malta, nava trebuie să raporteze autorităților prezența sa, inclusiv starea navei și orice încărcătură periculoasă”.

Citește mai mult pe Știrile ProTV.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG