Linkuri accesibilitate

Surse guvernamentale: „Ne batem până la capăt pentru Schengen, Austria e complet izolată”. De ce se tem liderii Coaliției


Președintele Klaus Iohannis încearcă să îi convingă pe partenerii europeni să preseze Austria pentru un vot pozitiv în privința extinderii spațiului Schengen pentru România. Imagine de arhivă cu președintele, cu premierul (cu spatele) și liderul PSD (dreapta).
Președintele Klaus Iohannis încearcă să îi convingă pe partenerii europeni să preseze Austria pentru un vot pozitiv în privința extinderii spațiului Schengen pentru România. Imagine de arhivă cu președintele, cu premierul (cu spatele) și liderul PSD (dreapta).

Surse guvernamentale au declarat că România continuă să preseze pentru un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie, care poate decide extinderea spațiului Schengen. Reacția vine după ce Austria a anunțat prin vocea cancelarului că se opune aderării României și Bulgariei.

„În acest moment, menținem punctul (aderării României la Schengen - n.r.) pe agenda JAI și ne batem până la capăt. Austria este complet izolată”, susțin surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Suedia și Olanda, alte două state care au ridicat obiecții asupra extinderii spațiului Schengen spre România, au revenit asupra pozițiilor lor și au anunțat că vor susține aderarea.

Cancelarul Karl Nehammer și ministrul austriac de Interne au reiterat marți că se vor opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând problema migranților. Potrivit celor doi oficiali, peste 75.000 de migranți au ajuns în Austria pe ruta Bulgaria, România, Ungaria.

„Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria”, a susținut cancelarul austriac.

Datele prezentate de partea austriacă nu au fost confirmate de raportul Comisiei Europene dat publicității luni sau de analizele privind fluxul de migranți.

Strategia României a mizat pe poziționarea clară a Comisiei Europene pentru extinderea spațiului Schengen și prin raportul care arată clar că ruta folosită de migranți este prin Balcanii de Vest, nu prin România.

Cu toate acestea, ministrul de Interne, Lucian Bode, nu a reușit să-l convingă pe omologul său austriac în cele două vizite efectuate în ultimele două săptămâni.

Poziția României pentru un vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne de joi, 8 decembrie, ar putea fi reevaluată dacă Austria nu cedează și rămâne fermă pe poziția sa. Un vot negativ ar însemna ca toată procedura să fie reluată, iar demersul ar duce practic la un blocaj pentru următorii ani pentru extinderea Schengen.

Soluția de avarie luată în calcul de oficialii români este amânarea unui vot pe 8 decembrie, dar o astfel de poziție va apărea după ce toate negocierile eșuează.

„Mizăm în continuare pe partenerii noștri europeni și pe acțiunea Comisiei Europene. Austria trebuie să explice cu argumente de ce refuză. Se vede clar că este izolată”, au afirmat sursele citate.

Liderii Coaliției s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta strategia de urmat în următoarele 48 de ore. PNL și PSD cred că un vot negativ al Austriei va crește euroscepticismul românilor și va da un avânt politicii extremiste a AUR.

„Austria va fi percepută în România că a făcut jocurile Rusiei. După Ungaria, care joacă evident jumate-jumate, când cu UE, când cu Rusia, acum vine și Austria. Ce ar trebui să înțeleagă un cetățean român? Că nu merită România în Schengen când toate datele arată că nu avem probleme la graniță. Sunt probleme cu acest vot pentru că nu poate fi explicat. De ce se rupe unitatea UE acum?”, a afirmat un lider din Coaliție pentru Europa Liberă.

Amânarea unei decizii privind aderarea la spațiul Schengen ar reprezenta un eșec și pentru președintele Iohannis, cred unii lideri PSD, care consideră că acesta trebuia să fie sigur că nu apar astfel de „incidente de parcurs”.

„Cancelarul austriac a fost săptămâna trecută la Atena cu Iohannis. Nu știm dacă au discutat ceva, nu știm dacă Nehammer l-a informat că nu susține România. Au apărut într-o poză împreună, alături de alți lideri din PPE, și atât. Nu s-a comunicat nimic. Nu pare ceva normal”, a fost poziția unui membru din conducerea PSD.

Președintele Iohannis a dat un mesaj de continuare a negocierilor până în ultima clipă pentru aderarea la spațiul Schengen.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG