Linkuri accesibilitate

Norvegia, Irlanda și Spania anunță că recunosc statul palestinian


Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a fost a anunțat că Oslo va recunoaște Palestina ca stat independent. Au urmat premierii spaniol și irlandez.
Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a fost a anunțat că Oslo va recunoaște Palestina ca stat independent. Au urmat premierii spaniol și irlandez.

Liderii Norvegiei, Irlandei și Spaniei au declarat miercuri că recunosc oficial, într-o acțiune coordonată, statul palestinian. Anunțurile au atras condamnarea Israelului. Guvernul de la Tel Aviv a decis retragerea imediată a ambasadorilor săi din cele trei țări.

Norvegia a fost prima țară dintre cele trei care a anunțat recunoașterea Palestinei ca stat independent. Prim-ministrul Jonas Gahr Støre a spus că „nu poate exista pace în Orientul Mijlociu dacă nu există recunoaștere”, potrivit Reuters și AP.

Gahr Støre a declarat că țara scandinavă va recunoaște oficial un stat palestinian începând cu 28 mai.

„Teroarea a fost comisă de Hamas și de grupuri militante care nu sunt susținători ai soluției celor două state și ai statului Israel”, a spus liderul guvernului norvegian care afirmă că „Palestina are un drept fundamental la un stat independent”.

La rândul lui, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că țara sa va recunoaște oficial un stat palestinian, tot începând pe 28 mai.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, spune că soluția celor două state, Israel și Palestina, este singura care poate duce la pace în Orientul Apropiat.
Premierul spaniol, Pedro Sanchez, spune că soluția celor două state, Israel și Palestina, este singura care poate duce la pace în Orientul Apropiat.

Sanchez a petrecut luni de zile în turnee în țările europene și din Orientul Mijlociu pentru a obține sprijin pentru recunoașterea unui stat palestinian, precum și pentru o posibilă încetare a focului în Gaza.

„Știm că această inițiativă nu va aduce înapoi trecutul și viețile pierdute în Palestina, dar credem că le va oferi palestinienilor două lucruri care sunt foarte importante pentru prezentul și viitorul lor: demnitate și speranță”, a spus Pedro Sanchez.

„Această recunoaștere nu este împotriva nimănui, nu este împotriva poporului israelian”, a adăugat Sanchez, recunoscând că, cel mai probabil, decizia va provoca tensiuni diplomatice cu guvernul de la Tel Aviv.

Tot miercuri, premierul irlandez Simon Harris a spus că țara recunoaște statul palestinian și că anunțul vine ca partea a unei mișcări coordonate cu Spania și Norvegia.

„E o zi istorică și importantă pentru Irlanda și pentru Palestina”, a spus premierul irlandez. Harris a reluat ideea că rezolvarea conflictului israeliano-palestinian are șanse numai printr-o soluție cu două state.

Simon Harris a spus că el crede că alte țări se vor alătura Norvegiei, Spaniei și Irlandei în recunoașterea unui stat palestinian „în săptămânile următoare”.

Premierul Irlandei, Simon Harris, anunță recunoașterea statului Palestina în coordonare cu liderii norvegian și spaniol.
Premierul Irlandei, Simon Harris, anunță recunoașterea statului Palestina în coordonare cu liderii norvegian și spaniol.

De altfel, guvernul de centru-stânga al Sloveniei a anunțat că a început primul pas al procesului „ireversibil” de recunoaştere a Palestinei ca stat, anunţând că va trimite propunerea parlamentului înainte de 13 iunie.

De asemenea, Malta și Belgia și-au exprimat posibilitatea de a recunoaște un stat palestinian în viitor.

În timp ce Parisul a spus că nu este momentul potrivit, la Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a subliniat sprijinul țării pentru o soluție cu două state.

„Un stat palestinian independent rămâne un obiectiv ferm al politicii externe germane”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă.

Anunțurile de recunoaștere a statului palestinian vin după lunile de război în Gaza, care a dus la exodul a sute de mii de persoane și a creat un dezastru umanitar, cum îl numesc organizațiile umanitare internaționale.

Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent. Majoritatea acestor țări sunt situate în Africa, America de Sud și Asia.

Dintre țările membre ale Uniunii Europene care recunosc un stat palestinian, majoritatea sunt foste state comuniste: Ungaria, Polonia, Bulgaria, România ori Cehia, la care se adaugă Suedia și Cipru.

Israelul spune că recunoașterea Palestinei „oferă un premiu criminalilor”

Ministrul israelian de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a declarat că recunoașterea unui stat palestinian înseamnă „a da un premiu criminalilor”.

Acesta a mai spus că Israelul trebuie să meargă „până la capăt” cu operațiunea sa din Rafah, în sudul Gaza.

„Statele care au recunoscut astăzi un stat palestinian dau un premiu Forței Nukhba (Hamas), ucigașilor și abuzatorilor, iar lor le spun că nu vom permite nici măcar o declarație a unui stat palestinian. Nici măcar o declarație de înființare a unui astfel de stat, Doamne ferește”, a spus Itamar Ben-Gvir, potrivit Reuters.

„Mai spun un lucru: pentru a anihila Hamas trebuie să intrăm în Rafah până la capăt, să dezrădăcinăm. Noi, pentru a ne aduce înapoi ostaticii, trebuie să oprim combustibilul” care intră în Gaza, a mai spus oficialul israelian.

De asemenea, ca urmare a anunțului din cele trei state europene, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a ordonat ambasadorilor Israelului din cele trei țări să se întoarcă imediat în țară.

Ministrul israelian a spus că recunoașterea statului palestinian ar putea împiedica eforturile de returnare a ostaticilor israelieni deținuți în Gaza și face mai puțin probabilă o încetare a focului prin „recompensarea jihadiștilor din Hamas și Iran”.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a salutat recunoașterea de către Norvegia a unui stat palestinian și a cerut altor țări să facă acest lucru.

Într-o declarație difuzată de agenția oficială de știri Wafa, Abbas a declarat că decizia Norvegiei va consacra „dreptul poporului palestinian la autodeterminare” și va sprijini eforturile de a aduce o soluție cu două state cu Israelul.

O majoritate covârșitoare a Adunării Generale a ONU a hotărât pe 10 mai că palestinienii merită statut de membri cu drepturi depline în organizație, acordându-le unele drepturi suplimentare, în timp ce SUA s-au abținut.

Tot pe 10 mai, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell a declarat că Spania, Irlanda și alte state din Uniunea Europeană plănuiesc să recunoască statul Palestina.

Australia a anunțat posibilitatea de a recunoaște unilateral un stat palestinian.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG