Linkuri accesibilitate

Moldova și Ucraina încep negocierile oficiale de aderare la UE


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sunt puternici susținători ai integrării țărilor lor în UE.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sunt puternici susținători ai integrării țărilor lor în UE.

O delegație a guvernului de la Chișinău condusă de prim-ministrul Dorin Recean începe la Luxembourg primele negocieri oficiale legate de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ucraina va fi reprezentată de vice prim-ministrul Olga Stefanișina.

Întâlnirile de la Luxemburg vin după ce, pe 21 iunie, Consiliul European a anunțat că țările membre au aprobat începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Chișinăul și Kievul au primit statut de candidat la UE în iunie 2023.

În aceeași zi, președinta Maia Sandu a semnat un decret privind instituțiile din Republica Moldova implicate în negocieri.

„Moldova - membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri”, declara atunci Maia Sandu.

Delegația Republicii Moldova la începerea negocierilor oficiale de aderare la Uniunea Europeană va fi condusă de premierul Dorin Recean.
Delegația Republicii Moldova la începerea negocierilor oficiale de aderare la Uniunea Europeană va fi condusă de premierul Dorin Recean.

Pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale la care Maia Sandu va candida pentru un nou mandat, va avea loc și un referendum la care cetățenii moldoveni sunt chemați să aprobe sau să respingă parcursul european al țării.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat satisfăcut de intrarea în faza negocierilor oficiale de aderare.

„Generații întregi de oameni își realizează visul european. Ucraina se întoarce în Europa”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Începerea negocierilor oficiale cu Ucraina și Moldova trimite un nou semnal puternic de solidaritate cu Ucraina, aflată în război cu Rusia, dar și cu Republica Moldova, care face eforturi să iasă de sub influența Rusiei și a eforturilor Moscovei de a opri parcursul european al țării.

Ucraina va fi reprezentată la începerea negocierilor oficiale de aderare la UE de vice prim-ministrul Olga Stefanișina.
Ucraina va fi reprezentată la începerea negocierilor oficiale de aderare la UE de vice prim-ministrul Olga Stefanișina.

Negocieri de lungă durată

Conferința interguvernamentală de marți marchează lansarea oficială discuțiilor, dar observatorii spun că, cel mai probabil, negocierile propriu-zise vor începe peste câteva luni.

Țările candidate trebuie să își alinieze legislația și standardele cu cele ale Uniunii Europene în 35 de domenii de capitole, de la libera circulație a mărfurilor sau pescuit, până la fiscalitate, energie, mediu, justiție sau securitate.

Aderarea țărilor candidate se face printr-un vot în unanimitate al țărilor membre.

Ucraina dorește să adere până în 2030, dar trebuie să realizeze mai întâi zeci de reforme inclusiv în domenii precum combaterea corupției, administrația publică și sistemul judiciar.

Guvernarea de la Chișinău speră, de asemenea, că procesul de negociere se va încheia cu aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.

Cadrul negocierilor cu Moldova și Ucraina

Cadrul de negocieri aprobat de ambasadorii UE pe 14 iunie și văzut de Europa Liberă Moldova include pentru Ucraina condiția că va asigura un „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele aparținând minorităților naționale”.

Într-un paragraf special, Ucrainei i se cere să adopte un plan de acțiuni pentru a apăra drepturile minorităților naționale, inclusiv la folosirea limbii materne și inclusiv în educație. Ucrainei i se mai cere să respecte „cu bună credință” acorduri bilaterale relevante cu țări membre ale UE.

Cadrul de negocieri pentru R. Moldova nu include asemenea prevederi.

Oficialii UE vor să țină ceremonia de începere a negocierilor pe 25 iunie, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria, care se opune admiterii Ucrainei în UE.

Sursele Europei Libere mai spun că deschiderea capitolelor propriu-zise de negociere va fi lăsată până după Anul Nou, când se va încheia președinția Ungariei la Consiliul UE.

De asemenea, la acel moment va exista deja o nouă Comisie Europeană formată după alegerile europene din 9 iunie.

Moldova și Ucraina fac parte dintr-o listă lungă de țări care își doresc statutul de membru al UE și se află în diverse etape ale procesului de aderare: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.

Turcia a obținut statutul de țară candidată în 1999 și a început negocierile în 2005 dar procesul de aderare nu s-a încheiat nici până în 2024.

Ultima țară care a fost admisă în UE a fost Croația, care a aderat în 2013. România și Bulgaria au aderat în 2007.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG