Linkuri accesibilitate

Parchetul General reia audierile din Dosarul Mineriadei. Fostul președinte Iliescu, audiat acasă


Ion Iliescu, în timpul unei citații la Parchet din urmă cu câțiva ani. Fostul președinte va fi audiat de data aceasta de acasă. Are 94 de ani.
Ion Iliescu, în timpul unei citații la Parchet din urmă cu câțiva ani. Fostul președinte va fi audiat de data aceasta de acasă. Are 94 de ani.

Mai mulți inculpați din Dosarul Mineriadei – printre care fostul premier Petre Roman, fostul director SRI Virgil Măgureanu sau Gelu Voican Voiculescu – au fost citați joi, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare.

Fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu nu au făcut declarații când au sosit la Parchetul General.

Printre inculpații din acest dosar se află și fostul președinte al României, Ion Iliescu (94 de ani), care va fi audiat la domiciliu de procurori, din cauza stării de sănătate precare.

În Dosarul Mineriadei, procurorii fac cercetări pentru infracțiuni de crime împotriva umanității, comise în timpul mineriadei din iunie 1990. Atunci, mai mulți reprezentanți ai statului român au decis intervenția în forță a autorităților împotriva protestatarilor din Piața Universității din București care manifestau pașnic împotriva puterii politice.

Patru protestari au murit împușcați, iar alți 1.388 au fost răniți.

Fostul premier Petre Roman sosește la sediul Parchetului General, citat în dosarul Mineriadei din 1990.
Fostul premier Petre Roman sosește la sediul Parchetului General, citat în dosarul Mineriadei din 1990.

Printre cei care ar urma să fie audiați joi se mai numără general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, patronul de televiziune Adrian Sârbu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma.

Istoricul Dosarului Mineriadei

Inculpații din acest dosar au mai fost trimiși în judecată în acest caz, în iunie 2017, tot pentru infracţiuni contra umanităţii.

Pe 8 mai 2019, Curtea Supremă a restituit procurorilor militari dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Motivul invocat a fost că rechizitoriile procurorilor nu respectau drepturile procesuale din Codul Penal actualizat.

Judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu sau Virgil Măgureanu.

Procurorii militari au susținut în rechizitoriul că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara (care cerea interzicerea accesului la funcții publice după Revoluție a foștilor oficiali comuniști - n.red) şi îşi exprimau paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică.

Procurorii au spus că în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ale SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform rechizitoriului Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice.

Mai mult, au scris procurorii în rechizitoriul respins de judecătorii ICCJ, în cadrul Mineriadei, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

Până în 2019, în timpul anchetei, au fost audiate în acest dosar 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, și au fost emise circa 2.300 de citații.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG