Linkuri accesibilitate

Consilier al unui europarlamentar german, arestat pentru spionaj în slujba Chinei


Steagul chinez în fața ambasadei țării la Berlin, marți, 23 aprilie 2024. Un bărbat care lucrează pentru un deputat german în Parlamentul European a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China, au declarat procurorii germani.
Steagul chinez în fața ambasadei țării la Berlin, marți, 23 aprilie 2024. Un bărbat care lucrează pentru un deputat german în Parlamentul European a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China, au declarat procurorii germani.

Un consilier al unui europarlamentar de la Alternativa de extremă-dreapta pentru Germania (AfD) a fost arestat în Germania sub suspiciunea de spionaj „deosebit de sever” pentru China, cea mai recentă dintr-o serie de astfel de arestări făcute în întreaga lume.

Procurorii l-au acuzat marți pe Jian G. că a transmis informații despre discuțiile din Parlamentul European către serviciile de informații chineze, transmite Reuters.

Pe pagina lui Maximilian Krah, principalul candidat al AfD la alegerile din iunie, apare un anume Jian Guo, ca asistent al lui Krah.

Europarlamentarul a declarat că a aflat de arestarea lui Guo din presă și că va înceta să mai lucreze cu el dacă acuzațiile vor fi dovedite.

Asistentul, care locuia la Bruxelles și în orașul german Dresda, a spionat și personalitățile chineze ale opoziției din Germania, au spus procurorii.

El a fost arestat luni la Dresda, iar apartamentele lui au fost percheziţionate.

„Este acuzat de un caz deosebit de grav de lucru în slujba unui serviciu secret străin”, spun procurorii germani.

Co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a numit arestarea „foarte deranjantă” și a spus că Krah este în drum spre Berlin pentru a discuta cazul și că va da o declarație miercuri dimineață.

În urmă cu un an, Krah a respins acuzațiile conform cărora asistentul său făcea lobby pentru China, și le-a numit calomnii care l-ar viza direct. „Este vorba despre un angajat născut în China”, a scris el pe platforma de socializare X. „Este cetăţean german, membru AfD, a studiat la Dresda şi vorbeşte fluent germană şi engleză. Se minte foarte mult”.

Krah a susținut, de-a lungul anilor, legături mai profunde cu China.

„Aprofundarea cooperării economice, tehnologice și comerciale dintre China și Germania este indispensabilă pentru dezvoltarea Germaniei”, a spus el, citat de Global Times în 2022. „Forțele anti-chineze din Germania nu reprezintă interesele Germaniei”, a mai spus Krah.

Temerile privind spionajul chinez au crescut în Europa de Vest în ultimele luni.

Trei cetățeni germani au fost arestați luni, fiind suspectați că au predat tehnologie cu aplicații militare.

În aceeași zi, doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie de spionaj pentru China, inclusiv unul despre care se spune că a lucrat pentru un parlamentar din Partidul Conservator aflat la guvernare.

Pe 25 martie, SUA și Marea Britanie au acuzat Beijingul de spionaj cibernetic împotriva a milioane de oameni, inclusiv parlamentari, academicieni și jurnaliști, precum și companii, inclusiv contractori din industria apărării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat într-o ședință de informare că rapoartele despre spionajul chinez în Europa sunt ridicole și „intenționează să discrediteze și să suprime China”.

În urmă cu două săptămâni, ziarul ceh Denik Na și revista germană Der Spiegel au scris că al doilea cel mai important candidat al AfD la alegerile pentru Parlamentul European, parlamentarul german Petr Bystron, a primit bani de la un site media prorus.

AfD a spus că Bystron a negat acuzația.

Konstantin von Notz, care conduce comisia parlamentară care supraveghează serviciile de informații ale Germaniei, a spus că acestea nu sunt doar cazuri individuale, ci indică o problemă mai amplă la nivelul AfD.

„AfD este un partid al dictaturilor”, a spus el.

„Ei nu încearcă să-și ascundă disprețul pentru democrația și statul nostru de drept. Și asta îi face clar pe politicienii lor să fie influențați și dirijați de China și Rusia”.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a spus că, dacă acuzațiile se dovedesc, acestea reprezintă „un atac din interior asupra democrației europene”, menționând că serviciile de securitate ale Germaniei au sporit masiv contraspioajul din cauza amenințărilor hibride rusești și a spionajului chinez.

Cancelarul Olaf Scholz a vizitat China săptămâna trecută pentru a îmbunătăți relațiile economice cu cel mai mare partener comercial al Germaniei și pentru a aborda opiniile divergente, cum ar fi sprijinul Chinei pentru Rusia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG