Linkuri accesibilitate

Patru morți și zeci de răniți după atacurile rusești asupra regiunii Donețk


Cel puțin patru civili au fost uciși în bombardamentele rusești din regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde Moscova susține o ofensivă de câteva săptămâni, a declarat guvernatorul regional Vadim Filașchin pe 30 iulie.

„Pe 29 iulie, rușii au ucis patru locuitori ai regiunii Donețk - trei în Torețk și unul în Hrodivka. Alți cinci oameni din regiune au fost răniți în timpul zilei", a scris Filașchin pe 30 iulie pe Telegram.

Forțele rusești și-au intensificat atacurile în Doneţk în ultimele zile în direcţia Torețk şi în oraşul minier Pokrovsk, unde bombardamentele constante au determinat evacuarea a sute de civili din zonă, au declarat oficialii locali pentru RFE/RL.

„Orașul se află la 20 de kilometri de linia frontului”, a declarat Serghei Dobriak, șeful administrației militare Pokrovsk, pentru RFE/RL.

Armata ucraineană a declarat la începutul zilei de 30 iulie că în ultimele 24 de ore au avut loc 149 de lupte, majoritatea în direcția Pokrovsk, unde forțele ucrainene au oprit 52 de atacuri rusești.

În regiunea Herson, din sud, opt persoane au fost rănite și infrastructura a fost avariată în urma bombardamentelor de forțele rusești din Ciornobaîivka, a declarat guvernatorul regional Alexandr Procudin pe Telegram, pe 30 iulie.

„Armata rusă a vizat infrastructura critică și infrastructura portuară; cartierele de locuințe din regiune, în special, o clădire cu mai multe etaje și 24 de case private au fost de asemenea avariate”, a spus el. Opt persoane au fost rănite, a mai spus el.

În Rusia, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că patru rachete ucrainene au fost doborâte peste regiune la începutul zilei de 30 iulie.

Smirnov a spus că rachetele au fost doborâte peste districtele Oktiabrschi și Kurceatovschi din regiune. Pe rețelele de socializare, locuitorii au raportat și o explozie pe cer deasupra orașului Kursk. Nu s-au raportat imediat victime sau pagube.

Încă din primele zile ale invadării Ucrainei de către Rusia vecină, forțele Moscovei au vizat în mod sistematic infrastructura energetică și civilă ucraineană, provocând victime și pagube uriașe.

La rândul său, Ucraina a început să vizeze instalațiile de rafinare a petrolului și alte infrastructuri energetice din interiorul Rusiei, care funcționează în principal pentru armată.

Alexei Smirnov, guvernatorul rus al regiunii de graniță Kursk, a declarat pe 30 iulie că salvatorii au stins în cele din urmă un incendiu uriaș la un depozit de petrol, după ce drone ucrainene au lovit instalația de rafinare a petrolului pe 28 iulie.

Pe 29 iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu forțele ucrainene care au oprit încercările rusești de a face progrese în regiunea Harkov din nord-est.

Zelenski a călătorit la Vovceansk, o așezare ucraineană aflată la doar 5 kilometri de granița rusă din regiunea Harkov, unde forțele Moscovei au încercat o ofensivă în urmă cu câteva luni, dar au fost în mare parte oprite de trupele ucrainene.



Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG