Linkuri accesibilitate

Protest față de modul în care este judecat procesul 2 Mai. Tatăl băiatului ucis: e un strigăt de durere


Imagine cu prietenii celor două victime, imediat după accident.
Imagine cu prietenii celor două victime, imediat după accident.

Zeci de persoane, printre care şi tatăl tânărului ucis în accidentul de vara trecută din localitatea 2 Mai, protestează joi, în apropiere de locul în care a avut loc accidentul soldat cu două victime după ce un tânăr de o vârstă cu ei a urcat la volan după ce a consumat alcool și droguri.

Organizat sub forma unui marș al tăcerii, însoțit de jandarmi, protestul este „un strigăt de durere din partea noastră”, a declarat jurnaliștilor tatăl lui Sebastian, unul din tinerii uciși în accident.

Protestul se îndreaptă împotriva modului în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului făcut pe 19 august 2023 de Vlad Pascu (20 de ani) şi soldat cu moartea a doi tineri, studenți în primul an la Geografie, care mergeau pe marginea drumului în dreptul localității 2 Mai, în drum spre Vama Veche.

„Ne dorim să arătăm lunii că suntem uniţi în faţa injustiţiei şi că nu vom tolera ca vinovaţii să scape nepedepsiţi. Nu uităm şi nu vom uita niciodată pe cei doi tineri, Sebi şi Roberta, care şi-au pierdut viaţa într-un mod atât de tragic şi nedrept. Fie ca vocea noastră să fie ecoul luptei lor pentru dreptate. Alătură-te nouă şi arată că dreptatea nu poate fi ignorată”, este mesajul celor care au iniţiat protestul.

Participanţii la protest, majoritatea tineri, de o vârstă cu cei uciși și cu cel care a făcut accidentul, au un banner cu fotografia lui Sebastian pe care scrie „Cel mai iubit dintre pământeni este acum înger. Îţi vom face dreptate”, relatează News.ro.

Manifestanţii s-au reunit joi, la ora 17.00, la Vama Veche şi au pornit apoi spre locul accidentului.

Pe 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri, un băiat și o fată, şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche.

Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină. El se află în arest preventiv din 20 august 2023 și a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut și este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

El mai este trimis în judecată și într-un dosar intrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de părinții săi, Miruna și Mihai Pascu.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că tânărul s-a drogat încă de când avea 13 ani, când a început să consume inițial droguri de risc, apoi droguri de mare risc, înconjurându-se de un anturaj format din persoane de vârsta sa, cu preocupări similare, dar și din oameni care îi furnizau o gamă variată de droguri: cannabis, cocaină, amfetamină, fentanil și oxicodonă.

Tânărul este acuzat de DIICOT pentru deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată (două acte materiale), trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri.

Miruna Pascu a fost trimisă în judecată pentru influențarea declarațiilor și amenințare, iar Mihai Pascu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG