Linkuri accesibilitate

Demonstranții pro-palestinieni au ocupat o clădire la Universitatea Columbia. Protestele din SUA, preluate în Europa și Australia


Protestele studențești continuă la Universitatea Columbia din New York.
Protestele studențești continuă la Universitatea Columbia din New York.

Zeci de protestatari au ocupat marți dimineață o clădire a Universității Columbia din New York, SUA. Acțiunea este cea mai recentă escaladare a protestelor din universitățile americane împotriva războiului Israel-Hamas.

Zeci de activiști au ocupat Hamilton Hall marți dimineața și s-au baricadat înăuntru, transmite AP. Anterior, administrația universității începuse suspendarea studenților după expirarea unui ultimatum care le solicita să părăsească locul protestului.

Imaginile transmise marți de agențiile de presă de la fața locului arată clădirea cu ferestrele sparte și protestatari care au blocat ușile cu mese și scaune din lemn.

Activiștii cer ca universitatea lor să renunțe la legăturile financiare cu Israel, țară pe care o consideră responsabilă de dezastrul umanitar din Gaza.

Oficialii universității au declarat că studenții suspendați nu vor mai avea acces în campus, iar cei care urmau să absolve cursurile nu vor mai putea face acest lucru.

Columbia Students for Justice in Palestine (SJP), unul dintre principalele grupuri de protest, a promis să sfideze ordinul și a anunțat că a preluat Hamilton Hall, unul dintre punctele centrale ale protestelor studențești din 1968 împotriva războiului din Vietnam.

Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia. 29 aprilie 2024.
Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia. 29 aprilie 2024.

Demonstranții critică războiul din Gaza și numărul tot mai mare de morți.

Presiunea politică asupra conducerii Columbia, universitate de elită din Ivy League, e în creștere.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a spus pe rețeaua X că scenele de la Columbia sunt o „rușine totală”.

„Campusul este invadat atât de studenți antisemiți, cât și de cadre didactice”, a scris Johnson care a cerut din nou demisia președintelui universității, Minouche Shafik.

De asemenea, un grup de democrați din Camera Reprezentanților a cerut luni consiliului de administrație al universității să demisioneze dacă nu poate „acționa decisiv, să desființeze tabăra și să asigure siguranța și securitatea tuturor studenților săi”.

„În ultima săptămână, această tabără a fost terenul fertil pentru atacuri antisemite asupra studenților evrei”, au scris cei 21 de parlamentari și au afirmat că „timpul negocierii s-a terminat. Acum este timpul să acționăm.”

Pe 18 aprilie, poliția a percheziționat o tabără pro-palestiniană din centrul campusului și a arestat peste 100 de studenți. Dar activiștii s-au regrupat într-o altă tabără și au forțat universitatea să treacă la un program de predare hibridă a cursurilor.

Președintele Columbia, Minouche Shafik, depune mărturie în fața Comisiei pentru Educație și Forță de Muncă a Camerei Deputaților cu privire la audierea privind răspunsul universității în fața antisemitismului. 17 aprilie 2024.
Președintele Columbia, Minouche Shafik, depune mărturie în fața Comisiei pentru Educație și Forță de Muncă a Camerei Deputaților cu privire la audierea privind răspunsul universității în fața antisemitismului. 17 aprilie 2024.

Președintelui universității, Minouche Shafik, a declarat luni că nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu studenții protestatari care să ducă la desființarea taberei de corturi și a precizat că universitatea „nu va renunța la Israel”.

Protestul de la Universitatea Columbia a declanșat demonstrații similare ale studenților din întreaga țară, în cel puțin 22 de state și în capitala Washington.

Luni, poliția a arestat zeci de protestatari de la universitățile din Texas, Utah, Georgia și Virginia.

La rândul său, Universitatea Cornell din nordul statului New York a anunțat că a făcut o primă serie de suspendări ale studenților participanți la proteste. La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), tensiunile au escaladat după ce grupuri rivale, pro-palestiniene și pro-israeliene s-au ciocnit.

Universitatea Northwestern a transmis însă că a ajuns la un acord cu studenții și profesorii care reprezintă majoritatea protestatarilor din campusul său de lângă Chicago. Acesta permite demonstrații pașnice până la sfârșitul cursurilor de primăvară de la 1 iunie și, în schimb, solicită îndepărtarea tuturor corturilor.

La Universitatea din Texas, polițiștii arestează un manifestant pro-palestinian. 29 aprilie 2024.
La Universitatea din Texas, polițiștii arestează un manifestant pro-palestinian. 29 aprilie 2024.

Unii studenți evrei au acuzat presupuse discursuri instigatoare la ură, hărțuire și amenințări cu violența din partea unor participanți și au spus că se tem pentru siguranța lor în campusurile universitare.

Protestele se extind în Europa și Australia

Studenții de la universități din Franța, Italia, Marea Britanie și Australia s-au alăturat demonstrațiilor împotriva războiului din Fâșia Gaza.

În Marea Britanie, studenții protestatari au înființat o tabără la Universitatea din Warwick.

Între timp, studenții de la University College London (UCL) au organizat un miting pentru a protesta împotriva bombardamentelor israeliene din Gaza.

La Paris, aproximativ 100 de studenți au protestat în sprijinul Palestinei lângă Universitatea Sorbona.

În Italia, Universitatea La Sapienza din Roma a fost martora unor ciocniri violente între demonstranți și poliție. Două persoane au fost arestate după ce protestatarii au încercat să întrerupă o întâlnire la senatul academic al universității.

În Australia, grupuri de studenți de la Universitatea din Melbourne au instalat o tabără în peluza centrală a campusului.

Articol redactat be baza informațiilor transmise de AP, Reuters, BBC, The Telegraph, ANSA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG