Linkuri accesibilitate

Putin și Kim au semnat „un parteneriat strategic cuprinzător”. Rusia și Coreea de Nord promit să se apere reciproc în cazul unui atac


Vladimir Putin este primit de Kim Jong Un la Phenian, 19 iunie 2024. Președintele rus și-a exprimat recunoștința pentru „sprijinul neclintit” al Coreei de Nord, iar Kim Jong Un a promis Rusiei „sprijin deplin” în Ucraina.
Vladimir Putin este primit de Kim Jong Un la Phenian, 19 iunie 2024. Președintele rus și-a exprimat recunoștința pentru „sprijinul neclintit” al Coreei de Nord, iar Kim Jong Un a promis Rusiei „sprijin deplin” în Ucraina.

Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au semnat miercuri un „parteneriat strategic cuprinzător” la summitul lor de la Phenian. Cei doi și-au promis extinderea cooperării militare și economice într-un front comun împotriva Statelor Unite.

Vladimir Putin a spus înaintea summitului că ambele țări „luptă împotriva politicilor hegemonice ale Statelor Unite și ale sateliților lor”.

Liderul nord-coreean a exprimat „sprijinul deplin și solidaritatea” țării sale pentru războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Documentul semnat de Vladimir Putin și Kim Jong Un cuprinde și o clauză în care cele două țări se obligă să-și vină în ajutor una celeilalte, în caz de atac din partea unei terțe țări, relatează agenția rusă de stat TASS.

Oficiali americani și sud-coreeni acuză Coreea de Nord că furnizează Rusiei artilerie, rachete și alte echipamente militare folosite în Ucraina, probabil la schimb cu tehnologii militare avansate, de la ruși.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este primit de liderul nord-coreean Kim Jong Un participă în Piața Kim Il Sung din Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este primit de liderul nord-coreean Kim Jong Un participă în Piața Kim Il Sung din Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024.

Oficiali americani și sud-coreeni acuză Coreea de Nord că furnizează Rusiei artilerie, rachete și alte echipamente militare folosite în Ucraina, în schimbul tehnologiilor militare rusești.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă că fac transferuri de armament.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor Consiliului de Securitate ONU pentru programele sale de înarmare nucleare, iar Rusia se confruntă cu sancțiunile Statelor Unite și partenerilor lor vestici, pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Associated Press a scris că, alături de Rusia, China i-a oferit lui Kim Jong Un un „paravan politic” la adăpostul căruia să-și continue eforturile de a-și dezvolta arsenalul nuclear, blocând repetat la ONU încercările conduse de SUA de a impune noi sancțiuni.

Perspectivele lungi ale cooperării

Aceasta este prima vizită, după 24 de ani, a președintelui Federației Ruse în Coreea de Nord. Putin urmează să plece miercuri seara în Vietnam.

Vladimir Putin a anunțat anterior sosirii sale la Phenian că acordul va extinde cooperarea economică și militară și va întări frontul comun împotriva Washingtonului, mai relatează Associated Press.

Înainte de întâlnirea bilaterală, Putin i-a mulțumit lui Kim pentru sprijinul acordat în Ucraina și a spus că țările lor „vor lupta împotriva politicilor hegemoniste imperialiste ale SUA, cât și împotriva sateliților săi care se opun Federației Ruse”, potrivit declarațiilor publicate de agențiile de presă de stat ruse Tass și RIA Novosti.

În legătură cu viitorul acord dintre Rusia și Coreea de Nord, Putin a mai spus că „noul document fundamental va sta la baza legăturilor noastre pentru o perspectivă lungă”.

La rândul său, liderul comunist al Coreei de Nord, Kim Jong Un, a spus că relațiile dintre Moscova și Phenian sunt acum chiar mai strânse decât în perioada sovietică și că izita lui Putin a fost o oportunitate de a consolida „prietenia lor de foc”.

Kim a promis „sprijinul deplin și solidaritatea țării sale față de guvernul, armata și poporul rus în desfășurarea operațiunii militare speciale în Ucraina pentru a proteja suveranitatea, interesele de securitate și integritatea teritorială”.

Dictatorul nord-coreean a mai făcut astfel de declarații și în trecut. Coreea de Nord susține o așa-zisă acțiune justă menită să protejeze interesele Rusiei și dă vina pentru criză pe „politica hegemonică” a Occidentului condus de SUA.

De asemenea, Kim Jong Un a salutat „rolul și misiunea importante ale Rusiei în menținerea stabilității strategice și a echilibrului în lume”.

Înainte de discuții, Kim l-a întâmpinat pe Putin cu o ceremonie fastuoasă în piața principală a orașului unde i-a prezentat pe membrii cheie ai conducerii nord-coreene.

Mulțimi uriașe s-au aliniat pe străzi pentru a-l saluta pe liderul rus - au scandat „Bun venit, Putin”, în timp ce fluturau flori și steaguri nord-coreene și ruse.

Putin a fost însoțit de mai mulți oficiali de rang înalt, printre care viceprim-ministrul Denis Mantrurov, ministrul Apărării, Andrei Belousov, și ministrul de externe, Serghei Lavrov, potrivit consilierului său pentru politică externă, Iuri Ușakov.

19 iunie 2024 -Vladimir Putin e primit de Kim Jong Un în Coreea de Nord
Așteptați
19 iunie 2024 -Vladimir Putin e primit de Kim Jong Un în Coreea de Nord

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

Oficialii americani și sud-coreeni acuză Coreea de Nord că furnizează Rusiei artilerie, rachete și alte echipamente militare pentru a fi utilizate în Ucraina, posibil în schimbul unor tehnologii și ajutor militar cheie.

Atât Phenianul, cât și Moscova neagă acuzațiile privind transferurile de arme nord-coreene, care ar încălca multiple sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU pe care Rusia le-a aprobat anterior.

Cele două țări au fost aliate de la înființarea Coreei de Nord, după al Doilea Război Mondial, și s-au apropiat și mai mult pe măsură ce Rusia încearcă să creeze un front unit împotriva Occidentului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG