Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch cere Mongoliei fie să îl aresteze pe Vladimir Putin, fie să îi refuze intrarea în țară


Călătoria în Mongolia e prima a președintelui Vladimir Putin într-o țară membră a CPI de la emiterea mandatului de arestare în martie 2023 pentru presupuse crime de război din Ucraina. (imagine ilustrativă)
Călătoria în Mongolia e prima a președintelui Vladimir Putin într-o țară membră a CPI de la emiterea mandatului de arestare în martie 2023 pentru presupuse crime de război din Ucraina. (imagine ilustrativă)

Actualizare 17:35

Vladimir Putin a ajuns luni după amiază în Mongolia, scriu agențiile internaționale de presă, iar marți se va întâlni cu liderul mongol, Ukhnaa Khurelsukh. Aceasta este prima vizită a lui Putin într-o țară membră a Curții Penale Internaționale, după emiterea mandatului de arestare pe numele lui.

Vladimir Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) din 17 martie 2023, când judecătorii Curții au emis mandate de arestare împotriva lui și a consilierului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război legate de deportarea și transferul ilegal în Rusia al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei.

Ucraina a cerut Mongoliei să-l aresteze pe Putin și să-l predea instanței de la Haga.

După ce președintele rus a aterizat în Mongolia, Amnesty International a avertizat că eșecul arestării sale l-ar putea încuraja și mai mult pe fostul spion KGB, aflat la putere de aproape un sfert de secol, scrie AFP.

„Președintele Putin fuge de justiție”, a declarat Altantuya Batdorj, director executiv al Amnesty International Mongolia. „Orice călătorie într-un stat membru al CPI care nu se încheie cu o arestare va încuraja acțiunile președintelui Putin și trebuie văzută ca parte a unui efort strategic de subminare a activității CPI”, a adăugat Batdorj.

Vladimir Kara-Murza, liderul opoziției ruse, spune că Mongolia are obligația legală de a-l aresta pe Putin în cazul în care el ajunge acolo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Știrea inițială

Human Rights Watch (HRW) a cerut Mongoliei fie să refuze intrarea, fie să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, care vizitează țara pe 2 și 3 septembrie. Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru deportarea ilegală și transferul ilegal de copii din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia. Mongolia este membru CPI din 2003,

„Mongolia și-ar sfida obligațiile internaționale ca membru al CPI dacă i-ar permite lui [Putin] să-l viziteze fără a-l aresta”, a declarat Maria Elena Vignoli, consilier senior pentru justiție internațională la HRW, într-un comunicat de presă emis pe 2 septembrie.

Kremlinul a transmis pe 30 august că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la călătorie, adăugând că Rusia are „un dialog minunat cu prietenii noștri din Mongolia”.

Însă, conform tratatului fondator al Curții Penale Internaționale, Mongolia are obligația de a coopera cu Curtea, inclusiv prin arestarea și predarea oricăror suspecți care intră pe teritoriul său. Fără propria forță de poliție, CPI trebuie se bazează pe state și pe comunitatea internațională pentru a ajuta la arestări.

Vizita lui Putin în Mongolia e prima într-o țară membră a CPI, de când instanța internațională a emis mandatul pe numele lui.

Putin urma să meargă în august anul trecut în altă țară semnatară a tratatului CPI, Africa de Sud, la un summit internațional. Vizita a fost anulată în ultimul moment, după ce o instanță sud-africană a decis că țara are obligația de a-l aresta, dacă intră pe teritoriul ei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG