Linkuri accesibilitate

UE critică Mongolia pentru că nu l-a arestat pe V. Putin, căutat de CPI


Președintele rus Vladimir Putin participă la ceremonia de bun venit în Mongolia, cu președintele Ukhna Khurelsukh. Ulan Bator, 3 septembrie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin participă la ceremonia de bun venit în Mongolia, cu președintele Ukhna Khurelsukh. Ulan Bator, 3 septembrie 2024.

Uniunea Europeană a criticat Mongolia pentru că nu a executat un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva președintelui rus Vladimir Putin în timpul vizitei acestuia în țară.

„UE regretă că Mongolia, stat parte la Statutul de la Roma al CPI, nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul statutului de a executa mandatul de arestare”, se arată într-o declarație a Bruxellesului.

Vladimir Putin s-a întâlnit pe 3 septembrie cu președintele mongol Ukhna Khurelsukh la Ulan Bator, în prima sa vizită într-un stat membru al CPI de când Curtea a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023.

Putin e căutat de Curtea Penală Internațională în legătură cu deportarea și transferul ilegal al copiilor din părțile ocupate ale Ucrainei în Rusia de când Putin a ordonat invazia la scară largă a vecinului său în februarie 2022.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Ulan Bator a declarat că Mongolia nu îl poate aresta pe Putin deoarece este dependentă de energia din Rusia.

Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și mai mult de 20% din energia electrică de la vecinii săi imediați, iar aceste aprovizionări sunt esențiale pentru supraviețuirea țării, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Politico.

Liderii rus și mongol au semnat acorduri privind furnizarea de combustibil pentru aviație către Ulan Bator și un studiu de fezabilitate și lucrări de renovare a unei centrale electrice mongole. Vladimir Putin a prezentat și planuri de a conecta mai bine țările pe calea ferată.

Presa rusă a mai declarat că Putin l-a invitat pe Khurelsukh să participe la o întâlnire din octombrie în orașul Kazan din sudul Rusiei.

Este prima călătorie a lui Putin în Mongolia în cinci ani. Mongolia s-a alăturat CPI în 2003.

Instituțiile și oficialii occidentali au cerut arestarea lui Putin la sosirea sa.

„Mongolia, ca toate celelalte țări, are dreptul de a-și dezvolta legăturile internaționale în funcție de propriile interese”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali. „Cu toate acestea, există un mandat de arestare împotriva lui Putin emis de Curtea Penală Internațională”.

Kremlinul a declarat cu câteva zile înainte de călătorie că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizită.

Fostul președinte rus și în prezent secretar adjunct al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a declarat într-o declarație din 3 septembrie că mandatul CPI este „ilegal”. El i-a acuzat pe cei care cer arestarea lui Putin că sunt „nebuni”.

De ce nu a fost arestat Vladimir Putin în Mongolia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:59 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG