Linkuri accesibilitate

Putin, primit cu covorul roșu în Mongolia, în ciuda apelurilor pentru arestarea lui


Președintele rus Vladimir Putin, și președintele Mongoliei, Ukhnaagiin Khurelsukh la o întâlnire în clădirea guvernului din Ulan Bator, Mongolia. 3 septembrie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin, și președintele Mongoliei, Ukhnaagiin Khurelsukh la o întâlnire în clădirea guvernului din Ulan Bator, Mongolia. 3 septembrie 2024.

Președintele Vladimir Putin a ajuns luni seară (2 sept.) în Mongolia, pe fondul apelurilor internaționale ca autoritățile de la Ulan Bator să-l aresteze pe liderul rus, pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război.

Oficialii mongoli au întins un covor roșu și au adus garda de onoare pentru Putin pe aeroportul internațional din Ulan Bator. Președintele rus venea din regiunea rusă Tuva.

Ucraina a cerut Mongoliei săptămâna trecută să-l aresteze pe Putin pe baza unui mandat emis anul trecut de Curtea Penală Internațională – aceasta -a acuzat de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna trecută, că preşedinţia rusă „nu are nicio îngrijorare" în legătură cu aceasta. „Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuţios", a adăugat Peskov.

Activistul politic de opoziție și fost deținut politic, Vladimir Kara-Murza, a spus, înainte de vizită, că Mongolia are obligația legală de a-l aresta pe Vladimir Putin.

Vladimir Kara-Murza, liderul opoziției ruse, spune că Mongolia are obligația legală de a-l aresta pe Putin în cazul în care el ajunge acolo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Vizita lui Vladimir Putin în Mongolia este legată și de faptul că această țară se află pe traseul unui nou gazoduct care să lege Rusia și China.

Rusia a purtat discuții de ani de zile cu privire la construirea acestei conducte care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din regiunea sa Yamal până în China.

Vladimir Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) din 17 martie 2023, când judecătorii Curții au emis mandate de arestare împotriva lui și a consilierului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război legate de deportarea și transferul ilegal în Rusia al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei.

De ce nu a fost arestat Vladimir Putin în Mongolia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:59 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG