Linkuri accesibilitate

Putin spune că plănuiește să viziteze China în luna mai


Liderii rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping.
Liderii rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuiește să viziteze China în mai, după cum a raportat Reuters luna trecută.

Călătoria va fi probabil prima vizită în străinătate din noul mandat de șase ani al lui Putin, după alegerile din martie.

El a vizitat China ultima oară în octombrie 2023. Este prima sa vizită în străinătate de la realegerea sa în martie curent. În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis pe numele său un mandat de arestare pentru deportarea în Rusia a mii de copii ucraineni.

Anunțul vine în timp ce Occidentul s-a arătat îngrijorat de parteneriatul dintre cele două țări.

„Vizita este prevăzută pentru luna mai", a declarat joi Putin la o reuniune televizată cu reprezentanţi ai Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi, la conferinţa sa de presă obişnuită, că detaliile acestei vizite vor fi anunţate în același timp cu partea chineză.

Putin a semnat un acord de parteneriat „fără limite” cu președintele chinez Xi Jinping în februarie 2022, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de a-și trimite trupele în Ucraina.

Legăturile diplomatice și comerciale cu Beijingul au căpătat o importanță și mai mare pentru Moscova, după ce țările occidentale au aplicat valuri succesive de sancțiuni de la începutul războiului.

Putin, care a modificat Constituţia în 2020 pentru a rămâne la Kremlin, va fi învestit pe 7 mai în funcţia de preşedinte pentru un al cincilea mandat de şase ani.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a fost în China la începutul lunii aprilie într-o vizită oficială în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va consolida cooperarea cu Moscova, spre marea nemulţumirea a occidentalilor.

Xi a spus că Beijingul şi Moscova trebuie „să unifice ţările din Sudul global”, care cuprinde ţările sud-americane şi africane, și să „promoveze o reformă a sistemului de guvernanţă mondială", în defavoarea hegemoniei Vestului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a mulţumit pentru „poziţia imparţială" faţă de Ucraina.

Beijingul şi Moscova şi-au intensificat cooperarea economică, diplomatică şi militară, iar parteneriatul lor strategic s-a consolidat după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

SUA şi aliații avertizează constant China să nu mai sprijine nici măcar indirect efortul de război al Rusiei şi să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt invaziei rusești în Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG