Linkuri accesibilitate

Oficiali americani: Asigurările Israelului că respectă dreptul internațional în Gaza nu sunt „credibile sau de încredere”


Urmările de Gaza ale unui atac al armatei Israelului. Cel puțin 34.388 de palestinieni au fost uciși și alți 77.437 au fost răniți în ofensiva militară a Israelului
Urmările de Gaza ale unui atac al armatei Israelului. Cel puțin 34.388 de palestinieni au fost uciși și alți 77.437 au fost răniți în ofensiva militară a Israelului

Secretarul de stat american Antony Blinken a primit o notă din partea unor oficiali de rang înalt din SUA care l-au sfătuit să nu considere „credibile sau de încredere” asigurările Israelului că folosește arme furnizate de SUA în conformitate cu dreptul internațional umanitar.

Documentul, obținut de Reuters, a fost trimis în condițiile în care, până pe 8 mai, Blinken trebuie să raporteze Congresului SUA dacă consideră credibile asigurările Israelului că folosirea armelor SUA nu încalcă legea SUA sau internațională.

Până pe 24 martie, cel puțin șapte birouri ale Departamentului de Stat și-au trimis contribuțiile la o „notă de opțiuni” inițială către Blinken.

Reuters notează că alți oficiali l-au sfătuit pe Blinken să creadă varianta Israelului, ceea ce arată diviziunile din interiorul Departamentului de Stat privind situația din Gaza.

„Unele părți din departament au fost în favoarea acceptării asigurărilor Israelului, altele au fost în favoarea respingerii lor, iar altele nu au luat nicio poziție”, a spus un oficial american.

Secretarul de stat american Antony Blinken (stânga), alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu.
Secretarul de stat american Antony Blinken (stânga), alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Patru departamente americane – Democracy Human Rights & Munca; Populația, Refugiații și Migrația; Justiția Penală Globală și Afacerile Organizației Internaționale – au ridicat o „îngrijorare serioasă cu privire la nerespectarea” dreptului internațional umanitar.

Evaluarea celor patru birouri arată că asigurările Israelului nu sunt „nici credibile, nici de încredere”.

Printre posibilele încălcări ale dreptului internaționale de către Israel se numără lovirea în mod repetat a zonelor protejate și a infrastructurii civile din Gaza; „niveluri inconștient de mari ale prejudiciului civil pentru avantajul militar”; „uciderea lucrătorilor umanitari și a jurnaliştilor într-un ritm fără precedent”.

Evaluarea celor patru birouri a citat, de asemenea, 11 cazuri de acțiuni militare israeliene, despre care oficialii au spus că „restricționează în mod arbitrar ajutorul umanitar”, inclusiv respingerea unor camioane întregi de ajutor.

O altă mențiune a memoriului văzut de Reuters, din partea Biroului pentru Afaceri Politice și Militare – care se ocupă de asistența militară a SUA și de transferurile de arme – îl avertizează pe Blinken că suspendarea armelor SUA ar limita capacitatea Israelului de a face față potențialelor amenințări din afara spațiului său aerian.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că agenția nu comentează documentele scurse pe surse.

„Cu privire la problemele complexe, secretarul aude adesea o gamă variată de opinii din cadrul Departamentului și ia toate aceste opinii în considerare”, a spus Miller.

Întrebat despre notă, un oficial israelian a spus: „Israelul este pe deplin angajat în ceea ce privește angajamentele sale și implementarea lor, printre care asigurările date guvernului SUA”.

Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Oficialii administrației Biden au spus în mod repetat că nu au găsit Israelul vinovat de încălcarea dreptului internațional.

Discuții între țările arabe privind situația din Gaza

Între timp, ministrul de externe al Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan al Saud, prezidează o întâlnire la Riad cu reprezentanți din șase țări arabe pentru a discuta despre războiul Israelului din Gaza, a informat Agenția de Presă Saudită.

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, oficialul Autorității Palestiniene Hussein Al-sheikh, consilier diplomatic superior al președintelui Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, și ministrul de stat al Qatar la Ministerul de Externe, Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi, au fost printre cei despre care se crede că sunt prezenți.

Oficialii arabi și-au reiterat apelurile ofensiva militară a Israelului în Gaza să se încheie și și-au exprimat opoziția față de atacul planificat al Israelului asupra orașului cel mai sudic al Gazei, Rafah, singurul colț al fâșiei în care nu a avut loc lupte la sol și unde mai mult de jumătate din populația teritoriului palestinian – de peste 2,3 milioane de locuitori – s-a adăpostit.

Cel puțin 34.388 de palestinieni au fost uciși și alți 77.437 au fost răniți în ofensiva militară a Israelului asupra Gaza, după atacurile grupării teroriste Hamas din 7 octombrie 2024, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.

Ministrul de externe al Israelului a declarat sâmbătă că o incursiune planificată în orașul Rafah din sudul Gazei ar putea fi suspendată în cazul în care se ajunge la un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.

Israel Katz a spus televiziunii locale Channel 12: „Dacă va fi un acord, vom suspenda operațiunea”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG