Linkuri accesibilitate

Reuters: Putin ar fi de acord să oprească războiul din Ucraina dacă Rusia ar păstra teritoriile cucerite


Popularitatea lui Vladimir Putin ar scădea dacă Rusia ar impune o nouă mobilizare generală, spun apropiații săi.
Popularitatea lui Vladimir Putin ar scădea dacă Rusia ar impune o nouă mobilizare generală, spun apropiații săi.

Președintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să oprească războiul din Ucraina cu condiția ca, în urma negocierilor, Rusiei să îi fie recunoscute teritoriile cucerite până acum pe câmpul de luptă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Reuters, care citează patru surse apropiate de Kremlin.

Trei dintre aceste surse, apropiate de anturajul lui Putin, au precizat că Vladimir Putin este supărat că Occidentul, dar și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, exclud această variantă a negocierilor.

„Putin poate lupta atâta timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a opri războiul”, a spus una dintre surse, despre care Reuters notează că a lucrat cu Putin.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a declarat că șeful Kremlinului a spus în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele, spunând că țara nu vrea „război etern”.

Ministerul Ucrainei de Externe și Ministerul Apărării nu au răspuns la întrebări.

Numirea de săptămâna trecută a economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării al Rusiei a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali ca o dovadă că Rusia se pregătește de un război lung.

Cu toate acestea, sursele au spus că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar fi dispus să se mulțumească cu progresul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă.

Câștigurile în război de până ar putea fi suficiente pentru a prezenta campania din Ucraina ca o victorie poporului rus.

Trei surse au spus că Putin a înțeles că orice progres mai importat pe câmpul de luptă ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care nu și-o dorește, mai ales că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare a populației, din septembrie 2022.

Mobilizarea națională a speriat o parte a populației din Rusia, determinând sute de mii de bărbați în vârstă de recrutare să părăsească țara.

Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Dmitri Peskov a spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare și, în schimb, recrutează voluntari pentru forțele armate.

Perspectiva unei încetări a focului sau chiar a unor discuții de pace pare în prezent îndepărtată. Zelenski a spus în repetate rânduri că nu ar accepta o pace în condițiile lui Putin.

El a promis că va relua teritoriul pierdut, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

El a semnat un decret în 2022 care a stabilit oficial că orice discuții cu Putin sunt „imposibile”.

Una dintre surse a prezis că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia ar încheia un acord cu Washingtonul.

Prezent la Kiev la mijlocul lunii mai, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Puteți citi mai multe articole despre Războiului Rusiei contra Ucrainei, în secțiunea dedicată a Europa Liberă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG