Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale la Bacalaureat 2024, după contestații


Ministerul Educației a publicat vineri rezultatele finale de la Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor.
Ministerul Educației a publicat vineri rezultatele finale de la Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor.

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale la examenul de Bacalaureat, după rezolvarea contestațiilor. Media de Bacalaureat contează pentru admiterea la majoritatea facultăților la care se aplică pe bază de dosar.

Rezultatele finale, după contestaţii, ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie, au fost publicate vineri pe site-ul bacalaureat.edu.ro, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Înainte de contestații, rata promovare la Bacalaureat a fost de 76,4%, în creştere cu 3,6% faţă de prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2023.

La sesiunea de vară a Bacalaureatului au fost depuse aproximativ 51.000 de contestații, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Educației. E un număr în scădere față de anul 2023, când au fost peste 54.000 de contestații.

Rezultalele de la Bacalaureat 2024 publicate de Ministerul Educației pe județe:

Alba, Argeș, Arad, București, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească simultan trei condiţii:

  1. să fi susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să fi susţinut toate probele scrise şi să fi obţinut minim nota 5 la fiecare dintre acestea;
  3. să fi obţinut cel puţin media generală 6, calculată ca medie a notelor obținute la probele scrise.


Potrivit datelor de dinainte de contestații, Cluj, Galați și Bacău sunt județele cu cea mai ridicată rată de promovare la Bacalaureat 2024 în sesiunea iunie-iulie, cu peste 80%.

La capătul celălalt, județul Ilfov are cea mai slabă rată de promovare, de 53,8%, mult sub media națională de 76,4%, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educației. La coada clasamentului se mai află județele Teleorman, Mehedinți, Giurgiu, Harghita.

39 de candidați care au susținut examenul de Bacalaureat 2024 în această sesiunea au obținut media 10. Sunt cele mai puține medii de 10 din ultimii 11 ani.

În București, 13 candidați au luat media 10 la examenul național de Bacalaureat. Anul trecut, în Capitală au fost 5 medii maxime.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG