Linkuri accesibilitate

România cumpără obuziere sud-coreene K9 Thunder de 920 milioane de dolari


România cumpără trei sisteme obuzier de calibru 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și muniții specifice de la compania sud-coreeană Hanwha Aerospace.

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace Co. Ltd. a fost desemnată câştigătoare a procedurii de achiziționare de către România a trei sisteme obuzier de calibru 155 mm de nivel Batalion, a anunțat miercuri ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

„Am discutat cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, despre situaţia de securitate internaţională şi perspectivele cooperării în domeniul apărării între România şi Republica Coreea”, a transmis Tîlvăr despre vizita la București a omologului său sud-coreean.

Won-sik Shin se află într-o călătorie de o săptămână în Europa de Est, care îl va duce și în Polonia, a anunțat ministerul de resort sud-coreean, citat de agenția YNA, care a făcut publică și achiziția românească și suma pentru care România va încheia contractul.

România și-a confirmat planul de a cumpăra obuziere autopropulsate sud-coreene K-9 în valoare de 920 de milioane de dolari, a anunțat ministerul sud-coreean al Apărării, care a vorbit de afacerea cu românii ca despre „un nou impuls pentru Seul în încercarea de a încheia mai multe contracte de export de armament”.

Shin i-a mulțumit ministrului român pentru decizie și a anticipat că acordul - cel mai important în achiziția de arme de către România în ultimii șapte ani - va activa în continuare cooperarea în domeniul apărării și al armelor dintre cele două țări.

„Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru eforturile României de a-și moderniza armata”, a spus Shin, care și-a afirmat speranța că acordul va deschide seria unor colaborări, inclusiv de producție comună, de instruire reciprocă între unitățile relevante și schimb de personal.

Tîlvăr a spus că discuțiile cu omologul său sud-coreean au vizat și „principalele ameninţări şi riscuri din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, în contextul invaziei rusești din Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

„Profilarea Mării Negre ca un spaţiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral”, a mai spus Tîlvăr.

Shin și Tilvar au convenit să-și îmbunătățească în continuare cooperarea în domeniile educației și instruirii militare, schimburilor de informații și achizițiilor din domeniul apărării, precum și al științei și tehnologiei, potrivit ministerului sud-coreean.

În aprilie, președintele sud-coreean și Klaus Iohannis au avut o întâlnire la Seul și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării și al energiei nucleare.

Shin și Tilvar au numit cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord o amenințare la adresa Asiei și Europei și au convenit asupra necesității unei cooperări strânse și a unor răspunsuri din partea comunității internaționale, a spus ministerul sud-coreean.

Întâlnirea lor a coincis cu vizita președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord. Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat „un parteneriat strategic cuprinzător”, în baza căruia Rusia și Coreea de Nord promit să se apere reciproc în cazul unui atac.

Shin urmează să plece miercuri într-o vizită de trei zile în Polonia, unde va fi copreședinte al unei reuniuni a comitetului ministerial comun privind cooperarea bilaterală în industria armamentului alături de omologul său polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, și va vizita o bază aeriană unde au fost desfășurate avioane de luptă ușoare FA-50 sud-coreene.

În 2022, Polonia a semnat contracte de achiziții în valoare de 17 trilioane de woni (12,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane de atac ușoare FA-50 și lansatoare de rachete multiple Chunmoo pentru a-și consolida apărarea în urma războiului Rusia-Ucraina.

Relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Coreea se dezvoltă în baza Parteneriatului Strategic, de la stabilirea căruia cele două state au marcat, anul trecut, 15 ani.

România este prima ţară din Uniunea Europeană care a stabilit relaţii la nivel de parteneriat strategic cu Republica Coreea, ca prim partener strategic din regiunea Asia-Pacific.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG