Linkuri accesibilitate

România și alte șapte ţări UE cer restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi în Schengen


România a intrat parțial în Schengen de la 1 martie 2024
România a intrat parțial în Schengen de la 1 martie 2024

Opt miniştri de externe ai Uniunii Europene, printre care și Luminița Odobescu, au cerut UE să interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului şi să îi limiteze la ţările în care sunt acreditaţi. Cererea a fost făcută printr-o scrisoare adresată şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

„Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditaţi", arată cei opt miniştri de externe.

„Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi", adaugă scrisoarea, care, precizează Reuters, a fost semnată de miniştrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi România.

„Rusia desfăşoară operaţiuni la scară largă în Europa de ani de zile, care au provocat multe victime şi pagube materiale semnificative", se mai arată în scrisoare.

Miniştrii îi cer lui Josep Borrell să „prezinte urgent o propunere pentru un text concret de măsuri restrictive".

După ce Rusia a început invazia Ucrainei, țările europene au expulzat sute de diplomați ruși, susținând că aceștia erau de fapt agenți de informații.

Anul trecut, România a expulzat 40 de diplomați și angajați din rândul personalului administrativ de la Ambasada Rusiei din București și familiile lor.

Însă unele țări încă mai eliberează vize pentru diplomații ruși, oferindu-le acces în zona Schengen și dreptul de a călători fără restricții.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG