Linkuri accesibilitate

Surse: Rusia a folosit pentru prima dată o bombă FAB-3000 în Ucraina


Bombă aerian rusă modernizată FAB-500, fotografia este ilustrativă.
Bombă aerian rusă modernizată FAB-500, fotografia este ilustrativă.

Rusia ar fi folosit în Ucraina, pentru prima dată, o bombă aeriană ghidată de trei tone FAB-3000, suțin jurnaliștii de la de Radioul Internațional Francez (RFI). Imagini cu bomba au apărut și pe mai multe canalele ruse Telegram care au distribuit un videoclip în care apare o explozie.

În postările de pe canalele pro-rusești de Telegram se menționează că bomba ar fi lovit satul Liptsi din nordul regiunii Harkov, unde luptele sunt în desfășurare.

Surse ale agenției de stat ruse TASS au spus că a fost vorba de un atac cu o bombă FAB-3000.

„Astăzi, Rusia a aruncat primul FAB-3000 M-54 UMPK asupra Ucrainei, lovind clădirea nr. 1 din Novaia Poshta din Liptsi, regiunea Harkov. Bomba grea de trei tone (focos de 1,2 tone) a căzut la 15 metri de clădire, dar i-a cauzat totuși pagube grave”, scrie și BILD, în urma unei analize asupra datelor disponibile pe internet.

Canalul rus TG pro-război, care a publicat un videoclip cu atacul cu FAB-3000 M-54, a spus că aceasta a fost „prima utilizare în luptă din istoria omenirii a unei bombe de acest calibru”.

Potrivit informațiilor TG, „raza de distrugere” a acestei bombe este de 230 de metri, iar „rămășițele pot ucide până la o distanță de 1.240 de metri”.

Bombele ghidate, spre deosebire de cele obișnuite, pot fi aruncate la o distanță de zece kilometri de țintă. Astfel, în momentul atacului, avioanele rusești pot fi în afara razei sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei.

Forțele Armate ale Ucrainei plănuiesc să răspundă acestor atacuri cu ajutorul avioanelor de luptă F-16, dintre care primul ar trebui să apară pe front în această vară, potrivit Radioului Internațional Francez (RFI).

Rusia începe să folosească tot mai multe bombe modificate, rămase din epoca sovietică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG