Linkuri accesibilitate

SUA, Marea Britanie și Canada acuză Rusia de complot pentru a influența alegerile din Moldova


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Statele Unite, Marea Britanie și Canada au acuzat Rusia de complot pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, organizate în octombrie. Potrivit unei declarații comune Rusia intenționează inclusiv să incite la proteste dacă candidatul pro-Moscova va pierde.

Rusia acționează pentru a adânci tensiunile sociale și pentru a alimenta percepțiile negative asupra Occidentului și asupra echipei președintelui pro-occidental al Republicii Moldova, Maia Sandu. Principalele instrumente sunt dezinformarea și propaganda online, arată declarația celor trei state, transmisă de Departamentul de Stat de la Washington.

„Facem acest pas pentru a-i avertiza pe partenerii și aliații noștri democratici că actorii ruși desfășoară un complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova din toamna anului 2024”, arată documentul.

Actorii pro-ruși, se arată în declarație, alimentează criticile la adresa președintelui Maia Sandu și a partidului său, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAC), și încearcă să răspândească minciuni despre caracterul ei și despre presupuse nereguli electorale.

Complotul ar face parte face parte din încercările mai largi ale Moscovei de a submina alegerile democratice pentru a „asigura rezultate favorabile Kremlinului”.

Amenințarea este deosebit de relevantă mai ale în acest an, când sute de milioane de alegători din Europa și America de Nord votează în alegeri alegerile naționale, regionale și locale, se arată în declarație.

Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a transmis pe platforma de socializare X că este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliați și a promis că „încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră și de a incita la tulburări nu vor reuși”.

Aliații publică declarația la o zi după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, guvernatorul pro-rus al regiunii Găgăuzia din Moldova.

Guțul se confruntă și cu acuzații penale pentru că ar fi trimis fonduri din Rusia pentru finanțarea Partidul Șor, interzis prin lege, înființat de omul de afaceri pro-rus Ilan Șor, condamnat pentru fraudă în Moldova. Evghenia Guțul neagă acuzațiile.

În timpul unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken la Chișinău, luna trecută, președinta Maia Sandu a acuzat Kremlinul că folosește grupările criminale din Găgăuzia pentru a finanța activități de destabilizare și încercări de mituire a alegătorilor.

În declarația comună, aliații au declarat că împărtășesc îngrijorările Maiei Sandu că Moscova folosește grupuri criminale pentru a finanța activități politice.

Interferența politică a Moscovei, transmit SUA, Canada și Marea Britanie, datează de ani de zile și au citat ca exemplu „sprijinul direct” pe care angajații rețelei media Russia Today din Rusia, finanțată de stat, l-au oferit lui Ilan Șor.

În Republica Moldova, procurorii au anunțat joi că au deschis un dosar penal împotriva fostului șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, Igor Gorgan, acuzat că ar fi transmis serviciilor rusești informații secrete atât despre Moldova, cât și despre Ucraina.

Igor Gorgan a ocupat funcția de șef al Statului Major al armatei în perioadele 2013-2016 și 2019-2021.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG