Linkuri accesibilitate

Adjunctul ministrului rus al Apărării a fost reținut pentru corupție


Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al Apărării, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate.
Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al Apărării, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate.

Un tribunal rus a ordonat miercuri ca unul dintre adjuncții ministrului Apărării Serghei Șoigu să fie ținut în arest sub suspiciunea de luare de mită. Este cel mai cunoscut caz de corupție de când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022.

Ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, a fost reținut marți la locul de muncă de Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, pentru că ar fi acceptat mită.

Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a ordonat ca Ivanov să fie ținut în arest până pe 23 iunie.

Ivanov, în vârstă de 48 de ani, a fost filmat de serviciul judiciar în uniformă, stând într-o cușcă de sticlă în instanță. Oficialul rus a spus că este nevinovat. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

„Anchetatorii consideră că Ivanov a intrat într-o conspirație criminală cu terți și a făcut echipă cu aceștia în prealabil pentru acțiuni de crimă organizată cu un grup [de criminalitate] organizată”, a precizat instanța.

Judecătorii spun că Ivanov urma să primească „proprietăți și servicii pe scară mare în timpul lucrărilor contractuale și subcontractate pentru Ministerul Apărării”.

Presa de stat a relatat pe larg despre eveniment.

Arestarea bruscă a unui aliat al lui Șoigu, pe care Putin l-a însărcinat să ducă războiul din Ucraina, a declanșat speculații cu privire la o luptă internă în cadrul elitei de la Kremlin, declanșată de corupția care a pus stăpânire pe forțele armate post-sovietice ale Rusiei.

Unii bloggeri ruși, care i-au acuzat pe generali de rang înalt de incompetență, s-au bucurat de căderea aparentă a unui oficial militar de vârf, legată de mult de opulența ostentativă pe care Putin a spus clar că nu vrea să o vadă afișată în timp de război.

O sursă rusească a declarat pentru Reuters sub protecția anonimatului că Ivanov este un aliat apropiat al lui Șoigu și că arestarea sa a fost o lovitură puternică pentru ministrul Apărării.

Şoigu, un aliat al lui Putin şi unul dintre cei mai puternici oameni ai Rusiei, este de aşteptat să-şi păstreze poziţia într-o viitoare remaniere guvernamentală.

Kremlinul a spus că Putin și Șoigu au fost informați cu privire la acest caz, în timp ce Ministerul Apărării nu a făcut vreun comentariu.

Un prieten apropiat al lui Ivanov, Serghei Borodin, a fost și el acuzat, de conspirație pentru luare de mită.

Responsabil de imobilele Apărării

Ivanov, care ocupă funcția de ministru adjunct din 2016, este responsabil de gestionarea proprietăților, locuințe, construcții și credite ipotecare la Ministerul Apărării, ale cărui cheltuieli au crescut exponențial de la începutul războiului.

Agenția de presă de stat TASS a declarat că ancheta împotriva lui Ivanov este în desfășurare de ceva timp și că departamentul militar de contrainformații al FSB este implicat.

Kremlinul a respins speculațiile că Ivanov ar putea fi suspectat de trădare.

Ivanov fusese de multă vreme obiectul unor investigații jurnalistice.

Fundația Anticorupție din Rusia, condusă de regretatul lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, a susținut că Ivanov și familia sa au trăit o viață de lux, incluzând iahturi, elicoptere, vizite pe Riviera Franceză, achiziții de diamante și un conac din secolul al XIX-lea la Moscova.

Revista Forbes l-a indicat pe Ivanov ca unul din cei mai bogați bărbați din structurile de securitate ale Rusiei.

Alte investigații vorbesc despre corupție în reconstrucția de către Rusia a orașului ucrainean Mariupol, controlat acum de forțele rusești.

Ivanov nu a putut comenta pentru că este în detenție.

Putin a ordonat luna trecută FSB să elimine corupția din achizițiile publice din domeniul apărării.

Ivanov, care a absolvit Universitatea de Stat din Moscova cu o diplomă de matematică, a urcat în rândurile sectorului de stat al energiei atomice din Rusia, înainte de a deveni șef adjunct al guvernului regiunii Moscova sub Șoigu, care atunci era guvernator.

Unii bloggeri militari ruși i-au acuzat de multă vreme pe generalii de top de corupție, mai ales după retragerea grăbită a armatei din anumite părți ale Ucrainei, după ce s-a extins excesiv în primele zile ale invaziei.

„Este clar că aceasta este o schimbare tectonică”, spune Iuri Podoliaka, un popular blogger militar prorus. „Și nu este vorba despre Ivanov. Sper că acesta este doar începutul”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG