Linkuri accesibilitate

Rusia provoacă confuzie cu un pretins plan de revizuire a frontierei maritime în Marea Baltică


Militari ruși la exerciții pe malul Mării Baltice în august 2022, la câteva luni după ce invadarea Ucrainei a tensionat și mai multe relațiile Moscovei cu vecinele din NATO.
Militari ruși la exerciții pe malul Mării Baltice în august 2022, la câteva luni după ce invadarea Ucrainei a tensionat și mai multe relațiile Moscovei cu vecinele din NATO.

Agențiile de presă rusești au relatat miercuri că Rusia nu are de gând să-și revizuiască frontierele maritime din Marea Baltică, după ce, anterior, la Moscova, fusese publicat un proiect de decret care părea să prevadă un astfel de plan. Incidentul a tensionat relațiile deja dificile ale Moscovei cu vecinii din NATO.

Agențiile de presă rusești și internaționale au relatat miercuri că Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a granițelor apelor teritoriale rusești în Marea Baltică, potrivit unui proiect de decret guvernamental.

Decretul rusesc are ca dată 21 mai și prevedea ajustarea granițelor în jurul insulelor rusești din partea estică a Golfului Finlandei și al Kaliningradului, transmite Reuters.

„Trecerea frontierei de stat a Federației Ruse pe mare se va modifica”, se arăta în expunerea de motive a decretului.

Însă, în sumarul decretului nu era explicat motivul pentru care ar trebui modifice aceste granițe, nici cum anume vor arăta ele și dacă s-a ținut vreo consultare prealabilă cu țările din jurul Mării Baltice, care sunt toate membre în NATO.

Ministra de Externe a Finlandei, Elina Valtonen, a declarat că Rusia ar trebui să se supună Convenției ONU privind Legea Mărilor.

Lituania a spus că anunțul rusesc este o ilustrare a „războiului hibrid” pe care îl poartă Moscova împotriva lumii democratice și mai ales a vecinelor sale.

Dar, după puțin timp, agențiile de stat de știri din Rusia au venit cu precizări pe aceeași temă, citând o sursă din Ministerul Apărării, care a afirmat că nu există vreun plan de retrasare a frontierelor rusești din Marea Baltică.

Confuzia stârnită de relatările contradictorii ilustrează relațiile extrem de tensionate ale Rusiei cu vecinele sale europene.

Incidentul vine la numai o zi după ce Finlanda a cerut ajutorul celorlalte state membre ale Uniunii Europene pentru contracararea fluxului de migranți din țări precum Siria sau Somalia pe care Moscova i-ar „împinge” spre granița ruso-finlandeză. Rusia neagă că orice informație de acest fel.

Anterior, mai multe țări de la Marea Baltică s-au plâns că în spațiile lor aeriene s-au semnalat bruiaje ale sistemului de navigație GPS. Țările baltice au dat vina direct pe Rusia, acuzând-o că pune în pericol siguranța aviației civile.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova. Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG