Linkuri accesibilitate

SUA. Patru morți și nouă răniți în atacul de la un liceu din Georgia


Un elev de 14 ani a împușcat mortal 4 persoane într-un atac la un liceu din Georgia, spun oficialii.
Un elev de 14 ani a împușcat mortal 4 persoane într-un atac la un liceu din Georgia, spun oficialii.

Patru persoane au fost ucise şi nouă rănite într-un atac armat care a avut loc miercuri într-un liceu din statul american Georgia, într-o zonă din afara oraşului Atlanta, relatează Reuters.

Suspectul, care a fost interogat de forțele de ordine anul trecut pentru amenințări online cu privire la comiterea unui atac armat la școală, a fost reținut la scurt timp după împușcăturile de la liceul Apalachee din Winder, Georgia.

El a fost identificat ca fiind Colt Gray, în vârstă de 14 ani, și va fi acuzat și judecat ca adult, a declarat Chris Hosey, directorul Biroului de Investigații din Georgia, într-o conferință de presă.

Șeriful Jud Smith a declarat că atacatorul, înarmat cu o pușcă semiautomată, a fost rapid contrat de polițiștii de la școală și că suspectul s-a întins imediat la pământ și s-a predat.

Odată arestat, suspectul a vorbit cu anchetatorii, care cred că a acționat singur, dar au refuzat să spună dacă știu ce l-a motivat.

Oficialii i-au identificat pe cei uciși ca fiind doi elevi de 14 ani, Mason Schermerhorn și Christian Angulo, și doi profesori, Richard Aspinwall, 39 de ani, și Christina Irimie, 53 de ani. Se așteaptă ca toți cei nouă spitalizați să se recupereze, a declarat Smith reporterilor.

Biroul Federal de Investigații a emis ulterior o declarație în care dezvăluie că a investigat amenințările online de a comite un atac armat într-o școală în 2023, iar forțele de ordine locale au intervievat un subiect de 13 ani și tatăl său în regiunea Jackson din apropiere.

Declarația nu l-a identificat pe adolescent, dar oficialii din Georgia au spus că declarația a fost în legătură cu subiectul aflat în custodie.

„Tatăl a declarat că avea arme de vânătoare în casă, dar subiectul nu avea acces nesupravegheat la ele. Subiectul a negat că ar fi făcut amenințările online. Jackson County a alertat școlile locale pentru monitorizarea continuă a subiectului”, a transmis FBI

Atacurile au resuscitat dezbaterea națională despre controlul armelor, într-o țară în care astfel de evenimente sunt relativ frecvente.

Biden cere legi pentru siguranța armelor

Casa Albă a transmis într-o declarație că președintele Joe Biden a fost informat despre atac și administrația.

„Jill și cu mine plângem moartea celor ale căror vieți au fost scurtate din cauza violenței armate fără sens și ne gândim la toți supraviețuitorii ale căror vieți sunt schimbate pentru totdeauna”, a spus Biden într-o declarație, cerând republicanilor să lucreze cu democrații pentru a adopta „o legislație de bun simț privind siguranța armelor”.

Vicepreședintele Kamala Harris, nominalizat de Partidul Democrat la președinție, a numit împușcăturile o „tragedie fără sens”.

„Trebuie să punem capăt acestei epidemii de violență armată", a spus Harris la începutul unui eveniment de campanie în New Hampshire.

Fostul președinte Donald Trump, candidatul republican la președinție, a scris pe rețelele de socializare că „inimile noastre sunt alături de victimele și cei dragi celor afectați de tragicul eveniment din Winder, GA. Acești copii dragi ne-au fost luați mult prea devreme de un monstru bolnav și deranjat.”

Statele Unite au înregistrat sute de atacuri în școli și colegii în ultimele două decenii, cele mai mortale având ca rezultat peste 30 de decese la Virginia Tech în 2007. Masacrul a intensificat dezbaterea asupra legilor privind armele și al doilea amendament al Constituției SUA, care consacră dreptul „de a deține și de a purta arme”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG