Linkuri accesibilitate

SUA o sancționează pe guvernatoarea pro-rusă a regiunii găgăuze pentru favorizare influenței ruse în Republica Moldova


Bașcana Evghenia Guțul, într-o sală de judecată la Chișinău, la primele audieri în procesul său în care este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, 30 aprilie 2024.
Bașcana Evghenia Guțul, într-o sală de judecată la Chișinău, la primele audieri în procesul său în care este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, 30 aprilie 2024.

SUA au anunțat miercuri că impun sancțiuni împotriva guvernatoarei găgăuze, Evghenia Guțul, pentru că a înlesnit interferențe ale Kremlinului în R. Moldova. De asemenea, au fost sancționate și trei companii din R. Moldova care au intermediat vânzări de piese de avion în Rusia.

Sancțiunile impuse Evgheniei Guțul includ interdicție de călătorie în Statele Unite, precum și blocarea proprietăților pe care le-ar putea avea în SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

În anunț, se spune că Guțul este sancționată „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”.

Statele Unite l-au sancționat pe Șor în octombrie 2022, dar și pe un alt oligarh fugar, Vlad Plahotniuc. În februarie 2024, a fost sancționată de SUA o altă aliată a lui Șor, deputata Marina Tauber.

Într-o primă reacție, premierul Dorin Recean a salutat sancțiunile, spunând într-o postare pe Facebook că survin în urma „unei colaborări eficiente cu partenerii noștri”.

Premierul spune că Evghenia Guțul ar fi fost sancționată „pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale”. Guvernatoarea Guțul nu a reacționat imediat.

Noile sancțiuni americane vizează și companiile moldovene Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service. Acestea ar fi ajutat Rusia să ocolească sancțiunile occidentale care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022 și i-au furnizat componente pentru avioane și produse electronice.

În ianuarie, Europa Liberă Liberă a scris că cele trei firme moldovene au vândut, în 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă, componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.

La fel ca în cazul lui Guțul, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților pe care aceste firme le-ar putea avea din Statele Unite, dar și interzicerea de tranzacții cu persoane din SUA, a furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

Airrock și Aerostage au fost fondate în noiembrie 2021 și, respectiv, aprilie 2022, de către Ivan Melnikov, fost șef al departamentului de achiziții și logistică al Air Moldova, fostul operator aerian național, aflat actualmente în procedură de lichidare.

Maxjet Service este o firmă înregistrată în raionul Hâncești, în 2011, și este condusă de Serghei Ranga.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG