Linkuri accesibilitate

SUA vor trimite Ucrainei un al doilea sistem de rachete Patriot


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează la 11 iunie o zonă de antrenament militar din nord-estul Germaniei, unde soldații ucraineni sunt instruiți pentru manevrarea sistemelor de rachete Patriot.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează la 11 iunie o zonă de antrenament militar din nord-estul Germaniei, unde soldații ucraineni sunt instruiți pentru manevrarea sistemelor de rachete Patriot.

Statele Unite vor trimite Ucrainei încă un sistem de rachete Patriot, au declarat doi oficiali americani, potrivit AP. Oficialii au declarat că președintele Joe Biden a aprobat această acțiune. Acesta ar fi al doilea sistem Patriot pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei.

Noul sistem Patriot va veni din Polonia, unde a protejat un contingent de soldați americani care se vor întoarce în Statele Unite, transmit AP și New York Times .

Sistemul ar putea fi desfășurat pe linia frontului din Ucraina în următoarele câteva zile, au declarat oficialii americani, în funcție de orice întreținere sau modificări de care are nevoie.

Considerată una dintre cele mai bune arme de apărare aeriană ale Statelor Unite, Patriot include un sistem radar puternic și lansatoare mobile care trag rachete asupra proiectilelor care se apropie.

Decizia SUA vine după solicitările insistente ale președintelui Volodimir Zelenski către țările occidentale. Zelenski a spus în repetate rânduri că Ucraina are nevoie de o mai bună apărare aeriană împotriva atacurilor cu rachete și drone ale Rusiei.

Zelenski susține că Ucraina are nevoie de cel puțin încă șapte lansatoare Patriot pentru a se apăra mai eficient. Președintele ucrainean a precizat că Ucraina are nevoie de două dintre sisteme pentru a proteja Harkovul, unde Rusia a lansat o ofensivă pe 10 mai.

Trimiterea de sisteme de apărare Patriot este negociată de aliații europeni ai Ucrainei.

Două țări europene au răspuns apelului Ucrainei. Germania are deja în Ucraina un sistem Patriot, iar cancelarul Olaf Scholz a declarat că un al doilea va fi instalat până la sfârșitul lunii iunie.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că Germania va livra încă 100 de rachete de apărare aeriană Patriot într-o inițiativă cu Danemarca, Olanda și Norvegia.

Olanda are, de asemenea, o baterie în Ucraina. Sunt negocieri în desfășurare pentru trimiterea unei a doua baterii Patriot în Ucraina.

Recent, Spania s-a angajat să trimită Ucrainei câteva zeci de rachete pentru sistemele antiaeriene Patriot.

România urmează să decidă dacă va trimite sau nu Ucrainei unul dintre sistemele Patriot. Subiectul va fi pe agenda ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis pentru joia viitoare.

Ministerul Apărării a cumpărat, în 2017, șapte sisteme americane de acest tip pentru care a plătit aproximativ 4 miliarde de dolari. Patru dintre ele se află în țară și două sunt funcționale.

Următoarele trei sisteme ar urma să fie livrate începând cu 2027.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG