Linkuri accesibilitate

Trei civili morți și 38 de răniți la Harkov. Rusia continuă să atace infrastructura energetică a Ucrainei


Trei persoane au murit în urma unui atac asupra orașului Harkov.
Trei persoane au murit în urma unui atac asupra orașului Harkov.

Ministerul Energiei al Ucrainei și distribuitorul național Ukrenerho spun că infrastructura energetică a țării a fost atacată din nou cu rachete și drone sâmbătă, 22 iunie. Atacurile au continuat și la Harkov, unde s-au înregistrat din nou victime.

Primarul Ihor Terekhov a spus că cel puțin trei persoane au fost ucise și cel puțin 38 au fost rănite într-un atac cu bombă rusesc asupra unui complex civil din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia.

„Sunt morți și răniți. Lovitura a vizat o clădire rezidențială”, a scris Terekhov pe Telegram.

Guvernatorul regional Oleh Synegubov a declarat pe Telegram că „medicii luptă pentru viața a patru dintre pacienți – două femei și doi bărbați, care sunt în stare gravă”.

Ultima serie de lovituri a afectat sistemele de transport de energie din regiunile Zaporojie și Liov, a declarat Ukrenerho într-o declarație pe Telegram, adăugând că doi angajați au nevoie de spitalizare după ce au suferit răni în atacul din regiunea Zaporojie.

Ministerul Energiei a spus că, din cauza atacului, liniile electrice aeriene din estul Ucrainei au fost deconectate, ceea ce a dus la o scădere a aprovizionării cu energie în regiune.

Ukrenerho a spus că atacul a fost a optulea la scară largă care vizează rețeaua energetică a țării în ultimele trei luni.

Între timp, armata ucraineană a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 12 din 16 rachete și toate cele 13 drone lansate de Rusia peste noapte.

Cu o zi înainte, în atacul din 21 iunie, cinci locuitori ai regiunii Donețk au fost uciși și alți șapte au fost răniți, a anunțat șeful administrației militare regionale, Vadym Filashkin, pe 22 iunie, pe Telegram.

În ultimele câteva luni, Rusia a vizat în mod sistematic infrastructura energetică critică a Ucrainei, provocând daune enorme și declanșând întreruperi de curent care afectează populația civilă. Potrivit estimărilor, aproximativ jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei a fost distrusă.

Zelenski cere sprijin occidental

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat în discursul său video de noapte din 22 iunie că Rusia a tras 2.400 de bombe ghidate împotriva Ucrainei în această lună, inclusiv aproximativ 700 numai împotriva Harkovului.

Președintele și-a repetat pledoaria constantă pentru apărare antiaeriană suplimentară din partea aliaților săi occidentali.

Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski.

„Avem nevoie de decizii puternice din partea partenerilor noștri, astfel încât să putem distruge teroriștii ruși și avioanele de luptă rusești acolo unde se află”, a spus el.

„Suntem recunoscători pentru pachetele [de arme] aprobate, dar avem nevoie de ele aprovizionate și pe câmpul de luptă – fără întârzieri”.

Zelenski a declarat în timpul unei întâlniri din 20 iunie cu înalți oficiali militari ucraineni că speră să dezvolte o infrastructură de energie regenerabilă pentru a compensa criza energetică cauzată de atacurile rusești.

În schimb, dronele ucrainene au lovit mai adânc în interiorul Rusiei, distrugând instalațiile energetice esențiale pentru efortul militar al Moscovei, în principal instalațiile petroliere.

Pe 22 iunie, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât cinci drone ucrainene peste Marea Azov și regiunile Bryansk și Smolensk.

Nu a spus dacă atacul ucrainean a provocat vreo pagubă.

Pe 21 iunie, armata ucraineană a declarat că dronele sale de atac cu rază lungă de acțiune au lovit patru rafinării de petrol și stații radar din interiorul Rusiei.

Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG