Linkuri accesibilitate

„Val” de drone rusești respins în apropierea Kievului. Forțele ucrainene se retrag parțial din Ciasiv Iar


Salvatori ucraineni intervin după un puternic bombardament rusesc asupra orașului Dnipro. 3 iulie 2024.
Salvatori ucraineni intervin după un puternic bombardament rusesc asupra orașului Dnipro. 3 iulie 2024.

Oficialii militari ucraineni au declarat că apărarea antiaeriană a interceptat „valuri” de drone rusești care au vizat Kievul în dimineața zilei de 4 iulie, transmite RFE/RL.

Șeful administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, a transmis pe rețeaua Telegram că dronele au venit „din direcții diferite”, dar că niciuna nu a ajuns la Kiev.

Exploziile produse de interceptări au fost auzite din oraș după o alertă aeriană declanșată 4:00 dimineața. Popko a precizat însă că orașul nu a fost lovit și nu au existat victime sau pagube.

Armata ucraineană a mai transmis că a doborât 21 din cele 22 de drone de atac rusești care au amenințat centrul și nordul țării în noapte de 3 spre 4 iulie.

În același timp, șeful administrației militare din orașul central Dnipro susține că numărul morților a crescut la șase în urma unui bombardament rusesc asupra orașului la începutul zilei de 3 iulie care a rănit și peste 30 de persoane.

Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a declarat 4 iulie zi de doliu după al treilea atac în doar cinci zile asupra orașului Dnipro, care avea o populație de 1 milion de locuitori înainte de război.

Bombardamentul asupra orașului Dnipro l-a făcut pe președintele Volodimir Zelenski să reia cererile ca țările occidentale să furnizeze Ucrainei sisteme mai avansate de apărare aeriană și arme cu rază lungă de acțiune.

Forțele ucrainene se retrag parțial din Ciasiv Iar

Armata ucraineană a anunțat joi că trupele sale s-au retras dintr-o parte a Ciasiv Iar din regiunea estică Donețk, scrie Reuters. Anunțul vine la o zi după ce Rusia a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra unui district din orașul strategic.

„Comandamentul a decis să se retragă în poziții mai protejate și mai pregătite, dar chiar și acolo inamicul nu își oprește acțiunile active de luptă”, a spus un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Forțele ruse, care și-au lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, avansează încet în regiunea Donețk de câteva săptămâni și au încercat să deschidă un nou front în apropierea orașului nord-estic Harkov.

Armata ucraineană a declarat într-o actualizare zilnică că peste 160 de ciocniri de luptă au avut loc în ultimele 24 de ore, majoritatea în regiunea Donețk.

În ultima săptămână, armata ucraineană a raportat, de asemenea, intensificarea luptelor pe frontul Torețk din regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că trupele sale au distrus un avion de luptă Mig-29 în timpul unui atac asupra unei baze aeriene din centrul Ucrainei, scrie AFP.

Avionul și alte echipamente și vehicule au fost distruse la baza de la Dolgințevo, care a fost lovită de o rachetă balistică.

De asemenea, marți, autoritățile militare rusești au declarat că armata a distrus cinci avioane de luptă ucrainene Su-27 la o bază de lângă Mirgorod, la aproximativ 150 de kilometri de granița cu Rusia.

Ucraina are nevoie de arme occidentale „în timp util”

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru nou pachet de ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari anunțat pe 3 iulie și a adăugat că Ucraina contează pe asistență suplimentară din partea SUA.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis săptămâna aceasta că, în timp ce Ucraina formează noi brigăzi, livrările întârziate și insuficiente de arme occidentale vor împiedica probabil Ucraina să echipeze toate aceste noi brigăzi..

Institutul afirmă că asistența occidentală „în timp util” e crucială pentru capacitatea Ucrainei de a răspunde la actuala ofensivă rusească.

În același timp, Kremlinul a transmis că președintele rus, Vladimir Putin, și cel chinez, Xi Jinping, au constatat în timpul discuțiilor de la summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) din Kazahstan că orice format pentru discuții de pace fără participarea Rusiei este inutil.

Rusia, care a anexat deja ilegal Crimeea și alte patru zone din Ucraina, nu a fost invitată la conferința de pace din Elveția de luna trecută.

China a refuzat invitația, motivând că discuțiile nu pot avea loc în lipsa Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG