Linkuri accesibilitate

Incendiu la uzina Diehl Metal din Berlin care produce sisteme antiaeriane inclusiv pentru Ucraina


Pompierii folosesc o unitate de stingere cu telecomandă după ce un incendiu a izbucnit la o fabrică de metale din Berlin
Pompierii folosesc o unitate de stingere cu telecomandă după ce un incendiu a izbucnit la o fabrică de metale din Berlin

O fabrică aparţinând companiei germane Diehl Metal, care produce inclusiv sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM livrat Ucrainei de Germania a fost cuprinsă vineri de un incendiu de proporții relatează presa germană.

Incendiul a mobilizat peste 160 de pompieri într-o zonă industrială din vestul capitalei germane, pe strada Am Stichkanal din cartierul Berlin-Lichtefelde, potrivit Deutesche Welle.

Locuitorii capitalei germane au fost avertizaţi că se răspândeşte un nor de fum toxic potenţial periculos, iar populaţia dintr-o zonă extinsă din apropierea Berlinului este îndemnată să rămână în casă şi să închidă bine ferestrele.

Pompierii din Berlin au postat pe Twitter o hartă care arată zona în care este posibil ca fumul să se răspândească, împreună cu instrucţiuni de siguranţă pentru locuitori, transmite News.ro.

Vântul, care suflă dinspre nord, face ca fumul toxic să se ridice deasupra regiunii Berlinului.

A firefighter talks on the phone as fire engines are lined up after a fire broke out at metal factory in Berlin
A firefighter talks on the phone as fire engines are lined up after a fire broke out at metal factory in Berlin

Potrivit lui Adrian Wanzel, purtătorul de cuvânt al pompierilor din Berlin, citat de Bild, norul ar putea conţine acid sulfuric şi cianură de hidrogen, substanţe care erau depozitate în fabrică, a cărei clădire are cel puţin patru etaje şi s-a prăbuşit parţial.

Pompierii lucrează din exterior, purtând costume speciale de protecţie, a adăugat el.

Pompierii din Berlin au publicat pe rețeaua X o hartă a capitalei Germaniei cu locurile unde sunt cele mai mari riscuri generate de incendiu

Fabrica, deținută de Diehl, este specializată în finisarea suprafețelor metalice și găzduiește un atelier de galvanizare. Atelierul conține acid sulfuric și cianură de cupru, substanțe chimice care pot emite acid cianhidric foarte toxic dacă sunt aprinse.

Diehl Metal Applications este o filială a companiei Diehl, cunoscută pentru producția de sisteme de apărare aeriană IRIS-T, furnizate Ucrainei dar și altor țări europene.

Aceste baterii de rachete se află, de asemenea, în centrul proiectului european de scut antirachetă, cunoscut sub numele de European Sky Shield, condus de Germania şi la care participă 19 ţări, notează News.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG